Dakika dakika seçimde yaşananlar! YSK Başkanı son durumu paylaştı

Yayın tarihi: 14 Mayıs 2023 Pazar 5:00 pm - Güncelleme: 15 Mayıs 2023 Pazartesi 2:06 pm

Türkiye genelinde oy verme işlemi sona erdi. 13’üncü Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi ajanslara göre sonuçlar belli oldu.

Türkiye seçim sona erdi, ajanslara göre sonuçlara belli oldu. Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ikinci turu işaret etti. YSK’yı ziyaret eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, CHP’li milletvekillerinin, sandık kurulu üyelerinin ve müşahitlerin görev yaptığını kaydederek, “Seçim sonucu kesinleşene kadar biz Cumhuriyet Halk Partisi ve Millet İttifakı olarak görevimizin başındayız. Seçim kurullarında da yurt dışında da yurt içinde de tüm seçim kurulu üyelerimiz, görevli arkadaşlarımız her seçmenin her oyuna sahip çıkıyorlar” diye konuştu.

İşte dakika dakika gelişmeler…

CHP: SEÇİM KESİN OLARAK İKİNCİ TURA KALDI

13:44 | CHP Sözcüsü Faik Öztrak,  “Cumhurbaşkanlığı seçimi kesin olarak ikinci tura kalmıştır. Dün akşam sabah kadar gösterdikleri büyük fedakarlığı 28 Mayıs’ta da göstereceklerinden ve milletimizin tek bir oyunun dahi heba olmayacaklarından eminiz. Milletimizin iradesi her şeyin üzerindedir. İkinci turda mutlaka ama mutlaka kazanacağız. Kazanan demokrasi olacak, kazanan Türkiye olacak”

YSK’DAN AÇIKLAMA

10:00 | YSK Başkanı Yener, 09:45 itibariyle açılan sandık sonuçlarını aktardı. Yener, “Yurt içinde sandıkların yüzde 99’u açıldı. Yurt içi sandık sayımız 192 bin 214 olup, 192 bin 187 sandığımız açılmış olup yurtiçinde yüzde 99’luk bir açılma oranı vardır” dedi. Yurtiçinde açılmayan sandık sayımız 27’dir. Yurtdışında bin 529 açılmayan sandık var. Açılma oranı ise yüzde 84.06’dır. 9.45 itibariyle Erdoğan 49,4 oy oranına sahiptir. Kılıçdaroğlu 44,9 oy oranına sahiptir.” dedi.

06:42 | KAFTANCIOĞLU: NÖBET DEVAM EDİYOR

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, 14 Mayıs cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerine ilişkin olarak Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Sevgili İstanbullular; kullanmış olduğunuz 1 tane oya bile halel getirmeden bütün oylarınız güven altında. Mükerrer sayımlar ve birleştirme tutanaklarının oluşturulmasının uzaması nedeniyle bu saate kadar sürdü. Örgütümüzün seçim kurullarında nöbeti devam ediyor… #SanaSöz.”

05:15 | ERKEK’TEN YSK’YA ZİYARET: SONUÇLAR KESİNLEŞENE KADAR GÖREVİMİZİN BAŞINDAYIZ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, seçim sonucu kesinleşene kadar Cumhuriyet Halk Partisi ve Millet İttifakı olarak görevlerinin başında olduklarını belirtti.

Erkek, beraberinde Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Grup Başkanvekili Engin Özkoç ve CHP Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu ile YSK Başkanı Ahmet Yener’i ziyaret etti.

Ziyaretin ardından YSK binasından çıkışında gazetecilere açıklamada bulunan Erkek, sandıktan çıkan seçmen iradesinin eksiksiz yansımasının, yurt içinde ve yurt dışında tüm oyların sağlıklı, güvenli bir şekilde sayılıp sisteme girilmesinin kendileri için önemli olduğunu söyledi.

Seçim sonuçlarını, hem yurt içinde hem yurt dışında kullanılan oyları ciddi şekilde takip etmeye devam ettiklerini belirten Erkek, yurt dışı oyların sayımının ATO Congresium’da sürdüğünü hatırlatarak bu sayımın daha da zaman alacak gibi durduğunu ifade etti.

