Saray’a ödenek yetmedi! 5.8 milyar liraya yükseltildi

Yayın tarihi: 19 Aralık 2022 Pazartesi 11:17 am - Güncelleme: 19 Aralık 2022 Pazartesi 11:17 am

Türkiye’de ekonomik kriz nedeniyle yoksulluk her geçen gün daha da derinden hissedilirken, Saray’a ödenek yetmiyor. Cumhurbaşkanlığı’nın 2022 yılı ödeneği 3.8 milyar liradan, 5.8 milyar liraya yükseltildi.

Ekonomik kriz nedeniyle vatandaşlar geçim derdiyle mücadele ederken, Saray’ın lüks ve şatafat geleneği devam ediyor. İktidar, Cumhurbaşkanlığı’nın ödeneğini yine yükseltti. Buna göre, 2022 yılı ödeneği 3.8 milyar liradan, 5.8 milyar liraya çıkarıldı.

YIL BİTMEDEN 4.3 MİLYAR TL HARCANDI

Birgün’ün haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bütçe giderlerinin kurumsal sınıflandırılmasına ilişkin tablolarına göre, yıl boyunca sürekli ödeneği artırılan Cumhurbaşkanlığı’nın mali yıl başlarken 3,8 milyar TL olan ödeneği 11 ay boyunca sürekli yükseltildi. 11 ayın sonunda 6,6 milyar TL’ye çıkarak 2023 yılı bütçesine yakın bir rakama ulaşan Cumhurbaşkanlığı’nın ödenek toplamı 5,8 milyar TL oldu ve bu ödeneğin 4,3 milyar TL’si harcandı.

TASARRUF GENELGESİ SARAY’I KAPSAMADI

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni bir tasarruf genelgesi yayımladı. Zorunlu ve öncelikli olmayan yatırımların ertelenmesi, başta araç alımı olmak üzere israf harcamaları yapılmaması ana teması üzerinden kurgulanan genelge başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere hemen hemen tüm kamu kurumları tarafından yürürlüğe girer girmez ihlal edilmeye başlandı.

Saray’dan müteahhitlere günlük 352 milyon TL !

BAŞKANLIK SİSTEMİ İSRAFIN ÖNÜNÜ AÇTI

Öte yandan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı dönemindeki bütçesi, önceki cumhurbaşkanlarından farklı olarak dev miktarlara ulaştı. Saraylar, uçak ve araç filoları nedeniyle israf tartışmalarına neden olan Cumhurbaşkanlığı’nın harcamaları, Başkanlık Sistemi’yle birlikte artan yetkileri nedeniyle de çoğaldı.

Bütçe, 2022 yılında 3,9 milyar TL olarak TBMM’ye önerildi. Bu yıl olduğu gibi önceki yıllarda da bu başlangıç ödenekleri Cumhurbaşkanlığı’na yetmedi.