Samsung , Texas’da kuracağı çip fabrikası ile meydan okuyor

Yayın tarihi: 22 Mart 2023 Çarşamba 9:30 am - Güncelleme: 21 Mart 2023 Salı 10:18 am

Samsung, Texas’ta yeni bir çip fabrikası kuracak. Ancak bu fabrikanın maliyeti duyanları şoka uğratıyor.

Samsung yeni çip fabrikası ile rakiplerine meydan okuyor. Samsung Electronics Co Ltd’nin Taylor, Teksas’ta inşa edilen çip fabrikasının tahmini maliyetinin, başlangıçtaki tahminlerden 8 milyar dolar kadar fazla olarak, 25 milyar doları aşması bekleniyor. Maliyet artışının temel nedeni enflasyon, nitekim inşaat giderleri maliyet artışının yaklaşık %80’ini oluşturmakta. Üstelik malzeme maliyetleri de önemli ölçüde attı.

 

çip fabrikası

 

İsmini açıklamayan kaynaklara göre, fabrikanın inşaatı gecikirse tahmini maliyet daha da artabilir. Samsung henüz konu hakkında yorum yapmamış olsa da, artan maliyetler, Biden yönetimi tarafından Çip Kanunu kapsamında çip üreticilerine başvurulan milyarlarca dolarlık hibelerin ne kadar ileri gidebileceği konusunda sorular ortaya çıkarmakta.

 

ABD Ticaret Departmanı’na göre, hükümet hibelerinin çoğu, yeni fabrikaların maliyetinin yalnızca %15’ini karşılayacak ve önerilen Çip Kanunu hibeleri üç yıl önce tanıtıldığından beri işçilik ve inşaat malzemelerinin maliyeti ciddi şekilde yükseldi. Bu nedenle, çip üreticilerinin önemli harcama planları daha da yüksek olabilir.

Samsung Galaxy F14 performans testinde görüldü

 

Dünyanın ikinci büyük sözleşmeli çip üreticisi olan Samsung, yapımı tamamlanması beklenen Taylor tesisinde yapay zeka, 5G ve mobil telefonlar gibi çeşitli fonksiyonlar için gelişmiş çipler üretmeyi planlamakta. Şirket, fabrika araçları için yatırım vergi kredilerini sağlamak için 2026’dan önce inşaatı tamamlamak için acele ediyor. Samsung, Taylor tesisinde 2.000 kişilik yüksek teknoloji iş yaratmayı planlıyor.