Sanayi Bakanlığı’nın “gözü” yalnızca İstanbul’daki taksi fiyatlarını gördü

Yayın tarihi: 2 Ocak 2022 Pazar 9:38 am - Güncelleme: 2 Ocak 2022 Pazar 9:38 am

Pazarda, sokakta, markette fahiş fiyatlardan yakınan vatandaşın sesini dikkate almayan Sanayi Bakanlığı, taksimetre üreticilerinin uyguladığı fahiş fiyat ihbarlarını dikkate alarak harekete geçti.

Dolar/TL kurundaki ani düşüş pazardaki etiket fiyatlarına kurun yükseldiği dönemdeki hızında yansımadı. Dolardaki yükseliş nedeniyle etiket fiyatlarını gün aşırı değiştiren kurumlar, dolar düştüğünde etiketlere el atmadı. Durumdan oldukça dertli olan vatandaş sesini bir türlü yetkililere duyuramadı.

Sanayi Bakanlığı ise son UKOME toplantısında güncellenip artışa giden taksi fiyatlarını fahiş bularak inceleme başlattı. Sokaktaki yoksul halkın sesini duymayan Sanayi Bakanlığı, zam kararının ardından fahiş fiyat uygulayan taksimetre üreticilerine inceleme gerekçesini şu sözlerle ifade etti:

“Malumunuz olduğu üzere İstanbul’da UKOME kararı ile taksimetre ücretlerine zam kararı alınmış olup bu karar sonrasında bugün itibariyle taksimetrelere yeni tarifenin yüklenmesi ve muayenesinin yaptırılması işlemlerine başlanmıştır. Taksimetreler 3516 sayılı Ölçüler ve Ayarlar Kanunu kapsamında yer almakta olup ilgili mevzuata göre yetkili tamir ayar servisleri tarafından tarife yüklenme işlemleri yapılmakta ardından yetkili muayene servisleri tarafından kontrolleri yapılarak muayene ve damgası yapılmaktadır. Bakanlığımız yetkili muayene servisleri tarafından yapılan muayene ve damgalama işlemlerine yönelik ücreti belirleme yetkisine sahip olup bu ücret 2022 yılı için 132 TL artı KDV olarak belirlenmiştir. Ancak yetkili tamir ayar servisleri tarafından yapılan işlemler için alınacak ücretler serbest piyasa koşullarında oluşmakta olup bu konuda bakanlığımızın ücret belirleme yetkisi bulunmamaktadır. Bu bağlamda taksimetre üreticilerinin ve tamir ayar servislerinin tarife yükleme için koordineli şekilde 950 TL gibi fahiş fiyatlar belirledikleri bilgisi şifahi olarak Bakanlığımıza iletilmektedir. Bakanlığımız tarafından muayene ve damgalama işlemi için belirlenen 132 TL artı KDV ücrete nispeten benzer bir süreç olan tarife yükleme işlemi için yaklaşık 950 TL ücret alınmasının haksız fiyat değerlendirme kurulunuzca incelemeye alınması gerektiği değerlendirilmektedir.”

Taksi ücretlerine zam: Yeni tarife belli oldu