Saros’ta ağaç katliamı! 8 bin ağaç BOTAŞ için kesilecek

Yayın tarihi: 7 Mayıs 2020 Perşembe 12:15 am - Güncelleme: 7 Mayıs 2020 Perşembe 12:56 am

Saros Körfezi’ndeki gazlaştırma terminali ve boru hattı projesi için İDK toplantısının yapılacağının duyurulmasıyla birlikte yeniden ÇED raporu hazırlandı. Raporda proje için 7 bin 591 ağacın kesilmesinin planlandığı bilgisi yer aldı.

Edirne’nin Saros Körfezi’nde yapılmasını planlanan FSRU Liman ve Boru Hattı Projesi için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun ayrıntıları ortaya çıktı. Raporda proje için bölgede 7 bin 591 ağacın kesilmesinin planlandığı belirtildi.

BİLİRKİŞİ OLUMSUZ RAPOR VERDİ

Bilirkişinin olumsuz görüş vermesine ve bölge halkının ÇED iptal davasını kazanmasına rağmen, Keşan ilçesine bağlı Sazlıdere ve Gökçetepe arasındaki sahilde yapılması planlanan proje için 6 Mayıs’ta İnceleme Değerlendirme Komisyon (İDK) toplantısı yapılacağının duyurulmasıyla birlikte BOTAŞ’ın yeniden hazırladığı ÇED raporunda önemli bilgiler yer aldı.

Söz konusu raporda, kara boru hattının 12,92 hektardan oluşan ormanlık alan içerisinde yer alacağı vurgulanarak, “Kara boru hattının büyük bir bölümü diğer araziler olarak sınıflandırılan alanlardan oluşmakta olup bu alanlar işlemeli tarıma uygun olmayan veya sınırlı olarak uygun olan arazilerle orman rejimindeki arazileri kapsamakta. Proje kapsamında inşa edilmesi planlanan 17 bin 121 metre uzunluğundaki kara boru hattının 12,92 hektarlık kısmı orman alanları içerisinden geçmekte” dendi.

‘KESİLEN AĞAÇLARIN 10 KATI DİKİLECEK’ DENİLDİ

Raporda ayrıca kesilecek ağaçların 10 katı ağacın da dikileceği iddia edildi.

Kesilmesi öngörülen ağaçların kızılçam ağacı olduğu ve bölgedeki orman bitki örtüsüne zarar gelmemesi adına çalışma yapıldığı aktarılan raporda, “Yaklaşık 7bin 591 adet ağaç içerisinde taşınamayacak durumdaki ağaçlar kesilecek. Keşan İşletme Müdürlüğü Çamlıca ve Korudağ İşletme Şefliği Amenajman Planı Meşçere Yaklaşık 3 bin 100 adet ağırlıklı Kızılçam olmak üzere Sapsız Meşe, Macar Meşesi ve Karaçam ağaçları kesilecek” ifadeleri yer aldı.

Öte yandan raporda proje alanının yanık orman alanlarında kaldığı belirtildi.