Sakarya’da havai fişek fabrikasında patlama: 4 ölü, 97 yaralı… 45 kişi kayıp

Yayın tarihi: 3 Temmuz 2020 Cuma 11:44 am - Güncelleme: 3 Temmuz 2020 Cuma 11:52 pm

 Sakarya’daki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada 4 kişi öldü, 1’i ağır 97 kişi yaralandı. Fabrikada 186 personel bulunuyor. 100 kişiye ulaşıldı, 20 kişi işe gelmedi, 15 kişi patlamadan önce fabrikadan ayrılırken 45-50 kişi ise hala kayıp.

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında saat 11.15’te patlama meydana geldi. Hendek Yukarıçalıca mevkisindeki bir havai fişek fabrikasında henüz belirlenemeyen nedenle patlama oldu.

Patlama sesi yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki kentin birçok noktasından duyuldu. Patlamanın ardından birçok kişi sokağa çıktı. Bölgeye, çok sayıda sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Fabrikada bulunan işçileri kurtarmak için müdahale ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 189 çalışan içerisinde 2 kişinin hayatını kaybettiğini; 1’i ağır, 73 kişinin yaralı olduğunu söyledi.

HENDEK BELEDİYE BAŞKANI’NDAN İLK AÇIKLAMA

Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu, “150-200 civarında çalışanı olduğu söyleniyor. Ambulans ve itfaiye dışında kimseyi almıyorlar. Net bir bilgim yok. 3-4 yıl önce de patlama yaşandı. Aynı fabrikada oldu. Ölen olmamıştı. Patlamalar hala sürüyor. Olay yerine 300 metre mesafedeyim. İlk baştaki kadar güçlü olmasa da patlamalar sürüyor. Tüm ekipler şu an burada. Hendek ilçesine 16 kilometre mesafede bir tesis” dedi.

‘BOMBA DÜŞTÜ SANDIK’

Babaoğlu, “Çok güçlü bir patlamaydı. Telefonlarımız susmuyor. Tüm kentte duyuldu. Çevre illerde de duyuldu. Bomba düştü sandık. Şu an güvenlik tedbirleri alındı. Güvenlik çemberi kuruldu.” diye konuştu.

CHP’NİN HEYETİ, PATLAMA ALANINDA İNCELEMELERDE BULUNDUKTAN SONRA AÇIKLAMA YAPTI

“Coşkunlar Mantar fabrikasında maalesef üzücü bir patlama olmuştur. Bu olay bundan önceki senelerde de bir iki defa olmuştu ve can kaybı gerçekleşmiştir. Bugün itibariyle fabrikada çalışan 189 kişi olduğunu Sayın İçişleri Bakanımız az önce ifade ettiler. Bunlardan 20 tanesinin izinli olduğu düşünülüyor. 169 kişi çalışırken bu patlama gerçekleşmiş şu ana kadar 107 kişiye ulaşılmış maalesef 4 kişin hayatı kurtulamadı. Gerekli hastanelerde çalışmalar yapılıyor. Devletin bütün imkanları burada çalışmalara devam ediliyor, yakından izleniyor. Daha az can kaybıyla atlatılması için elimizden gelen her türlü gayreti gösteriyoruz. Biz de Ankara’dan hareket ettik. Hep beraber bizler de diğer milletvekili ve siyaset içerisinde bulunan arkadaşlarımızın yaptığı gibi onlarla birlikte buradayız. Olayları takip ediyoruz. Kurtulacak bütün arkadaşların tahliye edip hastanelerde tedavi altına alınmasını sağlayacağız. Cenazelerimize ve ailelerine sahip çıkacağız. Ama ondan sonra da bu kazanın tekrar olmaması için, bu tür fabrikaların sendikalı olması; iş güvenliği acısından tedbirlerin alınması; böyle kazaların tekrar tekrar gündeme gelmemesi için de, gereken çalışmaları bütün arkadaşlarımızla birlikte yapacağız. Önce Sakarya’da hayatını kaybeden kardeşlerimizin ailelerine ve tüm Sakarya’ya ve tüm Türkiye’ye başsağlığı diliyoruz. Şu an tedavi olan tüm kardeşlerimize bir an önce iyileşmelerini diliyoruz. Bölgede çalışan, çalışma ve kurtarma ekibine dahil olan, itfaiyeciler dahil olmak üzere bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Devletimizi görevli bakanlarına ve Sayın Valimizde teşekkür ediyoruz” dedi.

