Sandıkta ‘şaibe’ iddialarına partilerden peş peşe itiraz! CHP’den açıklama geldi

Yayın tarihi: 16 Mayıs 2023 Salı 6:22 pm - Güncelleme: 17 Mayıs 2023 Çarşamba 1:19 am

Sosyal medyada birçok ildeki 100’lerce sandıkta YSK verileri ile ıslak imzalı tutanakların birbiriyle örtüşmediği iddiaları üzerine CHP’den açıklama geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “YSK verisiyle uyuşmayan sandıklara ilişkin itirazlar ilçe seçim kurullarına yapıldı. Düzeltmeler ilçe seçim kurulları tarafından yapılacaktır. Herbir oyun takipçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.

14 Mayıs’ta gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimlerine Anadolu Ajansı’nın gecikmeli veri manipülasyonu damga vururken, bugün seçimlerle ilgili şaibe iddiası ortaya atıldı.

Yüksek Seçim Kurulu sistemine girilen oylar ile ıslak imzalı tutanaklar karşılaştırıldığında çoğu ilde muhalefet oylarının diğer parti ve adaylara yazıldığı öne sürülürken;

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Yeşil Sol Parti ve CHP’den YSK’ya peş peşe itirazlar yapılıyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, sosyal medyayı ayağa kaldıran paylaşımların ardından sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Erkek, muhalefet oylarının eksik yazıldığı tüm sandık sonuçlarına itiraz ettiklerini belirtti.

Erkek, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“BİLGİLENDİRME:

Tüm sandık sonuç tutanaklarımızı biz sistemimize girdik. YSK da girdi.

YSK verisiyle uyuşmayan sandıklara ilişkin itirazlar ilçe seçim kurullarına yapıldı.

Düzeltmeler ilçe seçim kurulları tarafından yapılacaktır.

Herbir oyun takipçisi olmaya devam edeceğiz.”

MANSUR YAVAŞ: SÜRECİ ÇOK YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adayı Mansur Yavaş da söz konusu iddialara ilişkin açıklama yaptı.

Yavaş şunları söyledi:

“Tüm sandık sonuçlarını tek tek inceliyor, sorun gözükenlerin hepsine gerekli itirazlarımızı yapıyoruz. Süreci çok yakından takip etmeye devam edeceğiz. Lütfen endişe etmeyin.”

KAFTANCIOĞLU: HER OYU GİRDİĞİ GİBİ ÇIKARIYORUZ

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’da seçim güvenliğiyle ilgili açıklama yaptı. Sosyal medya paylaşılan ıslak imzalı tutanak ve YSK verileri arasındaki farkları takip ettiklerini belirten Kaftancıoğlu, şunları söyledi:

“Sevgili İstanbullular; İstanbul Modeli kapsamında 5. Etap olan raporlamayı kamuoyuyla paylaşmak için yaptığımız ve yapılan itirazların sonuçlanmasını bekliyor ve takip ediyoruz. İtiraz sonuçları gelir gelmez raporu sizlerle paylaşacağız… İçiniz rahat olsun bütün ıslak imzalı tutanaklar elimizde ve sandığa giren her oyu girdiği gibi çıkarıyoruz…”

CHP YSK TEMSİLCİSİ: TÜM İTİRAZLARI TAKİP EDİYORUZ

TELE1 programcısı Barış Yarkadaş, sosyal medyaya yansıyan hatalı tutanaklara ilişkin CHP’nni YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu’na ulaştı. Yakupoğlu binlerce bölgede itiraz yapıldığını ve takipçisini olduklarını bildirdi. Yarkadaş’ın paylaşımı şöyle:

“CHP’nin YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu’na “Sosyal medyaya yansıyan hatalı tutanaklarla ilgili itirazlar yapılıyor mu?” diye sordum. Yakupoğlu, “Binlerce mahalde itirazlar yapıldı. YSK’nın sistemi kapalı işlediği için seçmenlerin bunu görmesi mümkün değil. Tüm itirazları takip ediyoruz” dedi.”

KARAMOLLAOĞLU’NDAN DİKKAT ÇEKEN PAYLAŞIM

Saadet Partisi Lideri Temel Karamollaoğlu, seçimde şaibe iddialarının ardından Twitter hesabından, “Gerçeklerin bir gün ortaya çıkma gibi kötü bir huyu vardır.” paylaşımını yaptı.

DAVUTOĞLU: İDDİALAR ÇOK VAHİM

Gelecek Partisi Lideri Ahmet Davutoğlu, YSK ile ilgili iddiaların ‘çok vahim’ olduğunu belirterek, “Bu iddialar maddi hata denilerek geçiştirilemez. Gerekirse tüm ıslak imzalı tutanaklar tek tek yeniden sisteme girilmeli. Her bir oy kutsaldır, hiç kimse bir tek oyu ziyan edemez” dedi.

TOPRAK: BİR OYUMUZUN DAHİ HAKKINI YEDİRMEYİZ

CHP’li Erdoğan Toprak, tutanaklar ile YSK verileri uyumsuz iddiası hakkında, “YSK’nın partilerle paylaştığı kesin olmayan seçim sonuçlarına göre; YSK veri girişleriyle ıslak imzalı sandık kurulu tutanakları arasında çok sayıda ciddi hata mevcuttur. Tüm yasal itirazlarımızı yapıyoruz. Hiç kimsenin kuşkusu olmasın, sürecin takipçisiyiz. Bir oyumuzun dahi hakkını yedirmeyi” dedi.

 

 

 

Sosyal medya ayağa kalktı! Kılıçdaroğlu’na ‘YSK’ya git’ çağrısı