Salı günü Meclis’te görüşülecek! Kripto paraya hapis cezası geliyor

Yayın tarihi: 27 Mayıs 2024 Pazartesi 8:58 am - Güncelleme: 27 Mayıs 2024 Pazartesi 11:41 am

Kripto para teklifi salı günü Meclis’te görüşülecek. Teklifte, Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) izin alınmadan kripto varlık hizmetine başlayanlara hapis cezası getirilmesi planlanıyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda bu haftaki gündemde kripto para düzenlemesi var. Meclis salı günü çalışmalarına Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Kanun Teklifinin görüşmeleri ile başlayacak.

Bitcoin atakta! İki yıl sonra bir ilk

KRİPTO PARALAR İÇİN YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

TBMM İhtisas Komisyonları da toplanarak gündem konularını ve kanun tekliflerini ele alacak.

Plan ve Bütçe Komisyonunda, kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülecek.

Bu teklife göre de kripto varlık hizmet sağlayıcıların kurulabilmesi ve faaliyete başlaması için Sermaye Piyasası Kurulundan izin alınması zorunlu olacak.

HAPİS CEZASI GELECEK

İzin almaksızın kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet yürüttüğü tespit edilen gerçek kişiler ve tüzel kişilerin yetkililerine üç yıldan beş yıla kadar hapis ve 5 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası verilecek.

Zimmet suçunu işleyen kripto varlık hizmet sağlayıcı yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile diğer mensupları, 8 yıldan 14 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.

Her yıl platformların bir önceki yılki faiz gelirleri hariç tüm gelirlerinin yüzde biri SPK, yüzde biri de TÜBİTAK bütçesine ilgili yılın mayıs ayı sonuna kadar ödenip gelir olarak kaydedilecek.

Kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyeti yürütenler, yürürlük tarihinden itibaren bir ay içinde faaliyet izni almak üzere gerekli başvuruları yapacaklarına veya müşteri hak ve menfaatlerini zarara uğratmadan üç ay içerisinde tasfiye kararı alacaklarına dair bir beyan sunmak zorunda olacak.

Yurt dışında yerleşik kripto varlık hizmet sağlayıcılar, Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik faaliyetlerini kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden üç ay içerisinde sonlandıracak.

Kaynak: TELE1