Salgında hiçbir tedbir almayan A101, şimdi de işçilerin izin gününü gasbediyor!

Yayın tarihi: 16 Nisan 2020 Perşembe 2:44 pm - Güncelleme: 16 Nisan 2020 Perşembe 2:44 pm

İşçilerin salgından korunması için gerekli tedbirlerin alınmamasıyla gündeme gelen A101 marketlerinde, diğer günlerde fazladan çalıştırılmasına rağmen sokağa çıkma yasağı olan günlerde işçilere haftalık izinlerini, içeride biriken izinlerini veya yıllık izinlerini harcaması zorunlu tutuluyor.

Dünyanın her yerine yayılan ve Türkiye’yi de etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı uzmanların ve işçi örgütlerinin “yeterince tedbir alınsın ve işçilere ücretli izin verilsin” çağrılarına rağmen, işçilere dönük hak ihlalleri devam ediyor.

İleri’den İzel Sezer’in haberine göre, A101 marketlerinde çalışan işçiler, AKP hükümetinin yalnızca hafta sonları uyguladığı sokağa çıkma yasağında da hak ihlallerine maruz kalıyor.

AKP’nin gözdesi Cengiz İnşaat’tan işçi kıyımı

Daha önce, işçilerin salgından korunması için gerekli tedbirlerin alınmaması ve işçilerin birikmiş izinlerini kullanmasına izin verilmemesiyle gündeme gelen A101 marketlerinde, bu sefer de sokağa çıkma yasağı olan günlerde işçilerin haftalık izinlerini, içeride biriken izinlerini veya yıllık izinlerini harcaması zorunlu tutuluyor.

YASAK SEBEBİYLE İKİ GÜN 12 SAAT ÇALIŞTIRIP BİR DE İZİNLERİ GASBEDİYORLAR!

Hafta sonları uygulanan sokağa çıkma yasağı sebebiyle pazartesi ve cuma günleri işçileri yaklaşık 12 saat çalıştıran A101 marketleri, kullanabileceği hiçbir izni olmayan emekçilerin ise daha sonradan fazladan çalıştırılacağını işçilere bildirerek hak gasbında sınır tanımıyor.

A101 yönetiminin, işçilere konuya ilişkin gönderdiği açıklama ise şu şekilde:

‘’Sokağa çıkma yasağı nedeniyle puantaj sistemimizde izleyeceğimiz yol:

11-12 Nisan günleri için 2 gün çalışma yapamayan personellerimiz için;

-Öncelikle personellerin fazla çalışmaları mevcutsa bu iki gün için serbest zaman izni süreci işletilmeli ve puantaj sistemine bu şekilde giriş yapılmalı, gerekli formlar düzenlenmeli ve muhafaza edilmedildir.

-Eğer fazla çalışmaları mevcut değilse yıllık izin formu düzenlenerek puantaj sistemine bu şekilde giriş yapılmalıdır.

-Kişinin fazla çalışması veya yıllık izin bakiyesi mevcut değilse ileride çalıştırılmak üzere telafi izni verilmeli ve daha sonra bu izinlere karşılık personel için fazla çalışma planlanmalıdır.

18-19 Nisan günleri için 2 gün çalışma yapamayan personellerimiz için;

-Hafta tatili bu iki günden biri için planlanmalıdır (Cumartesi veya pazar).

-Diğer gün için; önceliğimiz fazla çalışma mevcutsa serbest zaman izni vermek, yıllık izin bakiyesi mevcutsa yıllık izin vermek, eğer hiçbir bakiye mevcut değilse ileride çalıştırılmak üzere telafi izni verilmeli ve daha sonra bu izinlere karşılık personel için fazla çalışma planlanmalıdır.’’