BAKANLAR BÖLGEYE GİDİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Aile, Çalışma ve Soyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Sakarya’da havai fişek fabrikasında patlama meydana gelen bölgeye gidiyor.

SAKARYA VALİSİ: MÜDAHALE EDEMİYORUZ

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, havai fişek fabrikasındaki patlamayla ilgili “Fabrika etrafında tüm güvenlik tedbirleri alındı. Havai fişek fabrikası olduğu ve patlamalar devam ettiği için şu anda olaya müdahale edemiyoruz. Fabrika sahibinden aldığımız bilgiye göre içeride yaklaşık 150-200 insan var. Türkiye’de deposu en büyük olan fabrika. Deposunda 110 ton patlayıcı havai fişek olduğunu değerlendiriyoruz. 10 yaralı var, yaralıları hastaneye sevk ettik. Sıkıntılı bir durum yok, durumları iyi. 10 kişinin de fabrikadan kendi gayretleriyle çıktığını ifade ettiler bize.” dedi.

SAKARYA BELEDİYE BAŞKANI: YARALILARIMIZI ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORUZ

Sakarya Belediye Başkanı da, “Vahim bir tablo var. Yaralılarımızı çıkarmaya çalışıyoruz. Hala patlamalar devam ediyor. Düzce ve Kocaeli’den yardım istedik, bütün ekiplerden yardım istiyoruz.” dedi.

HASTANELER ALARMA GEÇİRİLDİ

BirGün’ün Sakarya’da Devlet Hastanesi kaynaklarından edindiği bilgilere göre, çevre ilçe hastanelerinin de alarma geçirildiği, tedbir olarak yoğun bakım servislerinin de hazırlatıldığı ifade edildi.

KİMYASAL GAZ UYARISI!

Patlamanın ardından Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık’tan uyarı geldi. Kınık şu açıklamada bulundu:

Patlamanın yaşandığı bölgeye yakın yerleşim yerlerindeki insanların evlerine girip kapı ve pencerelerini kapatarak dumanı solumaması gerekiyor. Yoğun duman varsa kapı eşiklerine ıslak havlu koyulabilir. Kimyasal olarak sağlığı olumsuz etkileyebilecek bir gaz.

AFAD’DAN AÇIKLAMA

AFAD’dan patlamaya ilişkin yapılan açıklamada, “Sakarya’nın Hendek ilçesinde bulunan bir havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama sonrası AFAD, 112, İtfaiye ve Jandarma ekipleri bölgeye ivedilikle sevk edilmiş olup, yangına müdahale çalışmaları devam etmektedir.” denildi.

DEPREM CİHAZLARINDA İLKİ 11:05’TE OLMAK ÜZERE 3 PATLAMA KAYDEDİLDİ

AFAD’ın Hendek bölgesindeki deprem kayıt cihazlarına göre, ilk patlama 11:05’te olmak üzere saat 11:15 ve 11:18’de 3 güçlü patlama kaydedildi.

‘195 ÇALIŞANI VARDI’

Sakarya Ticaret Odası Başkanı Akgün Altuğ ise “Kapasite raporuna göre 195 çalışanı olduğunu biliyoruz. Ama fabrikada patlama sırasında kaç kişi olduğunu bilmiyoruz. Müdahaleler devam ediyor, net bir bilgi yok” ifadelerini kullandı.

1 UÇAK, 2 HELİKOPTER, 15 ARAZÖZ BÖLGEYE GÖNDERİLDİ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Havai fişek fabrikasında patlamayla ilgili olarak, “Orman Genel Müdürlüğümüze bağlı 1 uçak, 2 helikopter ve 15 arazöz araç takviyesinde bulunarak, bölgeye gönderdik. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.” açıklamasında bulundu.

SAKARYA VALİSİ: 56 YARALIMIZ HASTANELERE SEVKEDİLMİŞTİR

Vali Kaldırım, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Hendek ilçemizde bir fabrikada meydana gelen patlama ile ilgili bütün ekiplerimizin arama, kurtarma ve olaya müdahale çalışmaları yoğun şekilde devam etmektedir.
Şu ana kadar intikal eden herhangi bir can kaybı yoktur. 56 yaralımız hastanelere sevkedilmiştir.” ifadelerini kullandı.

