Saray’ın sansür yasasına karşı ‘Yollara Düştük’ belgeseli internette erişime açıldı!

Yayın tarihi: 2 Şubat 2019 Cumartesi 4:22 pm - Güncelleme: 2 Şubat 2019 Cumartesi 5:00 pm

Tartışmalı Yeni Sinema Yasası, Saray’a çıkan sinemacılarla düzenlenen toplantıda geçti.

Yeni Sinema Yasası’na göre artık, 8 üyeden oluşacak komisyon, sinema filmlerini gösterime girmeden önce değerlendirecek ve sınıflandıracak. Komisyon tarafından uygun görülmeyen filmler ticari dolaşıma ve gösterime sunulamayacak.

Saray’a çıkan sinemacılar

Gazeteci Ertuğrul Mavioğlu’yla yönetmen Çayan Demirel’in yönettiği ‘Bir Gerilla Belgeseli: Bakur/Kuzey’ filminin 34’üncü İstanbul Film Festivali kapsamındaki gösteriminin, Kültür Bakanlığı’nın yazısı üzerine İKSV tarafından ‘tescil belgesi olmadığı’ gerekçesiyle iptal edilmesinin ardından 23 film festivalden çekilirken, sinemacılar imza listesi yayınlayarak sansüre karşı dayanışma sergilemişti. Yönetmen Deniz Yeşil de sansüre karşı belgeselini geri çekmişti. Yeşil, sansür yasasına karşı ‘Yollara Düştük’ belgesini bugün itibariyle internet üzerinden erişime açtı.

Yönetmen Deniz Yeşil

‘YOLLARA DÜŞTÜK’ İNTERNETTE

Sinema emekçilerinin sansürü protesto etmek ve sinemayı özgürleştirmek için 1977’de düzenlediği  ve 3 gün süren İstanbul-Ankara yürüyüşünü anlatan “Yollara Düştük” belgeseli internette açık erişime açıldı. Yönetmen Deniz Yeşil, pek çok yerde gösterimi yapılan belgeseli isteyen herkes izleyebilsin diye önümüzdeki 1 Mayıs’ta internete yüklemeyi planlıyordu. Ancak kimi sinemacıların sansür uygulamasına dair herhangi bir itirazda bulunmaması nedeniyle filmin paylaşımını öne çekerek bugün sosyal medya hesabından paylaştı. Belgesel hem sanatçıların sansüre karşı nasıl tutum alması gerektiğini çok net gösteriyor hem de bizi Yeşilçam’ın hiç bilinmeyen yüzüyle tanıştırıyor.

 

FİNALİST OLARAK SEÇİLMİŞTİ

Yollara Düştük filmi 51. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali ve 34. İstanbul Film Festivali’nde finalist olarak seçilmişti ancak her ikisinde de sansür krizi patlak verince Deniz Yeşil filmini bu festivallerden çekmişti. İlk olarak 2015’teki İstanbul Film Festivali’ni protesto eden sinemacıların Taksim’deki kalabalık sansür yürüyüşünün akşamında Abbasağa Parkı’nda düzenlenen forumda gösterilmişti. Ardından 10. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, Yollara Düştük’ü açılış filmi olarak göstermiş ve sonra belgesel Londra, Münih, Boston gibi pek çok ülke ve şehirde gösterim imkanı bulmuştu.

İŞTE BELGESELİN TAMAMI

Yönetmen Deniz Yeşil, “Sinema emekçilerinin 1977’de sansüre karşı verdiği mücadelenin kıymeti bugün daha iyi anlaşılıyor.O mücadeleyi anlatmaya çalıştığım Yollara Düştük belgeselinin tamamını alttaki linkten izleyebilirsiniz.Hatırlayalım ve unutmayalım diye..#özgürsinema #sansür” diyerek belgeseli erişime açtı.

 

BELGESELİN LİNKİ: https://www.youtube.com/watch?v=8axHCQRqjU0