Sancar: HDP, bu suskunluk paktını tanımayacak

Yayın tarihi: 15 Haziran 2021 Salı 2:25 pm - Güncelleme: 15 Haziran 2021 Salı 2:25 pm

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar partisinin grup toplantısında konuştu. Suç örgütü lideri Sedat Peker’in gündeme getirdiği iddialara yönelik yetkililerin suskunluğuna değinerek “HDP bu suskunluk paktını asla tanımayacak” ifadelerini kullandı.

Mithat Sancar sözlerine 15-16 Haziran işçi direnişini hatırlatarak başladı. “Bu büyük işçi direnişinin bıraktığı kararlılık ve örgütlü mücadele mirası bugünün talancı, mafyatik, karanlık tablosunda Türkiye halklarına ve emekçilerine ışık saçmaya devam ediyor” dedi.

Suç örgütü lideri Sedat Peker’in gündeme getirdiği iddialara karşı yetkililerin suskunluğunu eleştiren Sancar, “İtham edilenler susuyorlar” dedi. Sancar şunları söyledi:

“Ortaya saçılan ifşaatları görüyorsunuz. Sedat Peker isimli adına ne derseniz deyin şahıs anlatıyor da anlatıyor. İtham edilenler ne yapıyorlar, susuyorlar büyük çoğunlukla. Öyle bir denklem oluştu ki konuşanlar da bu ifşaatları doğruluyorlar. ‘Her bir açıklama dönüşüyor’ demiştim daha geçen grup konuşmasında da. Karşımızdaki denklem ifşaat, ikrar, itiraf denklemidir. Kimin nerede durduğunu ancak bu denklemden çözebiliriz. İfşaatlar sadece kuru iddialar değildir. Her birinin dış dünyada, geçmişte ve günümüzde isim ve olay olarak karşılığı vardır. Birileri ilk başta cevap yetiştirmek istedi, kendilerini aklamak adına konuşmaya çabaladılar. Ama yaptıkları her açıklama, kurdukları her cümle, kendilerinin suçlarını itiraf etmekten başka bir sonuç doğurmadı, başka bir anlama gelmedi”

Muhalefetin tavrında da benzer eğilimler görüldüğünü söyleyen Sancar şöyle devam etti:

“İTİRAFLAR KARŞISINDA SUSKUNLUK İKRARDIR”

“Şimdi susuyorlar. Şimdi susanların çevresinin giderek genişlediğini de görmeliyiz. En başta iktidar susuyor. Genel geçer cümleler kuruyorlar. İtiraflar karşısında suskunluk ikrardır. Yani bu iddiaları kabul ediyorlar. Sükut çoğu zaman ikrardandır. İktidar susuyorsa bu iddialar karşısında, en tepeden, yanındaki küçük ortaktan aşağıya doğru her kademede susuyorsa ikrar ediyor. Bu suçları kabul ediyor. Bunları üstleniyor. Bu suskunluk sadece iktidar çevresiyle sınırlı kalmıyor. Maalesef muhalefet saflarında da benzer bir tutumu görüyoruz. Olayları küçültmeye, iddiaları sıradanlaştırmaya çalışan yaklaşımlara tanık oluyoruz”

“HDP, BU SUSKUNLUK PAKTINI ASLA TANIMAYACAK”

“Belki de birilerinin aklından bir suskunluk paktı yaratmak geçiyor olabilir. Yani gelin hep birlikte susalım, bu dönemi böylece idare ederek geçirelim gibi bir niyet bir arayız varsa buradan uyarıyoruz: HDP susmayacak. Kim susarsa sussun, böyle bir sessizlik paktı mutabakatını kim birileriyle oluşturursa oluştursun, HDP hakikatleri söylemeye devam edecek, bu suskunluk paktını asla tanımayacak. Ne diyor AKP Genel Başkanı, ‘Bizim bu işlerle kaybedecek zamanımız yok’. Başkaları da buna aile içi mesele muamelesi yapmaya çalışıyor. İkisinin de çıktığı yer aşağı yukarı aynı. Bunun Türkiye’nin bugününe ve geleceğine, geçmişteki adalet ihtiyacına zararı büyük olur. Böyle bir niyet varsa bundan şimdiden vazgeçsinler. Böyle karanlık bir ortamda tek bir kişi bile hakikati haykırmaya devam ederse o ses çığ gibi büyür. İşte o haykırışı HDP yapacaktır ve çığ gibi büyütecektir”

Mithat Sancar: HDP’yi kapattırmayacağız