Saray’ı sevindiren sendikacı! 2021’de kaçtı 2022’de sustu 2023’te de şaşırtmadı

Yayın tarihi: 4 Aralık 2023 Pazartesi 3:31 pm - Güncelleme: 4 Aralık 2023 Pazartesi 3:57 pm

Asgari ücret pazarlığında işçiyi yine ‘sarı sendikacı’ olarak eleştirilen Türk İş Genel Başkanı Ergun Atalay temsil edecek. Skandal açıklamalarıyla bilinen Atalay ve sendikası bu kez de asgari ücrette taban teklifiyle tepki çekti. 

Asgari ücret görüşmeleri bu sene bir ilke sahne olacak. Masada işçileri Türk İş Genel Başkanı Ergun Atalay’la birlikte bir garson, bir pompacı, bir berber ve bir kasap temsil edecek. ‘Sarı sendikacı’ olarak eleştirilen Atalay pazarlığı 14 bin 25 liradan başlatacaklarını duyurdu ve bu yıl da daha görüşmeler bile başlamadan tepki çekmeyi başardı.

Ergün Atalay yeniden TÜRK-İŞ Genel Başkanı seçildi

Peki Ergun Atalay kimdir?

ERDOĞAN’IN YAKIN DOSTU

1954 yılında doğan Adapazarı’nda Ergun Atalay 2013’ten beri Türk İş’in başında. Atalay, Erdoğan’a yakın dostluğuyla biliniyor. AKP yandaşı Yalçın Akdoğan, Türk İş Başkanı’nın iktidara bu yakınlığının sırrını bir yazısında “Atalay’ın Cumhurbaşkanımız Erdoğan’la da samimi bir dostluğu, çok eskilere dayanan bir hukuku vardır” diye açıklamıştı.

MİKROFONU AÇIK UNUTMUŞTU: UZASA İŞİ KARIŞTIRACAĞIZ

Atalay özellikle 2019’da kamu işçilerin beklentisinin çok altındaki maaş zammını kabul etmesi ve mikrofonu açık unutarak söylediği sözlerle tanınmıştı. Atalay’ın mikrofon açıkken “Uzasa işi karıştıracağız. En azından kapattım böyle” dediği duyulmuştu. O sözlere tepki yağmıştı.

Remzi Özdemir: Biz bu filmi izledik 2024 kabus yılı olacak

2021’DE KAÇMIŞTI

2021’de asgari ücret net 2 bin 825 lira olarak açıklanmıştı. O dönem Türk İş Genel Başkanı Ergun Atalay sessiz kalmayı tercih etmişti. Komisyonda işçi kesiminin temsil eden Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat, “Karara muhalif kalıyoruz, katılmıyoruz. Belirlenen net asgari ücret yetersizdir, işçilerin beklentilerini karşılamaktan uzaktır” demişti.

ERDOĞAN: GIRTLAĞIMIZI SIKMASINLAR; ATALAY: OLUR MU CUMHURBAŞKANIM?

2022’de de asgari ücrete ara zam yapılmış ve açlık sınırının altında kalarak net 5 bin 500 lira olarak açıklanmıştı. Açıklamanın ardından Erdoğan, artış oranı için sehven yüzde 25 dediğini, artış oranın yüzde 30 olduğunu söylemişti. Ardından TİSK Başkanı’na dönen Erdoğan, “Mutabık mıyız” diye sordu, “Mutabıkız” yanıtı aldı. Daha sonra Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’a dönen Erdoğan, yine “Mutabık mıyız” diye sordu. Atalay “Hayırlı olsun Cumhurbaşkanım” yanıtı verdi. Erdoğan’ın ise “Gırtlağımızı sıkmasınlar” dediği duyuldu. Atalay bunun üzerine “Olur mu Cumhurbaşkanım?” dedi.

2022’DE KÜLLİYE’DE MASAYA OTURMAMIŞ AMA SUSMUŞTU

2022 Aralık’ta ise 2023’ün ilk yarısı için asgari ücret 8 bin 500 olarak açıklanmıştı. Türk İş, Saray’da o gün masaya oturmamıştı. TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay karar sonrası açıklama yapmamış ama öncesinde “TÜRK-İŞ’in resmi teklifi 9 bin lira, verirlerse masaya oturup imzalarız, vermezlerse o meselenin içinde olmayız” açıklamasını yapmıştı.

‘MÜKEMMEL BİR ŞEY DEĞİL AMA…’

Atalay 2023’ün ikinci yarısı için uygulanacak asgari ücret açıklamasına ise katılmıştı.

Atalay ara zamla ilgili şunları belirtmişti: “Geçen sene Temmuz ayında yüzde 30 civarında bir ara zam olmuştu. Bu sene yüzde 34 oranında bir ara zam oldu. Enflasyon durmadığı müddetçe zam almanın bir anlamı yok. Türkiye’de yaşıyoruz ve Türk parası üzerinde konuşuyorum. Şu an 486 dolar, belki asgari ücret tarihinin dolar üzerinden bakıldığında en düşük rakamı. Bu mükemmel bir şey değil ama bugünün şartlarında yapılması gereken buydu. Geçen dönem ben Aralık ayında imzalamamıştım. Bu dönem Komisyonla oturduk ve beraber mutabakat sağladık.”

GÖRÜŞMELER BİLE BAŞLAMADAN İŞÇİYE ‘TÜRK İŞ KAZIĞI’

Bu yıl görüşmeleri 11 Aralık’ta başlayacak olan asgari ücret için Türk İş pazarlığı 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı olarak açıkladığı 14 bin 25 liradan başlatacak.

NTV’nin haberine göre Türk-İş’in Genel Başkanı Ergün Atalay “Açlık sınırından bir pazarlık olmaz. Onun üzerinden bir pazarlık olur. Onu konuşmanın hiç anlamı yok. İnşallah toplumu memnun edecek bir rakam verirler de biz de altına imza atar masada otururuz” ifadelerini kullandı.

Atalay’a bu açıklaması sonrası sosyal medyada tepki yağdı. Kullanıcılar rakamı ‘işçiye Türk İş kazığı’ olarak yorumladı.

Artan tepkiler sonrası Türk İş şu açıklamayı yaptı: ” ‘TÜRK-İŞ’in 2024 yılı Asgari Ücret ile ilgili taban fiyatı belli oldu’ ya da ‘TÜRK-İŞ’in Asgari Ücret teklifi netleşti’ şeklinde çıkan haberlerin hiçbiri gerçeği yansıtmamaktadır. Komisyon toplantılarının ardından masada bulunan komisyon üyeleri bu kararı verecektir.”

 

 

Kaynak: TELE1