Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü’nden ‘siyanür’ iddialarına yalanlama

Yayın tarihi: 13 Temmuz 2022 Çarşamba 12:02 pm - Güncelleme: 13 Temmuz 2022 Çarşamba 12:11 pm

Şanlıurfa’da kusma, bulantı başta olmak üzere bazı sağlık sorunlarının artması üzerine Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından açıklama yapıldı.

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü, Fırat Nehri’ne siyanür karıştığı ve bu durumun kentte hastalıkları artırdığı iddialarına yönelik açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, Fırat Nehri’ne siyanür karıştığı iddiaları yalanlandı. Açıklamada şöyle denildi:

“Erzincan’da faaliyet gösteren bir firmaya ait siyanür içerikli atık suların Fırat Nehri üzerindeki İliç Barajı’na karıştığı ile ilgili haberler ilk günden Sağlık Bakanlığımız ve İl Sağlık Müdürlüğümüzce yakından takip edilmiştir. Gerek ilimizde ve gerekse ilimizden önce Fırat Nehri üzerindeki barajlardaki suyu, içme suyu kaynağı olarak kullanan illerde rutin takipler dışında numuneler alınmaya başlanmış ve bakanlığımızın akredite olan halk sağlığı laboratuvarlarında analizleri yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda siyanür tespit edilmemiştir. Hıfzıssıhha Kanunu gereği Büyükşehir Belediyesi tarafından halkın tüketimine verilen içme kullanma sularının sağlıklı olup olmadığını denetlemekle İl Sağlık Müdürlükleri görevlidir. Şebeke sularında günlük klor ölçümleri ve rutin kontrol ve denetleme numuneleri alınarak analizler yapılmakta ve sonuçlar değerlendirilmektedir. Vatandaşlarda artan ishal, kusma ve ateşli rahatsızlıklar mevsimsel rahatsızlıklar olup bu konuyla ilgisi bulunmamaktadır.”

Siyanürü işçilere temizlettiler