ATO Congresium’da CHP’li milletvekillerinin, sandık kurulu üyelerinin ve müşahitlerin görev yaptığını kaydeden Erkek, “Seçim sonucu kesinleşene kadar biz Cumhuriyet Halk Partisi ve Millet İttifakı olarak görevimizin başındayız. Seçim kurullarında da yurt dışında da yurt içinde de tüm seçim kurulu üyelerimiz, görevli arkadaşlarımız her seçmenin her oyuna sahip çıkıyorlar” diye konuştu.

02.02: CHP YSK’DA

CHP heyeti, Yüksek Seçim Kurulu’na gitti.

03.39: OĞAN: TÜRKİYE’NİN KRİZE DÜŞMESİNE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ

Sinan Oğan: Zorlu bir süreç bizi bekliyor. Milletimizi tebrik ediyorum. Bugün Türkiye’deki seçim sonuçlarını doğrudan etkileyecek noktaya geldik. Bunu başarı görüyorum. Daha yüksek oy bekliyordum. Milletimiz müsterih olsun Türkiye’nin krize düşmesine müsaade etmeyeceğiz

03.01 YANARDAĞ: HALKA KURULAN KUMPASI BOZDUK

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ: Değerli dostlarımız;

Biz gerçeğe sadakatımızı sonuna kadar koruyarak gazetecilik yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Halka kurulan kumpası bozduk, yenilerini bozmaya da kararlıyız.. TELE1 olmasaydı, zafer ilan edeceklerdi. Yapamadılar.

İzleyenlere teşekkürler.

03.00 KILIÇDAROĞLU: SEÇİM BALKONDA KAZANILMAZ

Kemal Kılıçdaroğlu: Erdoğan bütün iftira ve hakaretlerine rağmen beklediği sonucu alamamıştır. Hiç kimse bir oldubittiye heveslenmesin. Seçim balkonda kazanılmaz. Veriler şu anda akmaya devam ediyor. Milletimiz ikinci tur diyorsa başımızın üstüne. Bu seçimi ikinci turda mutlaka ama mutlaka kazanacağız. Herkes bunu görecek.

Geçici sonuçlar şunu göstermiştir ki Erdoğan toplumdan beklediği güvenoyunu alamamıştır. Toplumdaki değişim talebi yüzde 50’nin üzerindedir. AK Parti’deki oy kaybını da bu gerçek göstermektedir. Biz önümüzdeki 15 gün boyunca Türkiye için milletimizle beraber hakkı, hukuku ve adaleti getirmek için her türlü mücadeleyi yapacağız.

Halkımız emin olsun mutlaka ve mutlaka kazanacağız ve demokrasiyi getireceğiz

02.40: YSK BAŞKANI: ERDOĞAN 49.49 KILIÇDAROĞLU 44.79

YSK Başkanı:

“Erdoğan yüzde 49.49, Kılıçdaroğlu yüzde 44.79, Oğan yüzde 5.29

Şu an itibariyle ülke barajını geçen siyasi partiler:

AK Parti
MHP
YRP
BBP

CHP
İYİ Parti

YSP
TİP”

02.06 TİP: OLDU BİTTİYE GETİRİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ

TİP: Sandığa yansıyan iradenin oldu bittiye getirilmesine izin vermeyeceğiz.

Görevimizin başındayız, sandıkları ve seçim kurullarını terk etmiyoruz.

01.33 YSK BAŞKANI YENER’DEN AÇIKLAMA

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, saat 1.30 itibarıyla basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Yener, şunları söyledi:

“Değerli arkadaşlar an itibarıyla yurtiçinde açılan sandık oranımız 89.97, yurt dışında açılan sandık oranımız 30.8. Genel açılan sandık oranımız 87.13. Kamuoyunda dile getirilen yurt dışı oylarının geç sayıldığı ile ilgili hususta açıklama yapmak istiyorum.

