Mektebim Okulları’nın iki teşvik belgesi iptal edildi

Yayın tarihi: 4 Temmuz 2021 Pazar 4:59 pm - Güncelleme: 4 Temmuz 2021 Pazar 5:00 pm

Sancak Grubu devletten iki yeni okul yapmak için aldığı teşviklere karşın iddia ettiği okul yatırımını yapmayınca teşvik belgeleri iptal edildi. Verilen teşvik kapsamında, iki ilde okul yapmak için şirkete yer tahsisi de vardı.

“1 Mayıs 2021 ile 31 Mayıs 2021 Tarihleri Arasında İptal Edilen Yatırım Teşvik Belgeleri” Resmi Gazete’de yayımladı. Farklı sektörlerde yer alan 27 şirketin yatırım teşvikleri iptal edildi.

Mektebim Okulları’nın ise iki teşvik belgesi iptal edildi. 2011 yılında Ümit Kalko tarafından kurulan ve 2018 yılında Sancak Grup bünyesine geçen Mektebim Koleji, sektörden çekilme kararı almıştı. Kolejin kampüsleri farklı gruplar tarafından satın alınmaya devam ederken şirketin iki ilde sıfırdan okul kurmak için aldığı teşvikler bugün yayımlanan Resmi Gazete’de iptal edildi. 2018 yılında Mektebim Eğitim Kurumları Ticaret Anonim Şirketi’ni satın alarak eğitim sektörüne giren Sancak Ailesi kısa sürede 14 ilde 38 kampüse ulaşmıştı. 2018’de Balıkesir’de de kampüs kurmak için devlet desteği alan şirket Balıkesir’de açmayı planlandıkları okul için devletten yer tahsisi, yüzde 80 vergi indirimi, KDV istisnası alacaktı. 12 milyon 892 bin TL sabit yatırımla Balıkesir’de kurulması planlanan okulda bin 184 öğrenci eğitim görecekti. Şirket ayrıca İstanbul Büyükçekmece ilçesinde de okul yatırımı için 3,7 milyon TL teşvik alacaktı. Bin 56 öğrenci kapasiteli olarak hayata geçirilmesi planlanan okula yine devlet yer tahsisi yapacaktı. Sancaklar yer tahsisi dışında teşvik ile KDV istisnası, yüzde 80 vergi indirimi, yüzde 40 Yatırıma Katkı Oranı (YKO), 7 yıl sigorta primi işveren hissesi desteği ve faiz desteğinden de faydalanacaktı. Her iki teşvikte 158 kişilik istihdam öngörülüyordu.

FARKLI ALANLARDA FAALİYET

Ethem Sancak’ın kardeşi Haydar Sancak’ın başında bulunduğu Sancak Grup ticarette farklı alanlarda yer alıyor. Sancak Grup, enerjiden inşaata, hayvancılıktan sağlığa bir dizi sektörde faaliyet gösteriyor. Grup bünyesinde Medical Park Hastanesi, rüzgar enerjisi lisansları, Ata Sancak Çiğ Süt İşletmesi, Sanport Gayrimenkul gibi şirket ve iştirakler bulunuyor. Ethem Sancak ise 2019’da Türkiye’nin en büyük özel okul zinciri olan Doğa Koleji’ni satın almıştı.

BMC’Yİ GEÇEN HAFTA SATTILAR

Ethem Sancak 2014’te TMSF’den BMC’nin tamamını 751 milyon TL’ye satın aldı. Sancak ailesi satın alma işleminin hemen ardından şirketin yüzde 49,9’unu 300 milyon dolar bedelle Katar ordusuna devrederek BMC’ye ortak etti. Ethem Sancak daha sonra, elinde kalan hisselerin yüzde 25,1’ini Metro Turizm şirketinin ortağı Talip Öztürk’e sattı. Böylece BMC hisselerin yüzde 25’lik kısmı Sancak ailesinde kalmıştı. Sancak ve Öztürk geçen hafta BMC’nin hisselerini Tosyalı Holding’e devretti. Satışın tahmini bedelinin 480 milyon dolar olduğu iddia edildi.