Savaş uçaklarından sorumlu general emekliliğini istedi

Yayın tarihi: 11 Ocak 2019 Cuma 11:18 am - Güncelleme: 11 Ocak 2019 Cuma 11:18 am

2017 Yüksek Aşkeri Şurasında Tuğgeneralliğe terfi eden Tuğgeneral Özkan Edip Akgülay, rütbesinde 1.5 yılı geride bırakmasının ardından emekliliğini istedi.

‘SEHVEN YAPTIM’

Tuğgeneral Özkan Edip Akgülay, 15 Temmuz gecesine ait hareketlerine ilişkin “Sehven yaptım” açıklaması yapmıştı. Darbe girişimini ve o gece yaşananları ‘Kartal Yuvası’nın İstilası’ adlı kitabında anlatan dönemin Muharip Hava Kuvvet Komutanı emekli Korgeneral Mehmet Şanver, Eskişehir BHHM’de görevli darbeci General Recep Ünal’ın “Komutanım Akgülay albayın kafası karışık, Uçaklar da ruledelermiş” demesi üzerine Akgülay’ı arayarak, “Akgülay, kafan karışıkmış arkadaş! Söyle neden karışık kafan?” diye sorduğunu ve “Sakın o uçakları kaldırma” emri verdiğini anlatmıştı.

Yeni Şafak’ın haberine göre, 15 Temmuz öncesi terfi listesinde bulunan Özkan Edip Akgülay, hakkında soruşturmalar devam etmesine rağmen Adil Öksüz’ün kaçırıldığı ve birçok darbeci subayın bulunduğu NATO Müttefik Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Merkezi Direktörü olarak Almanya Ramstain’a görevlendirilmişti.

‘GELECEK VAADEDİYORDU’

Akgülay, buradaki görevini takiben de Ünal’ın Hava Kuvvetleri Komutanlığı döneminde 2017 Şurası’nda tuğgeneralliğe terfi ettirilerek Merzifon Üs Komutanlığı’na atanmıştı. Akgülay 15 Temmuz öncesi aldığı yüksek sicil notları ve birden fazla yurt dışında etkin görevlerde görevlendirilmesi nedeniyle gelecek vadeden bir general olarak addediliyordu. Akgülay, 2018 Şurası’nda ise Eskişehir BHHM ve JFAC Komutanlığı görevine getirilmiş ve bütün savaş uçaklarının harekatlarının sorumluluğu kendisine verilmişti.

Emekli Tuğgeneral Ergun Eskici’nin emekliliğini istemesinin ardından ortaya çıkan FETÖ bağlantılarının hatırlatıldığı Yeni Şafak haberinde, Akgülay’ın emeklilik talebinin ise son dönemde TSK’daki ankesör tutuklamalarının hayli arttığı bir dönemde gelmesi ‘dikkat çekici’ olarak yorumlandı.

‘DİKKATLERİ ÜZERİNE ÇEKMİŞTİ’

Haberde aynı zamanda, “Akgülay’ın 15 Temmuz darbe girişimi günü Ankara ve TBMM’nin bombalanmasında kullanılan 6 savaş uçağının kalkışı ile darbeci general Semih Terzi’nin 100 personeliyle uçağının kalkışını ve uçuşları engellemek üzere pistte önleyici herhangi bir tedbir de almaması nedeniyle dikkatleri üzerine çekmişti” ifadeleri kullanılıyor.