Şair Mehmet Çetin hayatını kaybetti

Yayın tarihi: 10 Kasım 2020 Salı 10:13 am - Güncelleme: 10 Kasım 2020 Salı 10:13 am

Kanser tedavisi gören şair Mehmet Çetin yaşamını yitirdi. Çetin İstanbul’da düzenlenecek töreninin ardından memleketi Tunceli’de toprağa verilecek.

Çetin hastalığının ağırlaşması üzerine Şişli Memorial Hastanesi’ne kaldırılmıştı.

65 yaşındaki 3 çocuk babası Çetin, gençlik yıllarındaki siyasal fikir ve aktiviteleri nedeniyle tutuklanıp uzun süre cezaevinde kaldıktan sonra yaşamını Hollanda’da devam ettirmişti.

Uzun yıllar edebi çalışmalarını Amsterdam’da sürdüren Çetin son yıllarda zamanını daha fazla Tunceli’de geçiriyordu. Çetin, Türkçe eserlerinin ardından kendi anadilinde (Kırmanç) yazıyordu.

MEHMET ÇETİN KİMDİR?
Tunceli’nin Ovacık İlçesinde 1970 yılında dünyaya gelen Çetin, 70li yılların ardından öykü ve şiirler yazmaya başladı.

Üniversite okuduğu yıllarda dahil olduğu politik faaliyetler nedeniyle bir süre aranan ve ardından 1981 yılında TKP(ML)ye dönük yapılan bir operasyonla gözaltına alınan Çetin, ağır işkencelere maruz kalmıştı. Ardından tutuklanan Şair Çetin 8 yıla yakın cezaevinde kaldı.

Edebi çalışmalarına cezaevindeyken ağırlık veren Çetin’in ilk kitabı cezaevinde bulunduğu sırada yayınlanmıştı.

Yine cezaevindeyken yayımladığı ‘Birağızdan’ isimli kitabıyla şiir çevrelerinde dikkatleri üzerine çeken Çetin 89 yılında Enver Gökçe şiir ödülü almıştı. Ardından 1989 yılında ‘Asmin’ isimli kitabıyla Güneş Türkiye Öykü ödülü almıştı.

Şiir ve düzyazı alanlarında 150 civarında kitap yayımlayan ve 1991 yılında kurulan Piya Şiir Kitaplığı ve ZED yayının editörlüğünü de yapan Mehmet Çetin, Kunduz Düşleri’ isimli şiir dergisi ile ‘Ütopya Mevsimlik Hayat Bilgisi’ kitapının da editörlüğünü yapmıştı.

Sanatsal çalışmalarını iki dilde (Kırmanç ve Türkçe) yapan Mehmet Çetin 1996 yılından beri Hollanda’da yaşıyordu.

Birçok şiir ve öykü çalışması bulunan Mehmet Çetin’in onlarca şiir çalışması Grup Munzur, Grup Kızılırmak, Ferhat Tunç gibi müzik grupları ve isimler tarafından bestelenerek seslendirildi.

Mehmet Çetin için 11 Kasım günü saat 12.00’de Garip Dede Cemevinde bir uğurlama töreni düzenlenmesi bekleniyor.

Tuncelili çok sayıda şair, yazar, müzisyen, sinema ve tiyatro sanatçısının da katılacağı törenin ardından Çetin’in cenazesi toprağa verilmek üzere Tunceli’ye uğurlanacak.