Saraçhane Meydanı 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü için yapılan toplanma çağrıları nedeniyle abluka altına alındı. Taksim‘e çıkan yollar polis tarafından kapatıldı. Polis Taksim’e yürümek isteyen emekçilere müdahale etti. Müdahale sonrası DİSK ve KESK, Taksim’e yürümekten vazgeçti.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü dolayısıyla kutlama yapılmasına izin verilmeyen Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs’ı kutlamak isteyen konfederasyon, sendikalar, işçi grupları ve siyasi parti temsilcileri Saraçhane’de toplandı. Alana girmek isteyen vatandaşlar, üst aramasından geçirildi. Valiliğin kararıyla yasaklanan Taksim Meydanı’na yürüyüş noktaları ise bariyerler ve TOMA araçlarıyla kapatıldı. Alanda toplanan emekçiler Taksim’e doğru yürüyüşe geçmeye çalışırken, polis müdahalede bulundu. DİSK ve KESK müdahale sonrası Taksim’e yürümekten vazgeçti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya 210 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER ŞÖYLE:

16.15 | İSTANBUL’DAKİ BAZI KISITLAMALAR KALDIRILDI

İstanbul Valiliği, 1 Mayıs’ta ulaşıma kapatılan bazı noktalardaki kısıtlamaların saat 16.00 itibarıyla kaldırıldığını açıkladı. Beyoğlu ilçesi Refik Saydam Caddesi, Tersane Caddesi, Kurtuluş Deresi Caddesi, Sıracevizler Caddesi, Darülaceze Caddesi, Bahariye Caddesi’nden Tarlabaşı Bulvarı’na çıkan sokaklar ile Galata Köprüsü’nün ise çift yönlü olarak kapalı bulunmaya devam edeceği ifade edildi.

16:00 | YERLİKAYA: 210 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medyadan yaptığı açıklamada İstanbul’da 210 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Yerlikaya “İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde uyarıları dinlemeyip Taksim Meydanına ilerlemeye çalışan ve polislerimize saldıran 210 şahıs gözaltına alınmıştır” açıklamasını yaptı.

13:30 | ALAN BOŞALTILDI

Saraçhane’deki polis barikatının açılmaması üzerine 1 Mayıs programı sonlandırıldı. Kitle aşamalı olarak alanı boşalttı. “Her yer Taksim her yer 1 Mayıs” sloganı atan yurttaşlar, uygulanan hukuksuz, keyfi yasağa tepki gösterdi.

13:28 | ‘GERÇEKTEN YÜRÜYECEĞİMİZİ DÜŞÜNMÜŞTÜK, HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIK’

DİSK’in Saraçhane’deki polis barikatının açılmaması üzerine 1 Mayıs programını sonlandırması, işçilerin tepkisine sebep oldu. DİSK üyesi işçi, ‘Gerçekten Taksim’e yürüyeceğimizi düşünmüştük, hayal kırıklığına uğradık’ diyerek duygularını ifade etti.

13:26 | ‘EN AZ 176 GÖZALTI’

Çağdaş Hukukçular Derneği, İstanbul’da saat 13.00 itibari ile gözaltı sayısının toplam 176 olduğunu paylaştı.

13:05 | TERTİP KOMİTESİ SARAÇHANE’DEKİ 1 MAYIS PROGRAMINI SONLANDIRDI

1 Mayıs Komitesi, polisin sert müdahale ettiği Saraçhane’deki programı sonlandırdığını duyurdu. DİSK Başkanı Çerkezoğlu, “Bundan sonra attıkları her adımda bu iradeyi görecekler, bu iradeyi tanıyacaklar” dedi.

12.58 | TİP: TAKSİM’E YÜRÜME KARARLIĞIMIZ SÜRÜYOR

Unkapanı’ndaki Bozdoğan su kemerleri altında polisin kurduğı barikatı aşma girişimleri ve polisin müdahalesi aralıklarla devam ediyor. Türkiye İşçi Partisi (TİP) tarafından basına yapılan açıklamada, “Çok sayıda siyasi parti ve sendika üyelerinin de bulunduğu Saraçhane Bozdoğan Kemeri’nde, polisin biber gazlı müdahalesine karşı TİP, Taksim’e yürüme kararlılığını sürdürüyor” denildi.