2018 yılı verilerine göre 2023 yılında yurt dışında oy kullanan seçmen sayımızın artışı, 2018’de katılan parti sayısının 8, 2023 tarihinde seçime katılan parti sayısının 24 olduğu göz önüne alındığında yurt dışı oylarının sayımında gecikmenin normal olduğu görülmektedir. Oyların girişinde sıkınyı yoktur.

2018 yılındaki süreç ile 2023 yılındaki süreç benzerlik arz etmektedir. Şu anda kurulumuza İlçe Seçim Kurulları’ndan ve yurt dışı seçim kurulundan veri girişinde problem yoktur.”

SONUÇLARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

01.03 YARKADAŞ CHP OKUL VERİLERİNİ PAYLAŞTI: 12 MİLYON OY SİSTEME İŞLENMEDİ

TELE1’de Barış Yarkadaş CHP’nin okul verilerini aktardı: 12 milyon oy henüz sisteme işlenmemiş.

#Kılıçdaroğlu: 48,93

#Erdoğan: 45,13

01.02: OĞAN’DAN YURT DIŞI  OYLARIN UYARISI

Sinan Oğan:  Yurt ışı oy sayımın manipülasyonu iddiası ortaya attığıYurtdışı oy sayım işlemlerinde birtakım manipülasyonların yapıldığı duyumunu alıyoruz. Oy sayım işlemleri sağlıklı bir ortamda yapılmıyor. YSK’yı uyarıyorum. Derhal gerekli tedbirleri alın ve oy sayım işlemlerinin hızlı bir biçimde yapılmasını sağlayın. Ayrıca yurt dışı oylarda yapılacak bir manipülasyon ile bir oldu bittiye müsaade etmeyiz. Ortamı germeyin. Bu iş ikinci tura kalmıştır.

00.25: CHP’NİN KALESİ ÇANKAYA’DA İLÇE SEÇİM KURULU TIKLIM TIKLIM

CHP Parti Meclisi Üyesi Deniz Demir:

Çankaya ilçe seçim kurulundayız

Sandık sonuçları geldi. Ama sistemi girilmedi. Sabaha kadar sandıkların başından ayrılmayın.

AA’YA GÖRE 00.00 TİP 3 MİLLETVEKİLİ ÇIKARDI

Anadolu Ajansı verilerine göre, Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul 1. bölge, İstanbul 3. bölge ve Hatay’dan birer milletvekili çıkardı.

23.55 YSK BAŞKANI: SANDIKLARIN YÜZDE 69.12’Sİ AÇILDI

YSK Başkanı Ahmet Yener: Siyasi parti temsilcileri veri girişlerini izliyor. Aksama yok. Herhangi bir arıza yok. Tüm sandıklar açıldığında geçici olmayan sonuçlar açıklanacak.

23.51: BABACAN: SON ANA DEK SANDIKLARI TERK ETMEYİN

DEVA Partisi Lideri Ali Babacan, Twitter’dan şunları dile getirdi:

“Millet iradesinin net şekilde sonuçlara yansıması için tüm kadrolarımızla beraber sahadayız.

Sandık başındaki arkadaşlarım:

Son ana dek sandıkları terk etmeyin, hep beraber büyük bir demokrasi hikayesi yazıyoruz.

İlgili kurumlara da sesleniyorum: Vatandaşlarımızın doğru haber alma hakkını geciktirmeyin.”

23.45 YAVAŞ: ANKARA’DA BAZI YERLERDE 11 KEZ SAYIM TEKRARLANDI

Mansur Yavaş: Ankara’da bazı yerlerde 11 kez sayım tekrarlandı. Durum böyle olunca ıslak imzalı sonuç elde edemiyoruz. Islak imzalı verilere göre şu anda Kılıçdaroğlu yüzde 47,7; Erdoğan yüzde 45,8’dir. Sayın Kılıçdaroğlu ilk turda seçilecek ama 2. tura kalma ihtimali de yüksek.