BAKAN KOCA’DAN AÇIKLAMA: 2 CAN KAYBIMIZ, 73 YARALIMIZ VAR

Patlamaya ilişkin son bilgileri Sağlık Bakanı Fahrettin Koca verdi.

Koca’nın açıklamasına göre patlamada 2 kişi hayatını kaybetti, 73 de yaralandı. Twitter hesabından paylaşım yapan Koca, şunları kaydetti:

“Sakarya Hendek’te, şehrin uzağındaki havai fişek fabrikasında bir patlama oldu. Sn. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla süreci yakından takip etmek için birazdan olay yerinde olacağız. 85 ambulans, 2 helikopter ambulans, 11 UMKE ekibimiz olay yerinde. 2 can kaybımız, 73 yaralımız var.”

AFAD’DAN RADYASYON AÇIKLAMASI

AFAD’dan yapılan açıklamada “Sakarya Hendek’te bulunan havai fişek fabrikasında 11.15 sularında meydana gelen kaza endüstriyel bir kaza olup, yetkililerden alınan bilgiye göre söz konusu fabrikada herhangi bir radyasyon kaynağı bulunmamaktadır. Ekiplerimiz tarafından ölçümler sürekli yapılmakta ve konu takip edilmektedir” denildi.

ERDOĞAN’DAN İLK AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hendek’teki havai fişek fabrikasındaki patlamayla ilgili “189 personel içerisinde yaralı sayısı biri ağır olmak üzere 74 ve vefat sayısı da 2. Temennimiz yaralıların sağlıklı bir şekilde ailelerine dönmesi ve içeride olanlarla ilgili olumsuz haberler almamak” dedi.

AYNI FABRİKADA 11 YILDA ÜÇÜNCÜ PATLAMA

Sakarya’daki havai fişek fabrıkasında patlamanın ilk olmadığı ortaya çıktı. NTV’nin aktardığına göre, Hendek’teki Büyük Coşkunlar havai fişek fabrikasında 2009 yılında meydana gelen patlamada 1 kişi yaşamını yitirmiş, 37 kişi de yaralanmıştı.

Son olarak Aralık 2014’te aynı fabrikadaki patlamada da 1 işçi yaşamını yitirirken 2 işçi yaralanmıştı. Coşkunlar Havai fişek fabrikasında Ramazan ayında atılan topların yanı sıra çeşitli havai fişekler de üretiliyor.

MÜHİMMAT FELAKETLERİ

Afyonkarahisar Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası’ndaki mühimmat deposunda da 2012 yılında meydana gelen patlamada 25 asker şehit düşmüştü.

29 Ağustos 2008’de Kırıkkale’de MKE’ye ait barut fabrikasının deposunda meydana gelen patlamada 3 kişi öldü, 26 kişi de yaralandı.

1997’DE 2 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Kırıkkale’deki MKE mühimmat fabrikasında 3 Temmuz 1997’de meydana gelen patlamada da 2 kişi hayatını kaybetti, 50 kişi yaralandı.

PAMUKOVA BOŞALTILDI

27 Temmuz 1995’te Sakarya Pamukova’daki mühimmat bölüğünde yangın çıktı, cephanelik havaya uçtu. 15 bin nüfuslu ilçe boşaltıldı.

BÖLGEDEN İLK GÖRÜNTÜLER

 

HALK SOKAKLARA DÖKÜLDÜ

Patlama sesi yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki kentin birçok noktasından duyuldu. Patlamanın ardından deprem olduğunu sanan birçok kişi sokağa çıktı. Bölgeye, çok sayıda sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Patlama sonrası fabrikada yangın çıktı.

Fabrikada daha önce 7 patlama daha yaşandığı ve ismini değiştirerek faaliyetlerine devam ettiği öğrenildi

Sakarya’nın Hendek ilçesinde bugün facianın yaşandığı Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nın 2011 yılına kadar meydana gelen ve 3 kişinin ölümüne yol açan 7 patlama sonrasında Kocaeli Çalışma Bölge Müdürlüğü iş müfettişleri tarafından kapatıldığı öğrenildi. Fabrika birkaç ay içerisinde eksiklerini giderdikten sonra isim değiştirerek yeniden açıldı.

Ece Erken olaylı ayrıldığı sevgilisiyle Bodrum’da görüntülendi

Kemal Kılıçdaroğlu yeni hedefini açıkladı