Sanatçılar tek çatı altında: Apartman No:52

Yayın tarihi: 29 Nisan 2021 Perşembe 10:35 am - Güncelleme: 23 Eylül 2022 Cuma 10:19 am

Tarihi Yeldeğirmeni Mahallesi’nde 20. yüzyılın başlarında Haydarpaşa Garı’nın inşaasını üstlenen Alman mühendislerin kendilerine konaklamak için lojman olarak yaptıkları apartman, sanatçıları tek çatı altında toplayacak. ‘istanbulberlin’e göre ‘Apartman’ isimli sergi, bu apartmanı farklı teknik ve malzemelerle üretim yapan 23 çağdaş sanatçının işlerini bir araya getirecek.

İstanbul Kadıköy’de bulunan Yeldeğirmeni Mahallesi’nde Alman mühendisler tarafından inşaa edilen bina, çağdaş sanatçıları tek çatı altında toplamaya hazırlanıyor. Apartman No:52, 26 Nisan-14 Mayıs tarihlerinde 23 çağdaş sanatçının işlerini bir araya getirmeyi planlıyordu. Türkiye’nin koronavirüs tedbirleri kapsamında tam kapanma kararına gitmesinin ardından konuya ilişkin açıklama geldi. Apartman No:52’nin Instagram hesabından yapılan duyuruda, ‘Apartman’ sergisinin kapanmanın sona ereceği 17 Mayıs tarihinden sonra devam edeceği belirtildi. Tam kapanmanın sona ermesinin ardından ziyarete açılacak serginin ardından bina restore edilerek atölye çalışmaları ve misafir sanatçı programlarına ev sahipliği yapacak. ‘Apartman’ kelimesinin ‘ayırmak, parçalara, hislere bölmek’ anlamındaki Latince kökeninden hareket ettiklerini belirten küratörler Lara Lakay ve  Tuba Kocakaya’ya göre, sergi hem çağdaş ve ayrıştırılmış sanat ortamını birleştirmeyi hem de sanatçı, sanatsever, meraklı gibi şehir kahramanlarının uzun sürmüş ayrılıklarını bitirip, tekrar bir araya getirmeyi amaçlıyor.

Sergi kapsamında işleri yer alan sanatçıların listesi ise şu şekilde: Ali Kanal, Z.Ayşe Hatipoğlu, Bedia Ekiz, Cansu Yıldıran, Cins, Dila Yumurtacı, Dinçer İşgel, Eşref Yıldırım, Gaye Su Akyol, Gökhan Deniz, Gökhan Deneç, Gökhun Baltacı, Güler Güçlü, Hakan Gürsoytrak, İris Ergül, Kıvılcım Güngörün, Leman Sevda Darıcıoğlu, Meltem Sarıkaya, Mustafa Horasan, Özgür Can Taşcı, Sevim Kaya, Tayfun Gülnar ve Zeynep Özkanca.