Sancar: Bizi Ayhan Bilgen üzerinden zayıflatma hayalleri nafile bir çaba

Yayın tarihi: 20 Ekim 2020 Salı 5:03 pm - Güncelleme: 20 Ekim 2020 Salı 5:43 pm

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Kobani operasyonunu “intikam” olarak nitelerken, son dönemde partisine yönelik eleştirilerle gündeme gelen Ayhan Bilgen’le ilgili, “İki milletvekili arkadaşımızı görevlendirdik, doğrudan görüşecekler. Bu eleştiriler üzerinden partimizi yıpratma çabaları, bizi buradan zayıflatma hayalleri nafile bir çaba” dedi.

Yeni Yaşam gazetesinden Hüseyin Kalkan’a konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, gündeme dair son gelişmeleri değerlendirdi.

Sancar, yeniden başlatılan Kobani operasyonlarına ilişkin, “Devlet aklı açısından baktığımızda ise Kürtlerin bölgede geri dönülmez biçimde bir güç, bir aktör olmasının yolu açıldı. Kürtlerin uluslararası alanda temsil ve kabul edilmesi sonucu doğdu. Nitekim bunun etkilerini daha sonraki yıllarda gördük. Bunun özellikle Türkçü, tekçi, milliyetçi, inkârcı devlet aklı açısından hazmedilmesi kolay değil. AKP; milliyetçi, Ergenekoncu, Susurlukçu ve ulusalcı bir koalisyona dayandığına göre hafızada yer alan bu unsurlar üzerinden bir intikam peşinde olduklarını söyleyebiliriz. Bu operasyonun derin ve yapısal boyutları vardır” diye konuştu.

Sancar, son dönemde partisine yönelik eleştirilerle gündeme gelen Ayhan Bilgen’le ilgili, “İfade ettiği görüşler yeni değil. İki milletvekili arkadaşımızı görevlendirdik, doğrudan görüşecekler, ayrıntıları öğreneceğiz. Partimizin üyesidir, her türlü görüşünü, önerisini değerlendiririz” ifadelerini kullandı.

Ayhan Bilgen: Bu arayış HDP’ye karşı değil

Sancar, “Örgütlenmemizi güçlendirmemiz gerekiyor. Türkiye’de bir antifaşist bloğu oluşturmak gibi bir çabamız olacak. Bunun yolları ve pratiği için çalışıyoruz. Mücadeleyi daha da büyütmek, önümüzde duran en temel seçenek” dedi.

“AKP, MİLLİYETÇİ, ERGENEKONCU, SUSURLUKÇU, ULUSALCI KOALİSYONLA İNTİKAM PEŞİNDE…”

Sancar’ın açıklamaları şu şekilde:

“Devlet aklı açısından baktığımızda ise Kürtlerin bölgede geri dönülmez biçimde bir güç, bir aktör olmasının yolu açıldı. Kürtlerin uluslararası alanda temsil ve kabul edilmesi sonucu doğdu. Nitekim bunun etkilerini daha sonraki yıllarda gördük. Bunun özellikle Türkçü, tekçi, milliyetçi, inkârcı devlet aklı açısından hazmedilmesi kolay değil. AKP; milliyetçi, Ergenekoncu, Susurlukçu ve ulusalcı bir koalisyona dayandığına göre hafızada yer alan bu unsurlar üzerinden bir intikam peşinde olduklarını söyleyebiliriz. Bu operasyonun derin ve yapısal boyutları vardır. Hafızayı yeniden kurmak istiyorlar. Kobani direnişinin ve özellikle buna yönelik destek eylemlerinin toplumsal-siyasal hafızada kaotik bir dönem olarak kalmasını hedefliyorlar. Faturayı HDP’ye ve Kürtlere çıkararak yeni bir hafıza inşa etme peşindeler. İktidar, barışı ve çözümü isteyen tarafın, HDP’nin temsil ettiği siyasal çizgi olduğu fikrini silmek istiyor. O tarihten bu yana da her türlü baskıya, bütün terörize etme ve kriminalize etme çabalarına rağmen HDP’ye diz çöktüremediler. Tabii bu da bir hınç yaratıyor. Tüm bunları bir araya getirdiğimizde basit bir operasyonla karşı karşıya olmadığımızı görürüz.”

