Salgın döneminde kesilen cezalar meclis gündeminde: Devlet için yeni bir gelir kapısı haline geldi

Yayın tarihi: 26 Mart 2021 Cuma 12:02 pm - Güncelleme: 26 Mart 2021 Cuma 12:02 pm

Koronavirüs salgını sürecinde yurttaşlara kesilen cezalar CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç tarafından meclis gündemine taşındı. AKP’nin tıklım tıklım kongrelerini hatırlatan Kılıç, “Bu cezalar devlet için yeni bir gelir kapısı haline geldi” dedi.

Koronavirüs salgını döneminde kesilen para cezaları Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündemine taşındı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle önerge veren Kılıç, kaç kişi ve iş yerine ne kadar para cezası kesildiğini sordu. CHP’li Kılıç, “Valiler ve kaymakamlar illerinde ceza yazma avına çıkarken AKP neredeyse her gün lebalep kongre yapıyor. Bu cezalar devlet için yeni bir gelir kapısı haline geldi” dedi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Kılıç, pandemi tedbirleri kapsamında yurttaşlara kesilen para cezalarını TBMM gündemine taşıdı. Kılıç, İşişleri Bakanı Soylu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verirken, kesilen cezaların devlet için yeni bir gelir kapısı haline dönüştüğünü söyledi.

CHP’li Kılıç şöyle konuştu:

“Bu olağanüstü durumda bile uygulamada birçok adaletsizliklerle karşılaşılmakta. Kısıtlamaların başladığı günden bu yana vatandaşlarımızın gözünün yaşına bakmayan, kafasını dışarı uzatsa ceza kesilmesini sağlayan AKP iktidarı, siyasi ikbal uğruna lebalep yaptığı kongrelerle yine adaletsizliğin dibine vurmuştur. ‘Sana yasak, bana yasal’ anlayışıyla hukuk devleti ilkesini yerle bir etmiştir. Cebinde yazı tura atacak parası olmayan, siftah yapamayan esnafın ahını almıştır.”

İLLERE GÖRE CEZA DAĞILIMI

Sokakta maskesini yanlış takan ya da çalışmak zorunda olduğu için dışarı çıkan 65 yaş üstü vatandaşlara ceza yazıldığını söyleyen Kılıç şöyle devam etti:

“Valilerin ve kaymakamların kalabalık bir bürokrat ordusu ile illerinde “ceza yazma avına” çıktığı bir ortamda AKP her gün lebabep kongre yaptı. 24 Mart Çarşamba günü yapılan AKP 7. Olağan Kongresi’nde Ankara Spor Salonu tıklım tıklım dolu görüldü. Erdoğan tarafından ‘lebalep’ olarak nitelendirilen partisinin il, kadın ve gençlik kongrelerinin faturası koronavirüs tablosuna yansıdı. İstanbul, Sakarya, Giresun, Erzurum, Tokat, Malatya, Balıkesir ve Niğde’de görülen vaka sayıları gözle görülür bir şekilde arttıktan sonra ‘lebalep’ AKP Olağan Kongresi yapıldı. Önceki kongrelerden ve sonuçlarından ders bile çıkarmayarak, ‘iki alkış almak’ için o kadar insanın hayatını riske atıp, dolu otobüslerle Ankara’ya getirtip o salona doldurdular. Gerçekten anlamak zor. Pandemi artmasın, yayılmasın diye konulan kurallara, yasaklara her yerde uyuluyor ama AKP kongrelerinde uyulmuyor. Sanki bu kurallar, yasaklar AKP için geçerli değil, onları bağlamıyor, onları es geçiyor. O zaman pandemi ile ilgili yayınladığınız genelgelerde, ‘bu kurallar AKP ve kongreleri için geçerli değildir’ deyin.”

TEK TEK SORDU

CHP’li Kılıç Bakan Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu soruları sordu:

  • Pandemi süresi boyunca İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı genelgelere ve İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun almış olduğu kararlara aykırı hareket eden kaç kişiye, toplam ne kadar ceza yazıldı?
  • Bu cezaların ne kadarı tahsil edildi?
  • Kaç ceza yargıya taşındı, ne kadarı iptal oldu?
  • 65 yaş sınırlamasına aykırı hareket eden kaç kişiye ceza yazıldı ve 65 yaş üstü vatandaşlara yazılan cezaların toplam tutarı ne kadardır?
  • Vatandaşlara ve işyerlerine yazılan cezaların toplam tutarı ne kadardır? İllere göre cezaların dağılımı nasıldır?