Sakarya’da saldırıya uğrayan işçilere ziyaret engellendi

Yayın tarihi: 7 Eylül 2020 Pazartesi 2:54 pm - Güncelleme: 7 Eylül 2020 Pazartesi 2:54 pm

Sakarya’da saldırıya uğrayan Kürt tarım işçilerini köylerinden ziyaret etmek isteyen siyasetçiler jandarma tarafından engellendi. Aralarında HDP’li Ebru Günay, Meral Danış Beştaş ve DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in de bulunduğu heyet, görevli jandarma komutanı tarafından ırkçılık yapmakla suçlandı.

Çalışmak için gittikleri Sakarya’da saldırıya uğrayan köylüleri ziyaret etmek isteyen ve aralarında HDP, DBP, Kürdistan Komünist Partisi, DDKD, Azadi Partisi ve İnsan ve Özgürlük Partisi’nden temsilcilerin yer aldığı heyetin geçişine izin verilmedi. Ziyareti engelleyen jandarma komutanı siyasetçilere, “Irkçılık yapıyorsunuz” deyince heyet tepki gösterdi.

HDP’den yapılan açıklamada, “Sakarya’da ırkçı saldırıya uğrayan köylüleri ziyaret etmek isteyen HDP, DBP ve Kürdistani İttifak heyeti jandarma tarafından engellendi” denildi.

Sakarya’da mevsimlik işçilere saldıran 2 kişi gözaltına alındı!

KÖY GİRİŞİNDE DURDURULDULAR

Gazete Duvar’da yer alan habere göre, saldırı sonrası memleketleri Mardin Mazıdağ ilçesine bağlı Yücebay (Kelekê) köyüne dönen köylüleri ziyaret etmek isteyen heyette HDP Sözcüsü Ebru Günay, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Milletvekilleri İmam Taşçıer, Nusrettin Maçin, Kürdistani İttifak’tan Kürdistan Komünist Partisi Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, DDKD adına Abdulhay Okumuş, Azadi Partisi’nden Cemal Satı, İnsan ve Özgürlük Partisinden Ahmet Kaya yer aldı.

Heyet köy girişinde jandarma tarafından engellenmesine tepki göstererek, saldırıya uğrayanlara geçmiş olsun dileklerinde bulunmak ve dayanışmak istediklerini, bu yüzden de yolun açılmasını istedi. Jandarma komutanı ise köylüleri ziyaret etmek isteyen heyeti “ırkçılık yapmakla” suçladı ve “devlet adına heyete izin verilmeyeceğini” söyledi. HDP milletvekilleri ve heyet üyeleri, “halkın vekillerinin halkla buluşmasına bir memur engel olamaz” diyerek duruma tepki gösterdi.

Emek, ekmek düşmanları işçilere saldırdı

‘SIRF KÜRT OLDUKLARI İÇİN SALDIRIYA UĞRUYORLAR’

Engellemeye tepki gösteren Sinan Çiftyürek, Kürt kadınlarının ve emekçilerinin sadece Kürt oldukları için ırkçı saldırıya maruz kaldığını belirterek, “Biz her gün hükümeti bu saldırıları engelleyin yoksa bu ülkeyi Kürt-Türk çatışmasına sürüklüyorsunuz diye uyarıyoruz. Her gün, Tokat, Yozgat, Sakarya, Muğla’da insanlar sırf Kürt oldukları için saldırıya uğruyorlar. Biz bunu kınamak için buradayız” diye konuştu.

Jandarma komutanının, Çiftyürek’in sözünü keserek “Siz şu an ırkçılık yapıyorsunuz” sözlerine HDP’li vekiller, “Siz kim oluyorsunuz, kimin adına böyle konuşuyorsunuz” diye sert tepki gösterdi. Komutanın, “Biz devletin kanunlarıyla hareket ediyoruz” sözlerine tepki gösteren Saliha Aydeniz, “Devletin kanunları Kürtlere işkence etmek midir?” diye sordu.

Meral Danış Beştaş ise, “Onlar devletin askeri biz ise halkın vekilleriyiz. Halkın vekilleri olarak halkın yanında olmaya devam edeceğiz. Kürt halkı yalnız değildir. Bu toprakların birliği savunuluyorsa herkes aynı şartlarda yaşayacak. Kürtler mevsimlik işçi, Kürtler amele, Kürtler inşaat işçisi, Kürtler Sakarya’da, Muğla’da, Yozgat’ta, saldırıya uğruyor ise bu ülkede demokrasi, eşitlik yoktur. İktidara sesleniyorum. Bu ülkeyi birleştirmenin yolu derhal saldırganların tutuklanmasıdır. O talimatı verenlerin tutuklanmasıdır. Sırtları sıvazlanırsa bu saldırılar daha çok artacak. Burada Kürtler büyük bir acı çekiyor. Vicdanları paramparça, halkların kardeşliğini savunanlar ve insanım diyen herkes bu insanlık dışı olaya, bu ırkçılığa ses çıkarmalıdır” dedi.

Sakarya’da saldırıya uğrayan işçiler: Gazetecilerden başka kimse aramadı, hesabının sorulmasını istiyoruz