Sağlık emekçilerinin gelirleri yoksulluk sınırının altında

Yayın tarihi: 3 Haziran 2022 Cuma 1:26 pm - Güncelleme: 3 Haziran 2022 Cuma 1:29 pm

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES), TÜİK’in yıllık enflasyon oranını yüzde 73,50 olarak duyurmasının ardından sağlık emekçilerinin gelirlerinin 5 ay içerisinde yoksulluk sınırının altında kaldığını açıkladı.

Sendikadan yapılan açıklamada “Kamu emekçisine verilen yüzde 7,5 zam, daha ocak ayında gerçekleşen enflasyon ile erimiştir. Kamu emekçisi için her geçen ay bir önceki ayı aratmış, geçim sıkıntısı artmıştır. Ülkemizde son beş ayda gerçekleşen yüksek enflasyon nedeniyle tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin maaşı yoksulluk sınırının altında kalmış, 3000 ek gösterge dahil tüm emekli sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin emekli aylıkları açlık sınırının altında kalmıştır.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, “ENAGrup ile TÜİK enflasyonu arasındaki yüzde 20,6’lık fark ise hiçbir şekilde kamu emekçilerinin 2022 yılının ikinci altı ayında maaşlarına yansıtılmayacaktır. Çarşı pazar enflasyonu ile TÜİK enflasyonu arasındaki fark, kamu emekçisinin ikinci 6 aya daha da yoksullaşarak girmesine neden olacaktır. Enflasyon farklarının maaşlarımıza yansıtılmaması nedeniyle sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin gelirleri reel olarak erimiştir.

1/4 derecede görev yapan pratisyen hekimin TÜİK’e göre kaybı 3 bin 12 TL, ENAGrup’a göre kaybı 5 bin 221 TL, yoksulluk sınırına göre kaybı 4 bin 788 TL’dir.

1/4 derecede lisans mezunu hemşirenin ise TÜİK’e göre kaybı 2 bin 364 TL, ENAGrup’a göre kaybı 4 bin 99 TL, yoksulluk sınırına göre kaybı 3 bin 759 TL’dir” denildi.

“TÜİK’İN BELİRLEDİĞİ ENFLASYON ORANINI MAAŞLARIMIZADA BELİRLEYİCİ OLARAK KABUL ETMİYORUZ”

Açıklamada, “Sağlık emekçilerine aralık ayında, mart ayında ve mayıs ayında verilen iyileştirme sözlerinin tutulmaması nedeniyle 5 ay içinde gelirleri yoksulluk sınırının yarısına gerilemiştir. Pratisyen hekimin gelirinin yoksulluk sınırı karşısında oranı, ocaktan mayıs ayına yüzde 83’ten yüzde 59’a düşmüştür. Hemşirenin ise aynı dönemde geliri yüzde 65’ten yüzde 46’ya gerilemiştir.” denilerek, “Kamu emekçileri olarak, TÜİK’in, şeffaflıktan uzak belirlediği enflasyon oranı ile maaşlarımızda tek taraflı belirleyici olmasını kabul etmiyoruz. Bu durum, kamu emekçisinin maaş zamlarının belirlendiği toplu iş sözleşmesini hükümsüz bırakmakta, toplu iş sözleşmesi hakkının gaspına neden olmaktadır.” ifadeleri kullanıldı.

Enflasyon TÜİK sihirbazına rağmen yüzde 73.50