23.35: DAVUTOĞLU: SEÇİM SONUCUNU HİÇ KİMSE MANİPÜLASYONLARLA DEĞİŞTİREMEZ

Gelecek Partisi Lideri Ahmet Davutoğlu, Twitter hesabından şunları dile getirdi:

“Demokratik olgunluk içinde geçen seçimin sonucunu hiç kimse manipülasyonlarla, algı oyunlarıyla değiştiremez.

Seçimin kesin sonucu ıslak imzalı tutanakların işlenmesiyle Yüksek Seçim Kurulu verileriyle ortaya çıkacak. Tüm kardeşlerimize sesleniyorum: Sandığımıza sahip çıkın, Milletin oyuna sahip çıkın.

Kazanacağız.”

23.33: UYSAL: MAKSAT BELLİ, ALGIYI YÖNETME

Demokrat Parti Lideri Gültekin Uysal, Twitter hesabından şunları dile getirdi:

“Sandık pratiği bilenler anlayacaktır;
İstanbul seçimlerinin tekrarlanmasına sebep olan oyun işliyor ve matbu itiraz dilekçeleri ile Millet İttifakının ve Adayımız Sayın Kılıçdaroğlu’nun oyunun yüksek olduğu yerlerde sanıklara itiraz ediliyor.
Maksat belli; algıyı yönetip sandıklarda kendi lehlerine ‘kazandık’ mesajı vermek ve sandıkların sahipsiz kalmasını sağlamak.
Seçim araçları ile sokaklarda attıkları turlar da bunun için.

Herbir vatandaşımızın sandığa giren oyuna sonuna kadar sahip çıkacağız!!!

Yoğun ‘Yavaşlatma+Yıldırma+Manipüle Etme’
çabalarına rağmen
13. Cumhurbaşkanımız seçimin 1.‘Si olarak açıklanacaktır.”

23:26 AA VERİLERİNE GÖRE RİZE’DE CHP BİR MİLLETVEKİLİ ÇIKARIYOR

Anadolu Ajansı’nın verilerine göre, AKP’nin kalesi Rize’de yüzde 21.28, Trabzon’da yüzde 17.65 oy oranına ulaşan CHP iki ilde de birer milletvekili çıkardı.

23.00 AKŞENER: SABAHA KADAR BURADAYIZ, KAZANIYORUZ!

İYİ Parti Lideri Meral Akşener Twitter’dan açıklamada bulunarak, “Yine ve yeniden algı çalışmalarından beslenen bir seçim gecesindeyiz… Ama yemezler, çünkü biz bu filmi daha önce çok izledik. Milletimizin verdiği her bir oyun sonuna kadar peşindeyiz! Sabaha kadar buradayız! Merak etmeyin; güneş yerinde her şey yolunda! KAZANIYORUZ!” dedi.

22.58 KARAMOLLAOĞLU: BAYAT SENARYOLARINI SESRGİLEMEYE ÇALIŞIYORLAR

Saadet Partisi Lideri Temel karamollaoğlu Twitter’dan açıklamada bulunarak, “Her seçim izlediğimiz bayat senaryoları bir kez daha sergilemeye çalışıyorlar. Milletimiz müsterih olsun! Algı oyunlarına, manipülasyonlara takılmadan bu zorlu süreci de tamamlayacağız. Yeter ki sandıklara sahip çıkalım, inanın değişim yakındır!” dedi.

22.38: İMAMOĞLU: 10 MİLYON OY SAYILMADI AA’YA GÜVENMEYİN

İmamoğlu: Kılıçdaroğlu’nun oyu şu anda %49.0, Erdoğan’ın %45 civarında

10 milyon oy sayılmadı. Bu toplam oyun yüzde 20’si ediyor. Sakın sandıklardan ayrılmayın. Anadolu Ajansı’na güvenmeyi. Asla terk etmeyin. Sakın aldanmayın. Net söylüyorum bu algı

Sevinmesi gerekenler var ise Millet İttifakı taraftarları olabilir. Onlar da yerlerinde süreci takip etmeye devam etsinler.

