Sancar: TOKİ resmi kurum alanlarını sattı

Yayın tarihi: 25 Nisan 2022 Pazartesi 4:09 pm - Güncelleme: 25 Nisan 2022 Pazartesi 4:16 pm

Denizli Bağımsız Milletvekili Teoman Sancar, yaklaşık 4 milyar liraya resmi kurum alanı, çocuk bahçesi ve yol satıldığını söyleyerek, “TOKİ sadece bir gün içinde devletin 1 milyon 827 bin metrekarelik 162 parça malını satmıştır.” dedi.

TOKİ Emlak Yatırım tarafından 18-19 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilen satışın detaylarına ilişkin açıklamada bulunan Teoman Sancar, “TOKİ sadece bir gün içinde devletin 1 milyon 827 bin metrekarelik 162 parça malını satmıştır. Bu sattığı yerler içinde ticaret alanı, konut alanı, turizm alanı, akaryakıt istasyonu alanı, sağlık alanı ve tarım alanı gibi çok değerli mallar var” dedi.

‘ÇATIR ÇATIR SATIYORLAR’

162 taşınmazın satışıyla devletin kasasına 3 milyar 977 milyon lira girdiğini öne süren Sancar, “Daha satışı istenen 254 bin metrekare yer daha var. Onun sadece muhammen bedeli 700 milyon lira. Bununla beraber 4-5 kat fazlasına satış yapıldığına bakarsak bedeli 2-2,5 milyar liradan aşağı değil” dedi.

Sancar, vatandaştan alınan, Milli Emlak ait arazileri maalesef bir tüccar gibi çatır çatır satıyorlar diyerek “buradan elde edilen paraların nereye gittiğini sormuyorum bile” ifadelerini kullandı.

TOKİ’nin elinde daha muhammen bedeli belirlenmemiş 3 parsel daha olduğunu söyleyen Sancar, “İstanbul, Silivri’de 26 bin 90 metrekarelik bir konut alanı, İzmir’e bağlı Urla’da 29 bin 511 metrekare ticaret alanı ve Çeşme’de 433 metrekarelik bir turizm alanı. Bu paha biçilemeyen gayrimenkulleri de hesapladığımızda iki günde devletin cebine giren para 8 milyar liradır” ifadelerini kullandı.

‘7 MİLYON TAHMİNİ BEDELLİ ARSA 65 MİLYONA SATILDI’

TOKİ’nin satışa çıkardığı gayrimenkullerin değerlemesinin aceleyle yapıldığını belirten Sancar, “Maalesef değerleri özensiz ve alelacele yapılıyor. Değerlemeyi yapan bilirkişi kimdir bilmem. Kendi malı olsa bu şekilde yapar mı” dedi.

Sancar, “Aydın’a bağlı Didim Mavişehir’de 4 bin metrekarelik bir yere 1 milyon 400 bin lira muhammen bedel biçilmiş. Yer 9 milyon 900 bin liraya satılıyor. Bu nedir? Aksaray’a bağlı Bahçesaray’da 3 bin 150 metrekare ticaret alanına 7 milyon 875 bin lira bedel biçmişler. Kaça satılsa iyi? 65 milyon 145 bin liraya.  Allah aşkına 8-9 kat yüksekliğine satılan bir gayrimenkul var” diye konuştu.

‘İMARSIZ PARSEL SATIYORSUNUZ’

Satılan gayrimenkullere ilişkin konuşan Sancar, “Satılan yerlerde yola terkleri, yeşil alan terkleri yapmadan; bunu bağlı resmi alan terkleri yapmadan, problemli, çözümsüz bir imar alanı veriyorsunuz. Yani imarsız bir parsel satıyorsunuz” dedi.

“Örneğin TOKİ’nin Bodrum’da 242 metrekare bir parseli satıldı. Taban alanı 0,20 kat alanı 0,40 villalık bir parsel gibi görünüyor” diyen Sancar, şu değerlendirmede bulundu:

“Araziyi belediyeye sorduğumuzda imarı olmadığını öğrendik. Bu parsel çekme alanında kalıyor. 242 metrekarelinin 230 metrekaresin çekme alanında. Bu vatandaşı kandırmaya girer mi girmez mi? Satılan yerlerin çoğunda ”terler yapılmamış. Makilik, fundalık, yola terki yapılmamış alanlar. Nedir bu aceleniz? Siz önce bu alanları düzgün bir parsel vasfına getirin ondan sonra satın.”

RESMİ KURUM ALANLARI SATILIYOR

TOKİ satışlarını Boğaziçi Köprüsü’nü satan dolandırıcı Sülün Osman’ın yaptıklarına benzeten Sancar,  “Çocuk bahçesi alanı, yol alanı satıyorlar. 73 bin metrekareymiş. Bu alanları düşeceksin. Yani vatandaşın faydalanacağı alanı satacaksın. Sen şu anda Sülün Osman gibi, onun köprüyü sattığı gibi resmi kurum alanı satıyorsun. Vatandaş resmi kurum alanını ne yapabilir” dedi.

‘NASIL BU KADAR SORUMSUZ OLABİLİRSİN?’

Sancar, alıcılara imzalatılan sözleşmenin bir maddesine de dikkat çekerek “TOKİ’nin eksiğini bildiğinden dolayı; yarın vatandaş aldığı yerin imar haklarına sahip olmadığını anladığında bize itiraz eder diye bir sözleşme imzalatıyor” dedi.

Sancar, söz konusu maddeyi şöyle açıkladı:

“Diyor ki; ‘bu ilanlarda, kitapçıklarda verilen bilgiler taahhüt niteliğinde değildir, genel bilgi niteliğindedir’… Emlak yönetimi tarafından dokümanda yer alan bilgi ve belgeler ile çalışmaların doğruluğundan, tamlığından ve maddi hatalarından idare sorumlu değildir diyor. Sen 65 milyon liraya, 85 milyon liraya, 100 milyon liraya yer satıyorsun. Nasıl bu kadar sorumsuz olabilirsin? Eksikli mal satıyorsun bir de bunu sözleşmeyle örtmeye çalışıyorsun. Bunu asla kabul etmiyoruz.”

TOKİ İzmir’deki yürüyüş yolunu satıyor