‘Saray ittifakı’nda HDP tedirginliği

Yayın tarihi: 21 Aralık 2018 Cuma 5:32 am - Güncelleme: 21 Aralık 2018 Cuma 5:32 am

İttifak kapsamında, “Sultan Alparslan’ın otağını kurduğu” Bitlis Ahlat’a karşılık, Osmanlı Beyliği’nin ilk başkenti Bilecik Söğüt’ün verilmesi konusunda bir jestleşme planlanıyor.

Bitlis’in Ahlat ilçesinde MHP’nin AKP’nin adayını destekleyeceği belirtilirken, AKP’nin de Bilecik’in Söğüt ilçesinde MHP’yi destekleyecek. İki parti Osmaniye dışındaki 50 ilde seçimlere kendi adayıyla girecekken, MHP’nin 2014 seçimlerinde yüzde 42 oy aldığı Iğdır’da “hassasiyeti” bulunuyor.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz ile AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki arasında süren ittifak görüşmelerinde son rötuşlar yapılıyor. Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun haberine göre, iki partinin 30 büyükşehirde yürüttüğü ittifak çalışmaları dışında, sürpriz bir şekilde Bitlis’in Ahlat ve Bilecik’in Söğüt ilçeleri de gündeme geldi. Bitlis Ahlat, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli için “özel ilçelerden biri.”

MHP’li kurmaylar, Ahlat’ın “HDP’nin eline geçmesini arzu etmediklerini” belirterek, hassasiyet kapsamında Ahlat’ta “AKP’nin adayının desteklenebileceğini” belirtiyor.

AHLAT’A KARŞI SÖĞÜT

Bahçeli’nin özel önem verdiği ilçelerden biri de Osmanlı Beyliği’nin kurulduğu Bilecik’in Söğüt ilçesi. Söğüt’te, mevcut Belediye Başkanı Halil Aydoğdu, İYİ Parti’ye geçmişti. MHP’nin Ahlat’taki tavrının karşılığında ise AKP’nin de Söğüt’te adım atması bekleniyor. MHP lideri Bahçeli’nin, Aydoğdu’nun İYİ Parti’ye geçmesinden önce Söğüt’te her yıl düzenlenen Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Söğüt Şenlikleri’ne katıldığı da biliniyor.

HDP’YE KARŞI…

Iğdır gibi “HDP’nin kazanma ihtimali olan şehirlerde güçlü olan partinin adayının desteklenebileceği” görüşünün de her iki partide hâkim olduğu kaydediliyor.