Sancar: AKP ve MHP bizim üzerimizden birbirine mesaj veriyor

Yayın tarihi: 14 Aralık 2020 Pazartesi 4:32 pm - Güncelleme: 14 Aralık 2020 Pazartesi 5:33 pm

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın tarafından sarf edilen “HDP/PKK kamilen itlafı gereken bir siyasi haşere sürüsüdür” sözlerinin bir soykırım çağrısı olduğunu söyleyerek, Yalçın’ın yargılanması için bütün hukuk kanallarını kullanacaklarını ifade etti. Sancar, “İktidar kendi girdiği çözümsüzlük girdabını gizlemek için bize saldırıyor. Bizim üzerimizden kamuoyu ve siyasi muhalefete ayar çekmeye çalışıyor” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, gündeme ilişkin gelişmeleri T24’ten Murat Sabuncu‘ya değerlendirdi. Yalçın tarafından kullanılan “HDP/PKK kamilen itlafı gereken bir siyasi haşere sürüsüdür” sözlerini bir soykırım çağrısı olarak değerlendiren Sancar, söz konusu sözlerin, 1994 yılında Ruanda’da 800 bin insanın ölümüne neden olan soykırımda da kullanıldığını hatırlattı. Sancar, Yalçın’ın yargılanması için bütün hukuk kanallarını kullanacaklarını söyledi.

“AKP VE MUHALEFETTEN YALÇIN’IN SÖZLERİNE SES ÇIKMADI”

Yalçın’ın sözlerine ilişkin bir açıklama yapmadığını, AKP’nin herhangi bir şekilde tepki göstermediğini dile getiren Sancar, muhalefetten de bir ses çıkmadığın söyleyerek, “Muhalefetteki partilere sesleniyorum, bu sözler Türkiye’de bu kadar kolay sarf edilecek hale nasıl geldi? Böyle ifadeleri normal mi görüyorsunuz? Normal gördüğünüz için mi ses çıkarmıyorsunuz?” dedi.

“HDP’Yİ KAPATMA ÇAĞRISI GÜNDEM DEĞİŞTİRME, MESAJ VERME KAYGISI”

Sancar, HDP’ye yönelik kapatılma çağrılarına ilişkin soruya ise, söz konusu çağrının bir gündem değiştirme ve iktidar ortaklarının birbirlerine mesaj verme kaygısı olduğunu dile getirdi, “MHP reform ile başlayan sürecin sonucunu kestiremiyor. İktidar ise çözümsüzlük girdabında” ifadelerini kullandı.

Sancar, partilerinin AKP ve MHP tarafından hedef gösterilmesine ilişkin, “Bize göre bunun nedeni; iktidar bloğu bir çözümsüzlük girdabına girmiş durumda ve uzun bir süredir hiçbir soruna çözüm üretmiyorlar. Sorunları çözemeyince tartışılmasını engelleyecek bir taktik uygulayan bir anlayış var karşımızda. İktidar kendi girdiği çözümsüzlük girdabını gizlemek için bize saldırıyor. Bizim üzerimizden kamuoyu ve siyasi muhalefete ayar çekmeye çalışıyor” ifadelerini kullandı.

“MHP’NİN ÇIKIŞI, SOYLU’NUN KONUŞMASI VE AKP’NİN TUTUMU…”

Sancar, “Her bir aktörün bize yönelik hamlesinin başka nedenleri de var. MHP’nin çıkışını, Soylu’nun konuşmasını ve AKP’nin tutumunu da başka türlü masaya yatırmak gerekiyor. Bize saldırının esas nedeni çözümsüzlük girdabıdır. Çözümsüzlük girdabında olduğu için bütçe görüşmelerinde sorulara doğrudan cevap vermek yerine meseleyi başka alanlara çekiyorlar. Bugüne kadar kullandıkları gerilim, çatışma ve düşmanlaştırma yönetimini kullanıyorlar. Bu iktidar bloğundaki bütün partiler için geçerlidir. Mesela MHP bütçe görüşmelerinde sanki iktidar ortağı değilmiş gibi bir hava yaratıyor. Bahçeli, tweet’leri ile gündem belirlemeye kalkılıyor” değerlendirmesini yaptı.