22.36 YARKADAŞ MECLİS SONUÇLARINI PAYLAŞTI

TELE1 Programcısı Barış Yarkadaş, CHP Genel Merkezi’nin verilerini paylaştı. Paylaşılan verilere göre AKP yüzde 34,81, CHP yüzde 26,12 İYİ Parti yüzde 10.05, MHP yüzde 9.92, HDP yüzde 8.14

22.13: KILIÇDAROĞLU’NDAN YSK’YA UYARI

Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından YSK’yı uyardı. Kılıçdaroğlu, “Yüzde 60’lar ile başlayan kurgu şu anda 50’nin altına düştü. Sandık müşahitleri ve seçim kurullarındaki görevlilerimiz bulundukları yerden asla ayrılmasın. Bu gece uyumayacağız Halkım. YSK’yı uyarıyorum, illerdeki veri girişini sağlamak zorundasınız” dedi.

İSTANBUL BAROSU GÖNÜLLÜ AVUKATLARA ÇAĞRI

21.37: İstanbuL Barosu’ndan gönüllü avukatlara çağrı: Birleştirme tutanakları düzenlenene kadar okulların ve ilçe seçim kurullarının toplandığı salonlardan ayrılmayın

 

MANSUR YAVAŞ: BİRİNCİ TURDA BİTECEĞİNE İNANIYORUM

21.03: Mansur Yavaş, Kılıçdaroğlu’nun yüzde 47.42 ile önde olduğunu dile getirdi. Yavaş, CHP’nin kalesi İzmir gibi büyükşehirlerdeki oyları bitmediğini bildirdi. Yavaş, büyükşehirlerdeki oyların bitimi ile Kılıçdaroğlu’nun ilk turda kazanacağını bildirdi.

YARKADAŞ CHP’NİN VERİLERİNİ PAYLAŞIYOR

20.42: TELE1 programcısı Barış Yarkadaş, CHP Genel Merkezi’nin verilerini paylaşıyor.

Yarkadaş’ın paylaştığı verilere göre Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun oy oranı yüzde 47.42 iken AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 46.80

KAFTANCIOĞLU: İSTANBUL’DA SANDIKLARIN YÜZDE 40’I AÇILDI

Kaftancıoğlu: Kendi sistemimizde İstanbul’da sandıkların yüzde 40’ı açıldı. Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 51.42, Recep Tayyip Erdoğan yüzde 43.91 oranında.

Gün boyu süren oy kullanma işlemlerinde ciddi oranda katılım gözlemlenirken, bazı bölgelerde seçim ihlalleri de yaşandı.

CHP’Lİ ERDEM CHP’NİN SONUÇLARINI AÇIKLADI! “ANADOLU AJANSI SEN NERDEN YAYIN YAPIYORSUN”

CHP’li Eren Erdem, partisinin verilerine göre Kemal Kılıçdaroğlu’nun yüzde 47.75 aldığını Erdoğan’ın yüzde 45.58 aldığını bildirdi. Erdem’in paylaşımı şöyle:

“Açılan sandık: 70.824

Kılıçdaroğlu; %47.65 – 8.714.103 oy
Erdoğan; %46.58 – 8.518.094 oy
Oğan; %5.32 – 972.906 oy
İnce; %0.46 – 83.369 oy

Bunlar ıslak imzalı tutanak, sen nerden yayın yapıyorsun @anadoluajansi
?
Bu arada, Kılıçdaroğlu’nun yüksek oy aldığı sandıklara sistematik itiraz var, o yüzden biraz geç girerler sisteme…”

 

YAYIN YASAĞI KALKTI, İLK VERİLER GELDİ

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, 18.30 itibariyle yayın yasaklarının kaldırıldığını duyurdu. Anadolu Ajansı ilk verileri girmeye başladı.

RTÜK’TEN UYARI

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, seçim yasaklarına ilişkin “YSK kararlarına göre seçim sonuçlarının 21:00’den önce verilmesi seçim yasakları kapsamındadır. YSK’nın bu saati daha erkene çekme yetkisi bulunmaktadır. Aksi bir düzenleme duyurulmadığı müddetçe seçim sonuçlarının ekrana getirilmemesi kanuni bir zarurettir. Önemle duyurulur” açıklamasını yaptı.