12:55 | BAKIRHAN: İŞÇİ SINIFI AYRILMADAN BURADAN AYRILMAYACAĞIZ

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan “İşçi sınıfı buradan ayrılmadan, biz de buradan ayrılmayacağız” açıklamasında bulundu.

12:44 | FENALAŞANLAR OLDU

Polisin plastik mermi ve biber gazlı müdahalesiyle kitle geriye sürüldü. Müdahale esnasında fenalaşanlar oldu.

FOTOĞRAF: T24

12:20 | TAKSİM’E YÜRÜYÜŞTEN VAZGEÇİLDİ, KARAR YUHALANDI

Taksim Meydanı’na yürümek için Saraçhane’de toplanan sendikalardan DİSK ve KESK Taksim’e yürümekten vazgeçti. Emekçiler Taksim’e yürümek istemiş ama polis plastik mermi ve biber gazıyla müdahale etti. Meydanda Tertip Komitesi kararı açıklanırken yuhalandı.

KESK: ‘ÇEKİLDİ’ DEMEK BİZE HAKSIZLIK OLUR

KESK Genel Sekreteri Sevgi Yılmaz Halk TV’ye yaptığı açıklamada ” ‘Çekildi’ demek doğru değil, bu açıklama bize haksızlık olur. Barikatı aşmak konusunda bir sıkıntı yaşıyoruz. Taksim Meydanı’na yürüyemiyoruz. Burada bir şiddet uygulanıyor, polis gaz ile saldırıyor. Biz kaygı duyuyoruz istemediğimiz olayların önünü açmasınlar. Taksim Meydanı’na yürüyemiyoruz, başka riskler doğurabilir” dedi.

11:49 |  POLİSTEN BİBER GAZLI MÜDAHALE 

Saraçhane Unkapanı’da polis Taksim’e yürümek isteyen emekçilere biber gazı ve plastik mermiyle müdahale etti.

TELE1  muhabiri Ceren Ural alandan son durumu şöyle aktardı: “Takviye ekip geldi. Alan barikatlarla tamamen kapatılmış durumda. Bir grup şu an tekrar ekiplerle karşı karşıya geldi. Büyük kalabalık dağıtıldı ama yeniden toplanıyorlar. Sendikalar Taksim Meydanı’na çıkmakta kararlı ama çevik kuvvet ekipleri sert bir şekilde müdahalede bulunuyor.”

11:45 | ÖHD: GÖZALTI SAYISI 150

Özgürlük için Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi’nin sosyal medya platformu X’ten (Twitter) yaptığı açıklamaya göre; şimdiye kadar aralarında basın emekçileri ve avukatların da olduğu en az 150 kişi gözaltına alındı.

11:29 | ‘CHP SENDİKALAR YÜRÜYÜŞ DERSE KARARIN ARKASINDA OLACAK’

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, CHP lideri Özgür Özel ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun alandan ayrılmasına ilişkin soru üzerine Sözcü TV’ye yaptığı açıklamada “Genel Başkanımız ve İBB Başkanımız sendika başkanları ve meslek örgüt başkanlarının 1 Mayıs’ını kutladı. Sendikalar iki koldan Taksim’e yürüyüş yapılacaktı. AYM kararı ortada ama buna rağmen Taksim’e yürüyüş engelleniyor. CHP sendikaların çağrısıyla bu alana geldi. Sendikalar Taksim’e yürüyüş kararı alırsa CHP bu kararın arkasında olacak ve yürüyüşü gerçekleştirecek. 1 Mayıs Taksim’e açık olmalı. Güvenlik güçleriyle işçilerin karşı karşıya gelmesini istemiyoruz. Sendikalarımızın kararını bekliyoruz.

Saraçhane

11:00 | ÖZEL VE İMAMOĞLU SARAÇHANE’DEN AYRILDI

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ve sendikalarla Saraçhane’den polisin kapattığı Bozdoğan Kemeri’ne doğru yürümesi bekleniyordu ancak yaklaşık bir saat boyunca Saraçhane’de bulunan Özel, alandan ayrıldı. Taksim’e Saraçhane’de yapılacak olası bir yürüyüşe Özel ve İmamoğlu’nun katılmayacağı belirtiliyor.

