‘Gizli belge’ başlığıyla yayılan görsel için soruşturma

Yayın tarihi: 16 Mart 2020 Pazartesi 1:08 pm - Güncelleme: 16 Mart 2020 Pazartesi 2:39 pm

Türkiye’de koronavirüs vaka sayısı 18’e yükselirken, önceki gün sosyal medyada dolaşıma giren bir belge infial yarattı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise belgenin gerçek dışı olduğunu açıkladı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, “gizli belge” başlığıyla yayılan görsele ilişkin soruşturma başlattı.

Sağlık Bakanı Koca, koronavirüsle ilgili sosyal medya ve WhatsApp’tan “gizli belge” adıyla yayılan görselin gerçek dışı olduğunu bildirdi.

Sağlık Bakanı Koca: Vaka sayısı 18’e yükseldi

İstanbul’da binlerce kişilik yurt boşaltıldı

Söz konusu belgede bakanlığın tüm iş yerlerine faaliyetlerini sonlandırma çağrısı yaptığı ifadeleri yer alıyordu.

Koca, “Güven kaybına yol açarak 82 milyonun zaafa düşmesini amaçlayanlar var. Hassasiyetinizle oynayanlar var, şans tanımayın” diyerek doğru haberin resmen yapılan açıklama olduğunu belirtti.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, koronavirüs tedbirlerine ilişkin Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlandığı iddia edilen ve sosyal medyada paylaşılan ‘gizli’ ibareli sahte belgeyle ilgili, ilgililer hakkında soruşturma başlatıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada, sosyal medya üzerinden paylaşılan bir kısım haberlerde, Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlandığı iddia edilen belgenin yer aldığı hatırlatıldı. Açıklamada, “16 Mart 2020 tarihi itibarıyla ‘umuma açık israf eğlence yerleri’, 20 Mart 2020 tarihi itibarıyla eczaneler ve hastaneler hariç olmak üzere insanların toplu olarak bir araya gelebileceği spor salonları, yüzme havuzları, kulüpler, dernekler, kütüphaneler, parklar, otobüs terminalleri, alışveriş merkezleri ile 3 kişiden fazla çalışanı bulunan işletmelerin geçici olarak kapatılması, 23 Mart 2020 tarihi itibarıyla süpermarketlerin Pazartesi-Çarşamba ve Cuma olmak üzere haftada 3 gün 08.00-16.00 saatleri arasında açık olmaları gibi bir takım önlemler alınacağı; internet üzerinden mal ve hizmet sunan tedarik zincirleri ile taşımacılık, tarımsal faaliyetler, benzin istasyonları, bankacılık, sigorta ve posta hizmetlerinde herhangi bir aksama olmayacağı; mezkur kurulun önerileri doğrultusunda yeni tedbirlerin hayata geçirilmesi ve konunun gizli kalması adına gerekli tedbirlerin alınması gerektiği, şeklinde gerçek dışı bilgilere yer verildiğinin tespiti üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca ilgililer hakkında, ‘resmi belgede sahtecilik’ ve ‘halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit’ suçlarından soruşturma başlatıldı” denildi.