YSK BAŞKANI YENER’DEN AÇIKLAMA

YSK Başkanı Ahmet Yener,  oy kullanma işleminin bitmesinin ardından açıklama yaptı. Yener,  “Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’nde oy verme işlemleri sonuçlanmış, Kurula şu ana kadar yansıyan olumsuz durum söz konusu olmamıştır.” dedi.

Yener’in açıklaması şöyle:

“14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde oy verme işlemleri sonuçlanmıştır. Kurulumuza şu ana kadar yansıyan olumsuz bir durum olmamıştır.” ifadesini kullanan Yener, seçimde emeği geçen siyasi partilere, merkez teşkilata, il ve ilçe seçim kurullarına, sandık görevlileri ile çeşitli kademelerde görev alanlara, bakanlıklara, ilgili kurumlara, güvenlik güçlerine ve süreci başından bu yana takip eden basın mensuplarına teşekkür etti.

İlk seçim ihlalleri geldi!

SEÇİM İHLALLERİ YAPILDI

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gün içinde seçim ihlalleri haberleri geldi.

Erzurum Palandöken’de okuma yazma bilmeyen bir yurttaş ile birlikte sandık başkanı ve memurla birlikte oy kabinine girdi. Usule aykırı şekilde oy kullanıma CHP itiraz etti. TELE1’in ulaştığı CHP Milletvekili Burak Erbay,  “Sandık kurulu başkanı, kalabalık bir şekilde kabinin arkasına geçip çoklu oy kullanma ortamını oluşturmuş. Başkanın yönlendirmesi var. Yerine oy basılan kişi okuma yazma bilmeyen kişi. Bölgeye gidip itiraz edip tutanağı getirttirdik. Seçim kurulu itirazı devam ediyor. yakın takipteyiz” dedi.

CHP Parti Örgütü ve Örgüt Yönetimlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, Şanlıurfa’nın Harran ilçesinde Minare köyünde toplu oy kullandığını gösteren videoyu doğruladı.

Bursa Osmangazi’deki İnönü Ortaokulu’nda masa kuran AKP üyelerinin rozetle dolaşıp seçmenleri yönlendirdiği iddia edildi. AKP’lilere tepki gösteren Yeşil Sol Parti Bursa milletvekili adayı Cahit Kırkazak, “Seçim kanununa aykırı” diyerek yaşananlara tepki gösterdi.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, sosyal medya hesabından bir sandık kurulu başkanının seçmene verdiği pusulaya kendisi oy kullanmaya kalktığı için başkanlığının iptal edildiğini ve gözaltına alındığını duyurdu.

MUHARREM İNCE’NİN OYLARI DA SAYILACAK MI?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından yapılan açıklamada seçimlere iki gün kala istifa eden Muharrem İnce’nin de oylarının sayılacağı duyuruldu.

HANGİ OYLAR GEÇERSİZ SAYILACAK?

Bunları yaparsanız oyunuz geçersiz sayılır! İşte oy kullanılırken dikkat edilecekler

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) genelgesi, Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için geçersiz oylar için net sınırlar belirledi.

Bu seçimde, cumhurbaşkanının yanı sıra yeni parlamento üyeleri de belirlenecek. Seçmenler, iki oy pusulasını tek zarfa koyarak seçimini yapacak.

Oy pusulalarında yırtık, işaret veya yazı olmamasına dikkat edilecek. “TERCİH” veya “EVET” mührü dışında, pusulanın herhangi bir yerine imza atılması veya işaret konulması halinde oy geçersiz sayılacak.

Oy pusulalarından başka, zarfa hiçbir şey konulmayacak, aksi halde kullanılan oy geçersiz olacak.

“EVET” ya da “TERCİH” mührü basılmayan, birden fazla ittifaka, aynı ittifakta yer almayan parti veya adaya mühür basılması halinde de oylar geçersiz sayılacak.