Salgın gölgesinde 1 Mayıs: İşçiler ‘ucuz’ beslenmeye yöneldi

Yayın tarihi: 1 Mayıs 2021 Cumartesi 8:48 am - Güncelleme: 1 Mayıs 2021 Cumartesi 8:48 am

Pandemi gölgesinde kutlanan 1 Mayıs İşçi Bayramı, işçilerin yüzde 75’inin salgın nedeniyle ekonomik zorluk yaşadığı ortaya çıktı. DİSK tarafından yapılan araştırmayaa göre işçileri yüzde 36’sı ucuz beslenmeye yönelirken yüzde 82’si işini ve kendisini tehlikede hissettiğini söyledi.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında açlık ve hastalık ikilemine zorlanan işçiler, 1 Mayıs İşçi Bayramı’na maddi ve yaşam koşullarındaki ağır kayıplarla girdi.

Salgın sürecinde işçilerin karşı karşıya kaldıkları tabloya Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) tarafından yapılan araştırma ışık tuttu. Araştırmaya göre, işçilerin yüzde 25’i Covid-19 nedeniyle ekonomik zorluk yaşamadığını ve/veya gelirinin arttığını belirtirken, yüzde 75’i ekonomik zorluk yaşadığını açıkladı. İşçilerin yüzde 63’ü ise geliri kesilirse 1 aydan az süreyle geçinebilecek durumda yani birikimi yok. 1-3 ay arası geçinebileceğini belirten işçilerin oranı ise sadece yüzde 29.

İŞÇİLER ‘UCUZ BESLENMEYE’ YÖNELDİ

Bir yılı aşkın süredir maddi desteklerden büyük oranda yararlanamayan çalışan kesimin gelirleri erirken, ekonomik krizin ve hayat pahalılığının da etkisiyle işçiler “ucuz” beslenmeye yöneldi. Pandemi boyunca çalışanların yüzde 63’ünün çalışma biçimi değişirken, gelirleri eriyen işçiler ise başta beslenme olmak üzere pek çok alandaki giderlerini yeniden şekillendirdi.

YÜZDE 82’Sİ KENDİNİ TEHLİKEDE HİSSEDİYOR

Ekonomik zorlukların alt kırılımlarına bakıldığında ise işçilerin yüzde 25’ten fazlası borçlarının arttığını söylerken, yüzde 19.4’ü kredi kartının alt limitini ödeyebildiğini belirtti. Yüzde 40’ı düşen gelir nedeniyle daha ucuz besinlere yönelirken, yüzde 53’ü salgına karşı alınan önlemleri yeterli bulmadığını belirtti. İşçilerin yüzde 82’si ise salgın nedeniyle işini ve kendini tehlikede hissettiğini ifade ederken yüzde 36’sı pandemi ile birlikte ücretinde azalma olduğunu açıklardı.