Sahte içkiden üç günde 8 can kaybı! “Önlenebilir bir toplumsal felaket”

Yayın tarihi: 17 Kasım 2022 Perşembe 5:17 pm - Güncelleme: 17 Kasım 2022 Perşembe 5:18 pm

Sahte içkide bilanço ağırlaştı, 3 günde 8 kişi hayatını kaybetti. Konuyla ilgili yetkililere çağrı yapan Devletin Alkol Politikalarını İzleme Platformu, yüksek vergi oranlarına dikkat çekerek “Sahte içki önlenebilir bir toplumsal felakettir” açıklamasında bulundu.

Devletin alkollü içeceklere uyguladığı fahiş ÖTV zamları vatandaşı kaçak ve merdiven altı içkiye itti. Yılbaşı yaklaşırken sahte içki kaynaklı ölümlere bugün bir yenisi daha eklendi.

Bursa’nın Yıldırım ilçesinde 14 Kasım’da sahte içki içtikten sonra rahatsızlanan 6 kişi hayatını kaybetti. Bursa Cumhuriyet Savcılığı konuyla ilgili soruşturma başlattı.

MUĞLA VE BODRUM’DA DA CAN ALDI

Muğla’nın Bodrum ilçesinde sahte alkol aldığı öğrenilen 65 yaşındaki Ahmet Barut Berge, görme kaybı yaşadıktan sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Berge’nin, alkolü İzmir’den edindiği öğrenildi.

İzmir’in Torbalı ilçesinde 63 yaşındaki Sadık U. da, evinde tükettiği sahte içki nedeniyle hayatını kaybetti.

“ÖNLENEBİLİR BİR FELAKET”

Ölümlerin ardından Devletin Alkol Politikalarını İzleme Platformu bir basın bildirisi yayınlayarak yetkililere çağrıda bulundu. “Sahte içki karaborsasının tek varlık sebebi, bandrollü içkiye olan erişimin kısıtlı olmasıdır.” denilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“Türkiye’de yasal bir tüketim ürünü olan alkollü içkilere yapılan müdahaleler, başta yüksek vergi oranı olmak üzere, ölçüsüzdür. Bugün bir şişe alkollü içkiden alınan verginin oranı fiyatın yüzde 70’ine tekabül edecek seviyeye gelmiştir. Türkiye’nin alkol tüketim verileri dikkate alındığında, bu denli ağır bir vergi külfetinin Türkiye için yarardan çok zarar niteliği taşıdığı şüphesizdir. Nitekim sahte içki karaborsası, bu zararın en somut örneğidir.

Sahte içki karaborsasının tek varlık sebebi, bandrollü içkiye olan erişimin kısıtlı olmasıdır. Türkiye’de sahte içki toplumsal felaketini önlemenin en kalıcı çözümü, bandrollü ve yasal alkollü içkilere erişimi kolaylaştırmak olacaktır.

Karar alıcılara çağrımız, hepimizi yasa boğan sahte içki trajedisine dair çözüm ararken, nedenler üzerinde durmalarıdır. Devletin Alkol Politikalarını İzleme Platformu’nun duruşu, yüksek vergiler ve erişim kısıtlamalarının neden, sahte içki karaborsasının ise sonuç olduğu yönündedir.”

Kaçak içki alarmı! Bodrum’da bir kişi öldü