Samsung, Google’a karşı başlattığı savaşı kaybetti

Yayın tarihi: 12 Ocak 2022 Çarşamba 7:00 am - Güncelleme: 11 Ocak 2022 Salı 8:55 pm

Akıllı telefon dünyasında en önemli şeylerin başında ne geliyor diye düşündüğümüz zaman akla gelen ilk şey herhalde işletim sistemi olur. Halihazırda piyasayı domine eden iki işletim sistemi olduğunu da biliyoruz. Bunlardan birincisi Android iken ikincisi ise iOS.

Android işletim sistemi Google tarafından geliştirilen bir sistem ve dileyen her marka gerekli telif ödemelerini yapmak şartıyla bu işletim sistemini kullanabiliyor. Bununla birlikte iOS ise tamamen Apple tarafından geliştirilmiş ve sadece Apple’ın kendi cihazlarında kullandığı bir işletim sistemi. Bunun anlamı, Samsung, Xiaomi, Oppo, TCL, Realme gibi aklınıza gelebilecek neredeyse bütün markalar, işletim sistemi bakımından Google’a bağımlı.

Bu durumu olumsuz olarak görmeyen takipçilerimize ise Huawei’nin düştüğü durumu hatırlatmamız yeterli olacaktır. Bildiğiniz üzere, casusluk suçlamasıyla karşı karşıya kalan Huawei, Android ekosisteminden çıkarılmış, o günden sonra ise çok büyük bir gelir kaybı yaşayarak akıllı telefon sektöründeki payının büyük kısmını da rakiplerine kaptırmıştı.

 Samsung

Huawei her ne kadar şu an kendi işletim sistemi üzerinde yoğun mesai harcıyor olsa da, ne kadar başarılı olacağı şüpheli. Bunu Samsung tarafından bugün yapılan açıklamayla bir kez daha anlamış olduk.

Yıllardır kendi işletim sistemi olan Tizen üzerinde çalışan, bu sayede de Google’a olan bağımlılığını azaltmayı hedefleyen Samsung, bugün yaptığı açıklamayla Tizen mağazasını resmen kapattığını ilan etti. Şirketten yapılan açıklamaya göre 31.12.2021 tarihinden itibaren Tizen işletim sistemli telefonlara verilen desteğin sona erdiği ve bugünden itibaren Tizen mağazasından herhangi bir uygulama indirmenin ya da güncellemenin mümkün olmayacağı belirtildi.

Samsung bu hamleyle Tizen’i tamamen öldürdü mü yoksa bu süreç detaylarını ilerleyen günlerde öğreneceğimiz yeni bir planın parçası mı bunu ilerleyen günlerde öğreneceğiz.

Apple Watch bir kez daha hayat kurtardı!