Saruhan Oluç: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı AYM’yi yardıma tedbir koymaya zorluyor

Yayın tarihi: 14 Haziran 2023 Çarşamba 2:02 pm - Güncelleme: 14 Haziran 2023 Çarşamba 2:02 pm

YSP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, “Anayasa Mahkemesi’nin kanununda olmayan karara Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın zorlamasının siyasi nedenlerle yapıldığını biliyoruz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin(HDP) listelerinden milletvekili seçimlerine girdiği Yeşil Sol Parti(YSP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendirdi.

Saruhan Oluç, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın HDP’nin hazine yardımına tedbir konulması başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) karar verme yetkisinin olmadığını söyledi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın siyasi nedenlerle AYM’yi hazine yardımına tedbir koyma kararı vermeye zorladığı değerlendirmesinde bulunan Oluç, “Dolaysıyla Anayasa Mahkemesi’nin kanununda olmayan karara Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın zorlamasının siyasi nedenlerle yapıldığını biliyoruz. Hukuki bir nedeni yok bunun” dedi.

“UMARIZ HUKUKA BAĞLI KALMAYA DEVAM EDERLER”

Saruhan Oluç, kendisine sorulan soru üzerine şu cevabı verdi:

“Bu Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı bundan vazgeçmiyor. İki kere HDP’nin hazine yardımının kesilmesiyle ilgili başvuruda bulundu. En sonuncusu biliyorsunuz seçimden önce Anayasa Mahkemesi tarafından bir tedbir kararı verilmişti. O karar kaldırıldı ve bunun hukuka uygun olmadığı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın iddialarının mesnetsiz olduğu Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edildi ve bu tedbir kararı da kaldırıldı. Fakat Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı vazgeçmiyor bu tutumundan. Bir kez daha bunun için başvurmuş. Anayasa Mahkemesi kararını verecektir. Biz o zaman da tedbir kararı alındığı zaman söylemiştik hem iddialar mesnetsizdir diye gerçekten mesnetsizdi. İkincisi de Anayasa Mahkemesi’nin kanununda hazine yardımıyla ilgili bir karar alma maddesi yok. Şu olabilir: Kapatmasıyla ilgili bir karara giderken partiye bir kapatma kararı verebilir Anayasa Mahkemesi ya da hazine yardımının tamamının ya da bir oranının kesilmesi cezasını verebilir. Ama hazine yardımına tedbir koymak, hazine yardımını verdirmemek gibi maddeler Anayasa Mahkemesi’nin kanununda yok. Zaten Anayasa Mahkemesi o tedbiri kaldırırken hukuken de bunun uygun olmadığını ifade ederek kaldırdı o tedbiri. Dolaysıyla Anayasa Mahkemesi’nin kanununda olmayan karara Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın zorlamasının siyasi nedenlerle yapıldığını biliyoruz. Hukuki bir nedeni yok bunun. Anayasa Mahkemesi birkaç gün içerisinde bunun kararını verecektir. Umarız hukuka ve Anayasa Mahkemesi Kanunu’na bağlı kalmaya devam ederler.”

Anayasa Mahkemesi, HDP’nin hazine yardımına tedbir koyulması talebini 19 Haziran Pazartesi günü görüşecek.

AYM’nin HDP’ye hazine blokesi başvurusunu değerlendireceği tarih belli oldu