Sağlık çalışanlarının yarısı emekliliği ve istifayı düşünüyor

Yayın tarihi: 14 Mart 2023 Salı 9:50 am - Güncelleme: 14 Mart 2023 Salı 9:51 am

Genel Sağlık-İş’in raporuna göre, sağlık çalışanlarının yarısı istifa etmeyi veya emekli olmayı düşünüyor. Verilere göre, işinden ve işyerinden memnun olmadığını söyleyen çalışanların oranı ise yüzde 45.5 olarak kaydedildi.

Genel Sağlık-İş, sağlık çalışanlarının memnuniyetleri, sorunları ve taleplerine yönelik bir araştırma gerçekleştirdi.

Araştırma sonuçlarına göre, sağlık çalışanlarının yüzde yarısı emekli olmayı veya istifa etmeyi düşünüyor.

Sağlık çalışanlarının yüzde 75’inden fazlasının aylık düzenli iş gelirinin 20 bin TL’nin altında olduğu belirlendi. Katılımcıların yüzde 81.1’inin gündelik yaşamın devamı için borçlanmak zorunda kaldığı ve katılımcıların yüzde 86.1’inin kredi borcu olduğu tespit edildi. Sağlık çalışanlarının yüzde 92.2’si borç ödemelerinde zorlandıklarını ifade ederken, katılımcıların yüzde 97.5’i ise sağlık çalışanlarının gerekli saygınlığa sahip olmadığı görüşünü paylaştı.

Genel olarak işinden ve işyerinden memnuniyet duymadığını belirtenlerin oranı ise yüzde 45.5.

Katılımcıların büyük bir çoğunluğuna göre Türkiye’nin temel sorunu ekonomi ve geçim sıkıntısı. Bunu sırasıyla liyakatsiz görevlendirmeler, yolsuzluk ve yoksulluk izliyor. Ülkemizin içerisinde bulunduğu afet sürecine karşın, “deprem gerçeğinin farkına varılamaması” beşinci sırada yer alıyor. Sağlık çalışanlarının yarısından fazlası iş yerinde var olan fiziksel koşullarının çalışmayı sürdürmeye elverişli olmadığı düşüncesinde. Bunun yanında, katılımcıların yüzde 86.3’ü ise çalışma yaşamında fi ziksel ya da ruhsal sağlığı etkileyen faktörlere maruz kalıyor. Araştırma sonuçlarına göre sağlık çalışanlarının yüzde 50.3’ü çalışma hayatı süresince hastalardan veya hasta yakınlarından şiddet gördü.

Ayrıca, katılımcıların neredeyse tamamı sağlık çalışanlarına yönelen şiddet olaylarına karşı alınan önlemlerin yeterli olmadığını düşünüyor. Genel Sağlık-İş sendikasına üye sağlık çalışanlarının yüzde 65,2’si işyerinde baskı, yıldırma ve mobbing ile karşılaşıyor.

Sağlıkçılar hasarlı binada çalışmaya devam ediyor