Salgın AKP’yi vurdu! İşte son seçim anketi sonuçları

Yayın tarihi: 22 Nisan 2020 Çarşamba 3:54 pm - Güncelleme: 22 Nisan 2020 Çarşamba 7:19 pm

İstanbul Ekonomi Araştırma’nın Nisan ayında yaptığı araştırmaya göre, AKP 4 Haziran seçimlerinden bu yana yüzde 7 oy kaybetti. Ankete göre, her 4 AKP seçmeninden 1’i ise Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı koronavirüs verilerine inanmıyor.

Düzenli olarak ayda 2 kez kamuoyu araştırması yapan İstanbul Ekonomi Araştırma Merkezi, Nisan ayı ikinci yarısına ait araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

Gerçek Gündem’in derlediği habere göre; Koronavirüs salgınının ardından 10 Nisan’da ilan edilen ilk sokağa çıkma yasağının ardından yapılan araştırmada, partilerin oy oranı, liderlerin güvenilirlikleri, belediye başkanlarının performansı, koronavirüsün gümlük yaşama etkileri ve Sağlık Bakanlığı’nın günlük olarak açıkladığı koronavirüs vaka ve ölüm sayılarına kadar pek çok soru vatandaşlara yönelildi.

BU PAZAR SEÇİM OLSA

Ankete göre ‘Bu pazar seçim olsa’ partilerin alacakları oy oranları şu şekilde:

AKP: 35.8
CHP: 21.1
MHP: 12.2
HDP: 11.1

İYİ Parti’nin barajın hemen altında görüntüğü ankete göre, AKP’nin 24 Haziran seçimlerinden bu yana kaybettiği oy oranı ise yaklaşık yüzde 7 olarak görünüyor.

ERDOĞAN EN ÇOK PUAN KAYBEDEN LİDER OLDU

Ankete göre Nisan ayı Liderlerin Başarı Puanı sıralamasında neredeyse her lider düşüş yaşarken, Devlet Bahçeli önceki aya göre artış göstererek üçüncü sırada yer aldı. Recep Tayyip Erdoğan 5,26 puanla birinci sırada yer alırken, Ekrem
İmamoğlu ise 4,24 puan ile ikinci sırada yer aldı.

Mart ayına kıyasla puanını 0,19 arttıran Devlet Bahçeli, 3,98 puan ile Mansur Yavaş’ı geçerek üçüncü sırada yer aldı. Mansur Yavaş ise 3,62 puanla dördüncü sıraya geriledi. Mart ayı puanlarına göre, Erdoğan, İmamoğlu ve Yavaş puan kaybı yaşarken, puan kaybının en çok olduğu lider ise 0.28 puan ile Recep Tayyip Erdoğan oldu.

4 AKP SEÇMENİNDEN 1’İ BAKANLIK VERİLERİNE GÜVENMİYOR

Anketin dikkat çeken bir başka sonucu ise koronavirüs salgını hakkında Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaların güvenilirlik oranı. Ortalama olarak ankete katılanların yüzde 62.2’si verileri güvenilir bulurken, AKP seçmeninde bu oran yüzde 73.2 olarak çıkıyor. Ancak AKP seçmenini yüzde 26.8’inin açıklanan rakamlara inanmadığı da anketin çarpıcı sonuçlarından biri.

ERDOĞAN’IN KAMPANYASINA KİM NE KADAR DESTEK VERİYOR

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Biz bize yeteriz’ sloganı ile başlattığı koronavirüse karşı yardım kampanyasına destek yüzde 50.4 oranında.

Ankette ortaya çıkan bir diğer çarpıcı sonuç ise yardım kampanyası konusunda seçmenlerin tercihi oldu. “İhtiyaç sahiplerine yardım etmek için nereyi tercih edersiniz?” sorusuna AKP seçmeninin yüzde 47,5’i ‘Cumhurbaşkanlığı kampanyası’ yanıtını verirken, MHP seçmenleri arasında bu oran yüzde 31.5 çıktı.

EN BAŞARILI BÜYÜKŞEHİR BAŞKANI

Koronavirüsle mücadele konusunda ankara, İstanbul ve İzmir Büyükşehir Belediye başkanlarının mücadelesi genel olarak başarılı bulunurken, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ekrem İmamoğlu ve Tunç Soyer’in bir adım önünde yer aldı.

Merkez Bankası’ndan faiz kararı

Mozambik’te sivillere silahlı saldırı: 52 ölü