“ERKEN SEÇİMDE AVANTAJ SAĞLAMANIN YOLUNU AÇMAK İSTİYOR”

“Bu yönü de var. Ancak muhalefeti bölmeye yönelik hamleleri kısa vadeli taktikler olarak değerlendirmek lazım. İktidar şu anda muhalefeti bölmek, muhalefet içerisinde çelişkiler yaratmak, mesela HDP’yi iyice izole ederek etkisizleştirmek, muhtemel bir erken veya zamanında seçimde kendisine avantaj sağlamanın yolunu açmak istiyor, doğru. Ama mesele bundan ibaret değildir.”

MUHALEFETİN ‘KOBANİ OPERASYONLARI’NA TEPKİSİ

“Açıkçası uzun süredir ciddi saldırılara ve operasyonlara maruz kalan bir parti olarak bundan önceki dönemlerde pek fazla dayanışma ve destek göremediğimizi belirtmem gerek. Bu operasyondan sonra üç partinin genel başkanları beni aradılar. Operasyonu doğru bulmadıklarını, dayanışma mesajlarını ilettiler. Operasyonun hemen ertesinde genel merkezimize ve yerelde binalarımıza çok yoğun dayanışma ziyaretleri gerçekleşti. Bunu olumlu buluyoruz. Yeterli mi değil mi tartışmasına girmeyi ise gerekli görmüyorum. Bizim bunları, puan verircesine değerlendirmemiz doğru değil. Bu meselenin sadece HDP’ye yönelik olmadığı anlaşılmış durumda. Ortaya çıkan bu tabloyu değerli buluyoruz. Eksikleri demokratik kamuoyu değerlendirecektir.”

AYHAN BİLGEN’İN ELEŞTİRİLERİ

“Ayhan Bilgen’in sosyal medya aracılığıyla kamuoyuna verdiği röportajlarda ifade ettiği görüşler yeni değil. Bundan birkaç ay önceki röportajlarında da HDP’ye yönelik eleştirilerini dile getirmişti. Bunu dile getiren tek kişi de Ayhan Bilgen değil. HDP ruhuna uygun işleyiş ve demokratik usuller konusunda eksiklikler olduğu söyleniyor, doğrudur da. Eksiklikler mutlaka vardır; fakat bunları gidermek için de çalışma yürütmeye imkân tanıyan zeminler de mevcuttur. Bizde tartışma kültürü gelişkindir. Birlikte karar verme konusunda bütün bileşenler, bütün bireyler, samimi, güçlü bir çaba içerisindedir. Mümkünse mutabakatla karar almak için uğraşılır. Ben bu işleyişi eş genel başkan olduktan sonra daha iyi anladım.

“BİZİ AYHAN BİLGEN ÜZERİNDEN ZAYIFLATMA GİRİŞİMİ NAFİLE BİR ÇABA”

“Ayhan Bilgen’in eleştirilerinin, HDP’yle ilgili çok yeni bir durum varmış gibi değerlendirilmesini ben doğru bulmuyorum açıkçası. Bazılarına katılabiliriz, bazılarını doğru bulmayabiliriz. Benim doğru bulduğumu diğer eş başkanımız doğru bulmayabilir. Önemli olan parti hukuku çerçevesinde ve temel ilkelerimiz zemininde tartışmamızı, diyaloğumuzu, çalışmalarımızı sürdürebilmemizdir. Ayhan Bilgen’in eleştirileri üzerinden partimizi yıpratma çabalarının da farkındayız. Belirli çevreler bunu fırsat olarak görüyor olabilir ama bizim temelimiz, bünyemiz sağlamdır. Bu tür eleştiriler bizi güçlendirir. Bizi buradan zayıflatma hayalleri kuranlar varsa açıkça söyleyeyim, uğraşmasınlar. Nafile bir çaba olur.”

“DOĞRUDAN GÖRÜŞECEĞİZ”

“Karantinadan dolayı Ayhan arkadaşımızla doğrudan görüşmek mümkün olmadı. Sadece bir avukat arkadaşımız görüştü. MYK toplantımızda iki milletvekili arkadaşımızı görevlendirdik, kendisiyle doğrudan görüşecekler, ayrıntıları öğreneceğiz. Ayhan Bilgen partimizin üyesidir. Bize doğrudan ileteceği her türlü görüşünü, önerisini değerlendiririz. Bizim önerilerimiz de olur kendisine.”

Ayhan Bilgen: HDP tersine Türkiyelileşme yaşıyor