Türkiye'nin Maldivleri olarak bilinen ve 1. Derece Doğal Sit Alanı olan Salda Gölü'de Millet Bahçesi çalışmaları sürüyor. 12 Nisan günü koronavirüs nedeniyle ziyaretçi girişine kapatılırken kamyonlar ve iş makineleri girdi. Salda Gölü'nün beyaz adalar kısmında kamyonlar ve iş makinaları oluşumu yüz yıllara dayanan kumları taşınmaya başlandı.

Salda Gölü’ne Millet Bahçesi yapılmana muhalefet ve çevreciler tepkili. CHP’li vekiller 30 Temmuz 2019 tarihinde göle Millet Bahçesi yapılmasını protesto etmiş ve şunları söylemişti: “Salda’ya özgü endemik balık türü var. Salda 110 kuş çeşidine ev sahipliği yapıyor. Salda’nın etrafında yürüyüş yolları, otopark, festival adı altında ve kafeterya adı altında yapılaşmaya açmak için birinci derece doğal sit alanına çivi bile çakılamayacağını bilenler Salda’yı ranta açmak için Millet Bahçesi adı altında bir kandırmacayla önümüze bugün bu ihaleyi getirdi.” Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Kurulu Üyesi Yard. Doç. Dr. Erol Kesici ise “Bu şekilde insanları bilinçsizce alana doldurursanız beş yıl para kazanırsınız ama 5 yılın ardından burası yok olur ve ortaya bütün doğal değerleri yok edilmiş çirkin bir alan kalır” demişti.

MİLLET BAHÇESİ’NİN İPTALİ İÇİN KAMPANYA BAŞLATILDI

Gölde yapılmak istenen Millet Bahçesi’nin iptali için Change.org’den de kampanya başlatıldı. Kampanyada şu ifadelere yer verildi: “Dünya üzerinde Mars yüzeyine benzer 2 bölgeden (diğeri Kanada’da) biri olan Salda Gölü, akademik çalışmalara konu edildiği için mutlaka koruma alanı ilan edilmeli ve çevresinde yapılaşma olmasına kesinlikle müsaade edilmemelidir. Salda Gölü çevresinde olacak olan herhangi bir yapılaşma doğa katliamına yol açmakla eşdeğerdir. Millet Bahçesi adı altında yapılması planlanan proje derhal durdurulmalıdır.”

SALDA GÜLÜ NEDEN ÖNEMLİ?.

Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü, 184 metreye ulaşan derinliğiyle Türkiye’nin en derin gölü olarak biliniyor. Mars yüzeyinde bulunan toprak yapısıyla benzer özellikler taşıdığı belirtilen Salda Gölü’nün hidromanyezit içeren bembeyaz kumsalları, benzersiz bir görsel şölen oluşturuyor. Yüksek alkalin içeren ve ekolojik dengesini halen koruyan Salda, suyu en temiz göllerin başında geliyor. Endemik Salda yosun balığına da ev sahipliği yapan göl ve çevresi 110 kuş türünün de yaşam alanı. Bütün bu özellikleriyle dünyanın ender sulak alanlarından biri olan Salda Gölü ve çevresi, 1989 yılında 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak koruma altına alınmıştı.