Sağlık sorunları yaşayan Papa Francis: Mezarım hazır

Yayın tarihi: 13 Aralık 2023 Çarşamba 5:33 pm - Güncelleme: 13 Aralık 2023 Çarşamba 5:35 pm

Son dönemde yaşadığı sağlık sorunlarından söz eden Papa Francis, mezar yerini Roma’daki Santa Maria Maggiore Bazilikası’nda hazırlattığını söyledi.

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Bakanı Papa Francis, Meksika kanalı “N+”ya verdiği özel demeçte de bir süredir sağlık sorunlarıyla mücadele ettiği için hakkında çıkan “selefi Papa 16. Benediktus gibi istifa edebilir” söylentilerine yanıt verdi.  Papa Francis, mezar yerini hazırladığını ve Vatikan’ın papalar için düzenlediği cenaze törenini kendi cenazesiyle sadeleştireceğini açıkladı.

BBC Türkçe’den Övgü Pınar’ın aktardığına göre, Roma’da sıklıkla ziyaret ettiği Santa Maria Maggiore Bazilikası’na özel bir bağlılığı olduğunu söyleyen Papa, mezarının da burada hazırlandığını belirtti. Santa Maria Maggiore Bazilikası Vatikan duvarları dışında, İtalya topraklarında olsa da Vatikan’a ait. Bazilika’da 5 eski papanın daha mezarı bulunuyor.

TÖRENİ SADELEŞTİRMEK İSTİYOR

2013’te bu göreve seçilmesinden itibaren, kendisinden önceki papalara kıyasla daha gösterişsiz bir yaşam tarzı seçen Papa Francis, cenazesinin de nispeten daha sade olmasını istediğini açıkladı. Vatikan’da papalar için öngörülen cenaze ritüellerini sadeleştirmek için tören sorumlusuyla görüştüğünü söyledi.

Söyleşiyi yapan gazeteci Valentina Alazraki sosyal medyada paylaştığı bir bölümde, Papa’nın kendisine özel espri anlayışıyla “Bu yeni törenin açılışını ben yapacağım” dediğini duyurdu. Papa Francis, mart ayında bronşit nedeniyle hastaneye yatırılmış, haziranda da fıtık ameliyatı olmuştu. Sağlık sorunları nedeniyle sıklıkla tekerlekli sandalye kullanan Papa son olarak da bu ay başında, iklim zirvesi için Dubai’ye yapmayı planladığı ziyareti iptal etmek zorunda kalmıştı. Bu sene yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle, selefi 16. Benediktus gibi istifa etmeyi düşünüp düşünmediği sorusuna ise ‘’Aklıma gelmedi’’ diye yanıt verdi ancak bu ihtimali tamamen dışlamadı. 2013’teki istifasıyla, papaların ömür boyu bu görevde kalması geleneğini modern zamanlarda yıkan ilk kişi olan 16. Benediktus’u ise “Büyük ve alçakgönüllü bir adamdı, sınırlarını fark edince ‘yeter’ deme cesareti gösterdi’’ diyerek övdü.

“GAZZE’DEKİ CEMAATLE HER GÜN KONUŞUYORUM”

Papa Francis, söyleşide ayrıca Ukrayna ve Gazze gibi çatışmaların sürdüğü bölgelerden de söz etti ve “Savaş her zaman bir yenilgidir. Savaşta kazananlar sadece silah üreticileridir” dedi. Gazze’de görev yapan bir Katolik din görevlisiyle düzenli olarak konuştuğunu anlatan Papa, bölgedeki Katolik kilisesine yaklaşık 600 kişinin sığındığını açıkladı, “Her gün cemaati arıyorum. Rahipler ve rahibeler tüm bu insanlarla ilgileniyor ve bana orada neler olduğunu anlatıyorlar, terörü…” diye konuştu.

Papa Francesco, Çarşamba günü Vatikan’da yapılan geleneksel kabul töreninde de İsrail ve Filistin’deki çatışmaları büyük endişeyle takip ettiğini söyledi ve şöyle devam etti: “Derhal insani ateşkes sağlanması yönündeki çağrımı yineliyorum; orada çok acı çekiliyor. İlgili tüm tarafları müzakerelere yeniden başlamaya teşvik ediyor ve herkesi, tükenme noktası gelmiş Gazze halkına gerçekten ihtiyaç duyduğu insani yardımların ulaştırılması için acil taahhütte bulunmaya çağırıyorum.’’

Rehinelerin serbest bırakılması çağrısı da yapan Papa, “İsraillilerin ve Filistinlilerin bu büyük acısı son bulsun. Lütfen: silahlara hayır, barışa evet! ” dedi.

Papa Francis: Kilise LGBT bireyler dahil herkese açık

Kaynak: TELE1