Sağlık emekçileri destek bekliyor: ‘Alkış değil kaliteli ve yeterli ekipman istiyoruz’

Yayın tarihi: 26 Mart 2020 Perşembe 5:11 pm - Güncelleme: 4 Haziran 2020 Perşembe 9:31 pm

Tele1 | Büşra İlaslan

Türkiye’de koronavirüs kaynaklı ölüm sayısı 59’a, vaka sayısı 2433’e yükseldi. Bilanço ağırlaşırken Türkiye’nin dört bir yanında salgınla savaşan sağlık emekçileri, yaşadıkları ekipman sorununu #CoronaDeğilEkipmansızlıkÖldürür etiketiyle duyurmaya çalışıyor.

Çin’de ortaya çıkarak küresel bir krize dönüşen koronavirüs salgınında, ülkemizde de bilanço günden güne ağırlaşıyor. Resmi verilere göre, ilk vakanın açıklandığı 11 Mart’tan bugüne salgın nedeniyle 59  vatandaşımız yaşamını yitirirken, vaka sayısı 2433’e yükseldi.

Ekipman yertersizliğine ilişkin iddiaları ısrarla yalanlayan Bakan Koca, 23 Mart’ta Bilim Kurulu toplantısının ardından ‘’ Sağlık personelimiz içerisinde de pozitif olan vakalarımız var, sayılarını söylemeyeyim ama olduğunu söylemek istiyorum.’’ açıklamasında bulundumuştu.

Resmi açıklamalar böyleyken, sağlık emekçileri, #CoronaDeğilEkipmansızlıkÖldürür etiketiyle sosyal medyada seslerini duyurmaya çalışıyor.

‘EKİPMAN YETERSİZ, KULLANILAN MALZEMELER KALİTESİZ’

TELE1’e ulaşan Bandırma Devlet Hastanesi’nde görevli bir sağlık emekçisi yaşadıkları ekipman yetersizliği nedeniyle sağlık emekçileri ile idare arasında tartışmalar yaşandığını belirterek kullanılan malzemelerin de kalitesiz olduğunu belirtti. Günde ortalama 10- 15 kişiye koronavirüs testi yapıldığını söyleyen sağlık emekçisi, 60 yaşının altında iki vakanın hayatını kaybettiğini ve bu ölümlerin gizli tutulduğunu öne sürdü.

‘REZİL DURUMDAYIZ’

Ulaştığımız İstanbul’da görevli başka bir sağlık emekçişi, ”Ek ödemeden, ikramiyeden bahsediyorlar. Böyle bir saçmalık olabilir mi? Rezil bir durumdayız… Doğru düzgün koruma ya da önlem yok. Hastaya direk temas ediyoruz. Ölen hastalar var. Tek kullanımlık malzemeleri temizleyerek tekrar kullanıyoruz. Evdekilere benden bulaşacak diye ödüm kopuyor.” diye isyan etti.

‘GÖZLÜĞÜ İKİYE AYIRIP MI KULLANALIM?’

Balıkesir’de aile hekimliğinde görevli bir sağlık emekçisi ise, ‘’Durum hiç öyle televizyonlarda anlatıldığı gibi değil. Hastalarla her gün birebir temas halindeyiz.  Aile Hekimliklerine ekipman olarak bir kutu göndermişler. İçinden 1 gözlük çıktı. Gözlüğü ikiye mi ayırıp kullanalım? Daha önce bir maske gönderdiler toz maskesiymiş, nefes alamadık. Ekipmanlarımızı kendimiz temin ediyoruz. Buradaki vatandaşlar uğraşıyorlar. Halk bize kendi imkanlarıyla malzeme temin etmeye çalışıyor. Virüs bana bulaşırsa herkese bulaşır. İlk önce sağlık personelinin güvenliğinin sağlanması gerekmez mi? Sosyal medya’da #CoronaDeğilEkipmansızlıkÖldürür diye bir etiketle sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Bakanlığı suçlamak da istemiyorum. Bilmiyorum, belki de ekipmanların dağıtımıyla alakalı bir proplem var. Camlara çıkıp alkışlıyorlar. Biz alkış istemiyoruz, biz ekipman istiyoruz’’ diye konuştu.

Sağlık emekçilerinin  #CoronaDeğilEkipmansızlıkÖldürür etiketi altında ekipman sorunu ile ilgili paylaşımlarından bazıları şöyle: