Saray ile Koca arasında ‘denetim çatlağı’: Halk sağlığı tehlikede!

Yayın tarihi: 18 Aralık 2020 Cuma 3:43 am - Güncelleme: 18 Aralık 2020 Cuma 3:47 am

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs aşısına ilişkin yaptığı açıklamada “Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından onaylanmadan, kimsenin yaptırmasını istemiyoruz” demişti. Fakat bugün Resmi Gazete’de yayımlanan kararla aşıya “acil kullanım onayı” hükmü eklendi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “Hangi aşı olursa olsun, halk sağlığı ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından laboratuvarda testleri yapılmadıkça, inceleme yapılmadıkça hiç kimseye yapılmasını istemiyoruz ve yapmıyoruz” ifadelerini kullanmıştı. Fakat bugün Resmi Gazete’de Beşeri Tıbbi Ruhsatlandırma Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikte, “Dünya Sağlık Örgütü veya Bakanlık tarafından bulaşıcı hastalıklar kapsamında kabul edilen halk sağlığını ciddi olarak tehdit eden istisnai durumlarda kullanılacak ve ruhsatlandırmaya esas etkililik, güvenlilik ve kalite ile ilgili kapsamlı verilerin henüz sağlanamadığı aşılar için bu veriler sağlanıncaya kadar Kurum tarafından AKO (Acil Kullanım Onayı) verilebilir” ifadelerine yer verildi.

Alınan bu kararla; AKP iktidarı üretemediğimiz için yurt dışından satın almak zorunda kaldığımız koronavirüs aşısını “gerekirse” laboratuvar testinden geçirmeden yurttaşlara uygulayacak.

RESMİ GAZETE CUMHURBAŞKANLIĞI’NA BAĞLANMIŞTI

22.11.2018’de yine Resmi Gazete’de yayımlanan kararda ise “Bugün itibariyle; Resmî Gazete Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Resmî Gazete Hakkında Yönetmelik, Resmî Gazete’nin Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğü tarafından internet ortamında yayımlanacağını hükme bağlamıştır” sözleriyle Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğü’ne bağlandığı ilan edilmişti.

Aşı konusunda alınan skandal karar ise yurttaşlar tarafından sosyal medyada “Saray ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca arasında çatlak var” şeklinde yorumlandı.

Türkiye’de test edecek! Aşı 11 Aralık’a yetişecek mi?

 

11 Aralık hayaldi! Aşı umudu 2021’in ilk haftasına kaldı

TTB, Koca’nın yerli aşı tarihini yalanladı! ‘Umut bağalamak riskli’

İşte Resmi Gazete’de yayımlanan o karar;