10:47 | ÖZGÜR ÖZEL AYM KARARIYLA ÇAĞRI YAPTI: BU YANLIŞTAN DÖNÜN

CHP lideri Özgür Özel ikinci bir açıklama yaparak “Birileri milletle devleti karşı karşıya getirmek istiyor. Milletle devleti karşı karşıya gelirse millet kazanır” diyerek AYM’nin Taksim kararını gösterdi. Özel “Yüksek Mahkeme ‘O gün isteyen herkes o alanda olmalıdır. AYM ‘Meydan emekçilerindir’ diyor. ‘Yürütmeyiz’ demek kanunsuz emirdir. Bu yanlıştan dönün” dedi.

“Taksim emekçilerindir” diyen Özel “Taksim’i özgürleştirme iradesinin arkasındayız. Yaşasın 1 Mayıs. Yaşasın dünya ve Türkiye işçi sınıfının mücadelesi” ifadelerini kullandı.

11:05 | TMMOB BAŞKANI KORAMAZ’DAN 1 MAYIS MESAJI

İmamoğlu ve Özgür Özel ile Saraçhane’deki buluşamay katılan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Başkanı Emin Koramaz, 1 Mayıs dolayısıyla yaptığı konuşmada “Taksim inadımızdan vazgeçmeyeceğiz” mesajı verdi. Koramaz yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

“Bugün 1 Mayıs emeğin bayramı, işçinin, emekçinin bayramı. Bu dünyadaki tüm güzellikleri, tüm değerleri yaratanların günü. Tüm halkımızın, işçi sınıfının 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nü kutluyorum. Gönül isterdi ki; tüm dünyanın gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi biz de 1 Mayıs’ı en büyük meydanlarda, 1 Mayıs ile özdeşleşmiş Taksim’de kutlayalım. Bu görkemli buluşmada tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi Taksim’de halkımızla yan yana olalım. Ne yazık ki her sene olduğu gibi yine baskıyla, yine yasaklarla karşı karşıyayız. Ama bilsinler ki bizler Taksim sevdamızdan, Taksim inadımızdan vazgeçmeyeceğiz. Nasıl emeğimizle ve emeğimizle yarattığımız her değere sahip çıktığımız gibi Taksim’e de sahip çıkmaya devam edeceğiz; bu ülkenin işçileri olarak, mühendisleri, mimarları olarak, üretenleri olarak. Onlar kalıcı değil, onlar gider, zorbalar gider. 1 Mayıs marşında da söylendiği gibi dünya zorbalara kalmaz. Bu ülke, bu ülkede çalışan üreten emekçi halklarındır. Onlar gider, halk kazanır.”

10:30 | SARAÇHANE GİRİŞİNDE TİPLİLER’E MÜDAHALE

Saraçhane Meydanı’nda Türkiye İşçi Partisi (TİP) kortejine müdahale edildi. TİP Genel Başkanı Erkan Baş bir polise “Bağırma ne bağırıyon?” diye tepki gösterdi.

10:00 | ÖZEL VE İMAMOĞLU SARAÇHANE’DE: TAKSİM ÖZGÜR OLANA KADAR MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Saraçhane’ye geldi. Özel burada basın mensuplarına yaptığı açıklamada “Bir ülkenin dünyaca bilinen meydanında 1 Mayıs kutlanmıyorsa o ülkede demokrasi sorgulanır. Bir ülkenin herhangi bir noktasına güvenlik güçleri kullanılarak orada bir muktedirden tedirginlikten bahsedilir. Tedirgin iktidarlar özgüvensiz iktidarlardır. Kaba kuvvetle sağlanan iktidar git gide sonu yaklaşan iktidarlardır. Güvenlik ve özgürlük dengesinde özgürlükleri gözettiğinizde demokratik bir iktidarı kurmuş olursunuz. Bugün yaşananlar iktidarın özgüvensizliğini, Türkiye’deki demokrasi eksikliğini gösteriyor. Ama bugün partilerin, STK’ların omuz omuza Taksim hedefine doğru hareket etmeleri önemli bir kazanımdır. Önemli olan bayrama halel getirmemek, kötü şeylerin olmamasıdır. Hep birlikte buna gayret gösteriyoruz. Bir gün Taksim tamamen özgür olana kadar mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi.

