Çanakkale'de Koru Dağı eteklerinde  tarım sulama göletinin yanı başında kurulmak istenen taş ocağı uzun süredir bölgede endişe yaratıyordu. Bayramiç Göleti’ne 50 metre mesafede bulunan alanda bundan 5 yıl önce yasal Evreşe Belediyesi tarafından yasal olmayan şekilde kayrak taşı çekilmesi yapılıyordu.

Ankara'da bazı yollar trafiğe kapatılacak! Ankara'da bazı yollar trafiğe kapatılacak!

2019 senesinde göreve gelen Bayramiç Köyü muhtarı Ramazan Çetiner, köy muhtarı olmasından itibaren taş çekilmesine izin vermedi. 2020 senesinde kurulan Green Saroz isimli şirket ruhsat başvurusu yaparak Bayramiç Köyü’nün tarım sulama kaynağı olan Bayramiç Göleti’nin 50 metre yakınına taş ocağı açma başvurusu yaptı.

Çanakkale Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği yapılan başvuru üzerine verdiği 'ÇED gerekli değildir' kararıyla, bölgeye verilecek zararın tespiti yapılamamıştı.

Karar üzerine bölge halkı harekete geçti. Saros Gönüllüleri öncülüğünde Bayramiç köyü muhtarı Ramazan Çetiner, muhtarlık tüzel kişiliği ve yerel halktan iki kişinin adına Avukat Ali Furkan Oğuz tarafından Çanakkale 2. İdare Mahkemesi’nde yürütmenin durdurulması ve 'ÇED gerekli değildir' kararının iptali talebiyle dava açıldı. 

MAHKEME PROJEYE 'DUR' DEDİ

Saros Gönüllüleri ve Bayramiç köyü halkı ile birlikte verilen ekoloji ve hukuk mücadelesi için dün çok önemli bir karar verildi. Çanakkale 2. İdare Mahkemesi, çevresel etki değerlendirmesi olmaksızın böyle bir projenin hayata geçmesine “dur” dedi. Projenin bölgeye ve ekosisteme vereceği kaçınılmaz zararları da kararında ortaya koydu. 

"KORU DAĞLARI KAZANDI DARISI HACIBEKİRLER KÖYÜNE"

Bayramiç Muhtarlığı ve bölge sakinlerinin avukatı Avukat Ali Furkan Oğuz dava sonucuna ilişkin, “Taş ocağı projesi, Trakya’nın ikinci en önemli dağ silsilesi olan Koru Dağları’nı ve Bayramiç Köyü’nü birinci derecede etkileyecekti. Böyle vahşi madencilik projelerini aslında tüm Türkiye’den ve Çanakkale’den daha önceden biliyoruz. Yalnızca Çanakkale’de vahşi madencilik projeleri için verilen ÇED gerekli değildir kararlarının iptali istemli birçok dava açtık ve hepsini de kazandık. Bayramiç köylüleri ve Saros Gönülleri ile birlikte başladığımız bu hukuk mücadelesinde de adaletin yerini bulması hepimizi çok sevindirdi. Koru Dağları kazandı darısı Hacibekirler köyünde, Danıştay’dan yürütmenin durdurulması kararı bekleyen ağaçların başına." dedi.

Saros Gönüllüleri Gelibolu Sözcüsü Tuğba Diner ise, "Bölgede tarım arazileri sulama alanında bulunan gölet için çok büyük bir tehlike oluşturacak olan taş ocağına karşı başlatılan hukuk mücadelesinde davacılarımızın yanında olduk. İklim krizinin en büyük tehdit olduğu günümüzde eğer suyumuza, ormanımıza sahip çıkmazsak verimli tarım arazilerimiz yok olacak, çiftçilik son bulacak, kıtlık kapımızı çalacaktır. Köylümüzün, çiftçilerimizin yanında; ekolojik sistemin savunucusuyuz." sözlerine yer verdi. 

Bölge halkının itirazlarına ve bölgede oluşacak tahribata rağmen taş ocağını açmak isteyen Green Saroz isimli şirketin sahibinin, Gelibolu Belediyesi’ne ait Gelibolu Kent Hizmetleri İnş, Tur. Eğt. San. Ve Tic. Aş.’nin Müdürü Ali Bozca’nın eşi Aslı Bozca olduğu öğrenildi.

Kaynak: Haber Merkezi