Savaş karşıtı olmadığı için La Scala, Rus şef Gergiev’i görevden alıyor

Yayın tarihi: 1 Mart 2022 Salı 10:35 am - Güncelleme: 1 Mart 2022 Salı 10:36 am

Aslı Kayabal

:

Milano La Scala operası, Rus orkestra şefi Valery Gergiev’i Rusya’nin Ukrayna’daki askeri müdahalesine karşı çıkmadığı ve Putin’le arasına mesafe koymadığı gerekçesiyle görevinden uzaklaştırdı.

Gelecek 5 martta La Scala’da sahnelenecek olan “La Dama di Picche”nin yönetiminden alınan şef Gergiev’i Milano Belediye Başkanı Giuseppe Sala, birkaç gün önce IULM’un akademik açılış töreninde savaş karşıtı bir tavır sergilemesi yönünde uyarmıştı. Putin’e karşı çıkan soprano Anna Retrebko’yu örnek gösteren Sala, sopranonun savaş karşıtlığını anımsatmıştı.

Şef Valery Gergiev’in 24 saat içinde geri adım atmaması durumunda Munih Filarmoni Orkestrası ile yürüttüğü işbirliğine de son verileceği açıklandı. Gergiev’in uluslararası menajeri Marcus Felsner’in de Gergiev’le çalışmak istemediği iddia edildi.

İtalyan sanat eleştirmeni ve siyasetçi ve Vittorio Sgarbi, Rus şef Valery Gergiev’in Milano La Scala operasından dışlanmasını eleştirerek “Putin’i hedef alan grotesk tepkileri anımsatan bu secim, kin duygusu besliyor” dedi. Adnkronos ajansına konuşan Sgarbi, “Gergiev, Putin’in dostu olabilir, ancak orkestra yönetmesi için Putin’e karşı olması gerekmiyor” diyerek tepkisini dile getirdi.

İtalya’da geçtiğimiz hafta sonu Roma ve Milano’da Komünist Rifondasyon, İtalyan Solu partileri ve sendikaların organizasyonunda düzenlenen protestolarda, öğrenciler, barış yanlısı vatandaşlar ve İtalya’da yaşayan yüzlerce Ukraynalı katıldı. “NATO bize yardım et “, “AB Ukrayna’yı al, biz de Avrupalıyız”, “Katil Putin” diye seslerini duyuran Ukraynalılara İtalyanlar “Hemen Barış”, “Savaşa Son” diyerek destek verdi. Öte yandan İtalyan medyası, Rusya’yı hedef alan ve Ukrayna’yı destekleyen haberlerde zaman zaman gerçek dışı, kaynağı açıklanmayan servislere de yer veriyor. Geçtiğimiz Cumartesi günü Türkiye’nin Montrö anlaşması gereği İstanbul ve Çanakkale Boğazlarını Rus askeri gemilerine açıp açmayacağı tartışılırken, Corriere della Sera ve La Stampa gibi gazeteler, Sky Italia ve Dire haber ajansı Zelenskiy’nin Twitter’de paylaştığı, “Türk hükumeti ve Türk halkına Boğazları kapatarak Ukrayna’ya verdikleri destek için teşekkür ediyoruz” paylaşımını birinci sayfadan “Türkiye boğazları Rus gemilerine kapattı” diye duyurdu. Bu yönde Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan henüz resmi bir açıklama yapılmamışken yayımlanan bu haberler daha sonra
geri çekildi.

İtalyan devlet kanalı RAI I ve II’nin Moskova muhabiri Marc Innaro’nun, “Haritaya bakarsak son birkaç yıldır Avrupa’da ABD’nin Rusya’ya oranla daha çok yayıldığını görülebilir” demesi Demokrat Parti’nin genel sekreteri Enrico Letta’yı rahatsız etti, RAI gibi bir kanalda Rusya hakkında gerçek dışı haber yapmakla suçlanan deneyimli gazeteci Innaro’nun bu görevden alınması istendi. Benzer bicimde RAI News kanalı da belgesel film yönetmeni ve savaş bölgeleri psikoloğu Sara Reginella’yla yapılan röportajı ekrana getirdiği gerekçesiyle hedef alındı. Donbass’a odaklanan “La Guerra Fantasma” adli kitabin yazarı ve Donbass’da 8 yıldır Rus kökenli vatandaşlara uygulanan zulmü çektiği belgesellerle belgeleyen Reginella, gerçekleri anlatmadığı iddiasıyla eleştirildi.