Saraçoğlu’ndaki okulun bahçesi konteynır alanı oldu

Yayın tarihi: 2 Aralık 2020 Çarşamba 11:43 am - Güncelleme: 2 Aralık 2020 Çarşamba 11:43 am

Ankara’nın Çankaya ilçesinde Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk toplu konut alanı Saraçoğlu Mahallesi’ndeki restorasyon çalışmalarını yürüten ekip, tarihi Namık Kemal Ortaokulu’nun bahçesinde konteynır kurdu.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk toplu konut alanı Saraçoğlu Mahallesi’nde yapılan restorasyonda tarihi Namık Kemal Ortaokulu’nun bahçesine konteynırların yerleştirildiğini duyurarak, “Çocuk seslerinin sıcaklığıyla dolan okul bahçesi şimdilerde yerini konteynırların soğukluğu ile doldurulan metal bahçesine bıraktı” dedi.

Candan, kurulan konteynırlara ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “Saraçoğlu Mahallesi’nde tescilli kültür varlıklarına yapılan müdahaleler, restorasyon bilimine aykırı uygulamalar, gizli saklı devam eden süreçler Saraçoğlu Mahallesi’ne yönelik endişelerimizi daha da büyütüyor. Çocuk seslerinin sıcaklığıyla dolan okul bahçesi şimdilerde yerini konteynırların soğukluğu ile doldurulan metal bahçesine bıraktı” dedi.

Mahallede yapılan restorasyonun tarihi dokuya zarar verdiğini ileri süren Candan, şunları belirtti:

“Gözlerimizin önünde Cumhuriyet’in simge yapılarından, kent merkezindeki nefes alanımız olan Saraçoğlu Mahallesi hukuksuzca tahrip ediliyor. Öte yandan Saraçoğlu Mahallesi’nde bazı ağaç budama işlemlerin ilişkin etüt yapıldığı ve budama çalışmalarının başlayacağı bilgimiz dahilindedir. Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na yazı yazarak işlemin kurul kararıyla yapılıp yapılmadığını ve işlemlere ilişkin detaylı bilgi istedik. Saraçoğlu Mahallesinde yapılacak budama işlemlerine ilişkin meslek odalarının temsilcilerinin de olduğu bir heyet oluşturulması, her aşamasının kamuya şeffaf bir şekilde bilgilendirilmesi konusunda idareleri uyarıyoruz.”