Sanatçı Alpay hakkında davanın 2’inci duruşması: Tanıklar çelişkili ifade verdi

Yayın tarihi: 26 Ekim 2019 Cumartesi 11:49 pm - Güncelleme: 26 Ekim 2019 Cumartesi 11:49 pm

Sanatçı Alpay’ın Kocaeli’nde bir konserde, 27 Mayıs’a ilişkin sözleri nedeniyle hakkında  açıklan “Türklüğe hakaret” davasının 2. duruşması bugün görüldü. Duruşmada tanıkların çelişkili ifadeleri dikkat çekti.

Kocaeli Sabancı Kültür Merkezi’nde 17 Şubat 2017 tarihinde sahne aldığı konserde “Ülkenin içerisinde bulunduğu durumun sorumlusu Adnan Menderes’tir. 27 Mayıs bir aydınlanma hareketidir. CHP bu konuyu halka doğru aktaramadı” dediği iddia edilen sanatçı Alpay hakkında “Türklüğe hakaret” suçlamasıyla açılan kamu davasının 2. celsesi Kocaeli 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmada çelişkili beyanlarda bulunan tanıklardan bazıları Alpay’ın “Osmanlı diye bir millet yoktur” dediğini savunurken, bazı tanıklar ise “Türk halkı diye bir halk yoktur” dediğini iddia etti.

Davanın 29 Ocak tarihide görülen ilk celsesinde tanık A.S. duruşma beyanında, “Bahse konu konsere gitmedim. Eşim gitmişti. Sanığın ne dediğini duymadım” dedi. Tanık S.U. ise duruşma beyanında, “Konser sırasında Alpay, Türk milletinin Atatürk’e sahip çıkması gerektiğini, Osmanlı milleti diye bir millet olmadığını, Osmanlı’nın bir imparatorluk olduğunu söyledi. Ben sanığın iddianamede söylediği sözleri söylediğini hatırlamıyorum. Bu sözleri söylemiş olsa kesinlikle duyardım” dedi.

Davanın geçen günlerde görülen ikinci celsesinde tanık beyanlarının alınmasına devam edildi. Tanık İ.A. duruşma beyanında, “Sanık konser sırasında Türk milletinin tarihte yaptığı başarılı bir iş yoktur. Simidi icat etmişler o bile Türklere ait değildir dedi ve bunları söylerken aşağılayıcı bir üslup kullanıyordu” dedi. Tanık V.K. ise, “Sanık Türk halkı diye bir şey yoktur. Türk halkı koyun sürüsüdür. Hiçbir şey icat etmemiştir. Simit bile bize ait değildir, dedi. Cumhuriyet savcılığına şikâyeti ben yaptım” dedi.

SON KEZ SÜRE VERİLDİ

Ardından Kocaeli 4. Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi Sadullah Evliyaoğlu, Ahmet Alpay Nazikioğlu’nun avukatlarına hükmün açıklanmasının geri bırakılması hususunda beyanda bulunması için son kez süre verilmesine, duruşmanın ise Ocak 2020’ye ertelenmesine karar verdi.

İLK SORUŞTURMA DEĞİL

Müzik kariyerinin 50’nci yılı dolayısıyla 22 Mart’ta Zorlu PSM’de verdiği konserde soruşturma konusu olmuştu. Sahnede Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan ve Berkin Elvan’ın fotoğrafları gösteren Alpay, “Sıradaki şarkım, devlet tarafından zalimce katledilen bu güzel insanlara gelsin” ifadelerini kullandı. Konser sonrasında bir izleyicinin şikâyeti üzerine Alpay hakkına “terör örgütü üyelerini övdüğü ve devleti aşağıladığı” iddiasıyla soruşturma başlatılmıştı.