Saray’dan ‘Esad’la görüşülüyor’ iddiası hakkında açıklama

Yayın tarihi: 12 Mayıs 2021 Çarşamba 12:21 pm - Güncelleme: 12 Mayıs 2021 Çarşamba 12:21 pm

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile AKP’nin görüştüğü iddiaları hakkında açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in “Beşar Esad’la bugün görüşülüyor diye duydum. İnşallah doğrudur diye dua ettim” açıklamalarına yanıt verdi.

İbrahim Kalın, “Esad’la bir görüşme trafiği söz konusu değil. Zaman zaman istihbarat birimlerinin görüşmeleri olabilir” dedi.

İbrahim Kalın şöyle konuştu:

“Mısır ile ilişkilerin normalleşme süreci başladı diye, o zaman ‘Demek ki Esad ile de görüşüyorlardır’ çıkarımı anlamlı değil. Bunlar ayrı dosya konularıdır. Her birinin aktörleri, süreçleri farklı. Biz Mısır’da yaşananları elbette unutmadık. Ama bütün bunları alıp ‘Demek ki Suriye ile görüşüyordur bunlar’ sonucunu varmak çok hayali bir şey. Esad’la bir görüşme trafiği söz konusu değil. Zaman zaman istihbarat birimlerinin görüşmeleri olabilir.”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD’yle ilişkilerden Türkiye’nin Libya’dan asker çekeceği iddialarına kadar birçok başlıkta Hürriyet gazetesinden Erdinç Çelikkan’a konuştu.

Türkiye’nin F-35 programından tek taraflı olarak çıkarılmasının yapılan mutabakata ve anlaşmalara aykırı olduğunu da söyleyen Kalın, “İki müttefik ve stratejik ortaksak, müzakere yoluyla çözebiliriz. Şartlar uygun olursa, S-400’lerin yanında Patriotları da alabiliriz” diye konuştu.

MERAL AKŞENER’İN ‘ESAD’LA GÖRÜŞÜLÜYOR’ AÇIKLAMALARI

Mısır ile ilişkilerin normalleşme süreci başladı diye, o zaman ‘Demek ki Esad ile de görüşüyorlardır’ çıkarımı anlamlı değil. Bunlar ayrı dosya konularıdır. Her birinin aktörleri, süreçleri farklı. Biz Mısır’da yaşananları elbette unutmadık. Ama bütün bunları alıp ‘Demek ki Suriye ile görüşüyordur bunlar’ sonucunu varmak çok hayali bir şey. Esad’la bir görüşme trafiği söz konusu değil. Zaman zaman istihbarat birimlerinin görüşmeleri olabilir.

AB İLE İLİŞKİLER

AB’nin artık somut adımlar atması gerekiyor. Göç Anlaşması ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusunda top tamamen AB’nin sahasında. Biz üzerimize düşen bütün sorumlulukları yerine getirdik. Kendilerine söyledik ‘Daha fazla yapmamız gereken bir şey varsa buyrun konuşalım, müzakere edelim’ diye. Kendi aralarındaki meselelerle, çekişmelerle Türkiye üzerinden hesaplaşmak yerine, bir vizyon ortaya koymaları gerekir.”