‘BU VAKİTTEN SONRA BAKANLA KONUŞACAK BİR ŞEY YOK’

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya defalarca görüştüğünü söyleyen “Maalesef kişisel olarak iyi niyetli ama üzerindeki bir irade bayramı bayram gibi kutlamak için müzakere imkanlarını ortadan kaldırıyor. Birileri Taksim’i kendilerinin egemenlik sancağı görüyor. Taksim’i polisle koruyorsanız o zaman egemenliğiniz polis kuvvetine dayalıdır. Dünya demokrasileri buna polis devleti diyor. Bu vakitten sonra İçişleri Bakanı ile yeni bir şey konuşmanın anlamı yok. Kendisi ‘Kabul edilmedi, uygun görülmedi’ diyor. Örgütümüzle, değerli İBB Başkanımızla buradayız. Hep birlikte sendikaların ve emekçilerin bayramını kutluyoruz” ifadesini kullandı.

1 Mayıs’ta Taksim! Yollar kapatıldı, ulaşım yok, gözaltılar var

‘ÇATIŞMA OLSUN İSTEMİYORUZ’

Özel sözlerini şöyle tamamladı: “Emekçiler kol kola. Taksim’e çıkılmasına karşı kaba kuvvet, kanunsuz emir olursa bu onu uygulayanların emri ayıbı olur. Biz çatışma olsun istemiyoruz. AYM kararına rağmen kanunsuz emir verenleri bir kez daha kararlarını gözden geçirmeye çağırıyoruz.”

İMAMOĞLU’NDAN ‘SARAÇHANE’ VURGUSU

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Saraçhane’nin simgesel bir alan olduğunu belirterek “Bugün de emekçinin 1 Mayıs’ta Taksim’de olma arzusuna müdahalenin simgesi olacak. Umarım bunlar olmaz ve 1 Mayıs’taki şölene ve kutlamalara kavuşuruz” diye konuştu.

10: 00

TÜRKİYE KOMÜNİST HAREKETİ SARAÇHANE’DE

Türkiye Komünist Hareketi (TKH)) üyeleriyle birlikte sloganlar atarak Saraçhane Meydanı’na geldi. TKH’ın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda ” Parti kortejimiz Saraçhane Meydanı’na çıktı. İşçilerin birliği sermayeyi yenecek! Yaşasın 1 Mayıs!” ifadeleri kullanıldı.

EVRENSEL GAZETESİ DE ALANA ALINMADI

Saraçhane Meydanı’na gitmek isteyen vatandaşlar polis noktasında aranırken bir vatandaşın elinde olan Evrensel Gazetesi de polis engeline takıldı. Polis vatandaşın elindeki gazeteleri alıp alana sokmasına izin vermedi.

BOZDOĞAN KEMERİ’NDE POLİS BARİKATI

TELE1 Muhabiri Ceren Ural Saraçhane önünde son durumu paylaştı. Kalabalığın her geçen dakika arttığı görülen meydanın hemen ilerisinde bulunan tarihi Bozdoğan Kemeri’nin önünde polis barikatının olduğu ve yolun TOMA’larla kapatıldığı görüldü.

KALABALIK HER GEÇEN DAKİKA ARTIYOR

Yenikapı Marmaray önünde toplanmalar devam ediyor. Kalabalık her geçen dakika artıyor.

TAKSİM’E ÇAĞRI YAPILMIŞTI

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 1 Mayıs buluşma noktası Saraçhane Meydanı’ndan seslenerek, Taksim Meydanı’nda olmak için buluşacağız. Herkesi saat 10.00’da Saraçhane Meydanı’na bekliyoruz” dedi.

“Saraçhane’deyiz… Türkiye’nin dört bir yanındaki 1 Mayıs meydanlarında, İstanbul’da da 1 Mayıs meydanımız Taksim Meydanı’nda olmak için buluşacağız. Bütün işçileri, emekçileri, emeklileri, kadınları, gençleri; emeğine, ekmeğine, memleketine sahip çıkan herkesi saat 10.00’da Saraçhane Meydanı’na bekliyoruz.”

1 Mayıs’ta İstanbul abluka altında