Sahiplerine kavuşan köpekler sevinçten ağlıyor

Yayın tarihi: 24 Ağustos 2022 Çarşamba 10:58 am - Güncelleme: 24 Ağustos 2022 Çarşamba 10:58 am

Yapılan bir araştırma köpeklerin sahiplerine kavuştuklarında ‘sevinçten ağlıyor’ olabileceklerini ortaya koydu.

Japonya’da yapılan bir araştırmada köpeklerin sahipleriyle ilişkileri gözlemlendi. Araçtırmacılar, köpeklerin sahipleri ya da sevdikleri insanlarla tekrar kavuştuklarında verdikleri tepkileri ölçtü.

Araştırmayı yapan Azabu Üniversitesi ve Jichi Medical Üniversitesi’nden araştırmacılar, köpeklerin göz altlarına gözyaşı emen kağıtlar yerleştirdi. Bu kağıtlar yardımıyla köpeklerin sahipleriyle olduğu anlar ile sahiplerinden beş ila yedi saat ayrı kaldıktan sonra kavuştukları anlar karşılaştırıldı.

Karşılaştırma sonucunda köpeklerin sahiplerini gördükleri an gözyaşı ürettiği ortaya çıktı. Aynı çalışma, köpeklerin tanıdıklarını görünce de sahiplerinden daha az olsa da gözyaşı ürettikerini ortaya koydu.

Çalışmada, köpeklerin tanıdıkları insanları gördüklerinde de gözyaşı ürettiklerini ancak bunun sahiplerini gördükleri andakinden daha az olduğu da görüldü.

GÖZYAŞININ DUYGULARLA BAĞLANTISI VAR

Köpeklerin ağlaması ‘gözyaşı kanallarını açık tutmak’ için diye bilinse de bu çalışma ile birlikte bu gözyaşlarının duygularla bağlantılı olduğu da ortaya çıkmış oldu.
Araştırma sonucunda yayımlanan makalede de insan ile köpekleri arasındaki bağın gözyaşı ile güçlendiği ifade edilerek “Köpeklerin gözyaşları türler arası bağı güçlendirmede rol oynuyor olabilir” denildi.

Simitçi çocuğun sokak köpeklerini beslediği görüntüler yeniden gündem oldu