Sağlık Bakanlığı’na tepki: Radyoloji teknisyenleri ölüme terk ediliyor

Yayın tarihi: 26 Mayıs 2022 Perşembe 12:08 pm - Güncelleme: 26 Mayıs 2022 Perşembe 12:09 pm

Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, şua izinleri ile fiili hizmet zammı sürelerinin kısaltılmasına “Sağlık Bakanlığı, bu uygulamayla radyoloji teknisyen ve teknikerlerini ölüme terk etmektedir” diyerek tepki gösterdi.

Doğruyol, Sağlık Bakanlığı’nın il sağlık müdürlüklerine gönderdiği genelgeyle radyoloji teknisyeni ve teknikerlerinin şua izinleri ile fiili hizmet zammı sürelerini kısalttığını belirterek bakanlığın daha az personelle daha çok iş yaptırma peşinde olduğunu ifade etti.

Ahmet Doğruyol, Sağlık Bakanlığı’nın genelgenin radyoloji çalışanlarının özlük haklarında büyük kayıplara neden olduğunu söyledi.

Radyoloji teknisyenleri ile teknikerlerine maruz kaldıkları radyasyon nedeniyle verilen şua izninin (yıllık izin hakkına ek olarak 4 hafta) iki yıla bölünerek azaltıldığını belirten Doğruyol, genelgeyle fiili hizmet zammı sürelerinin de 90 günden 35-40 güne indirildiğini söyledi.

ANKA Haber Ajansı’na konuşan Doğruyol, “Radyoloji teknisyen ve teknikerleri başta olmak üzere, radyasyonla muhatap olan hemşire, doktor ve tüm arkadaşlarımızla ilgili 20 yıldır yapılan uygulamalarda değişiklikler yapılıyor. Daha önce mesai saatleri 9 saate çıkarıldı. Sonra itirazlarla 7 saate düşürüldü. Radyasyona maruz kalmalarından dolayı önceki süreçte günlük 5 saat çalışma zaman dilimi vardı. Fiili hizmet zamları ve şua izinleriyle ilgili de değişiklikler yapıldı. En son 26 Nisan’da Cumhurbaşkanlığı tarafından yeni yönetmelik yayınlandı. Burada, ‘Röntgen teknisyenlerinin şua izinleri bölünemez’ deniliyor. Ancak Sağlık Bakanlığı’nın 12 Mayıs’taki yazısıyla şua izinleri bölündü” diye konuştu.

“SAĞLIKTAN ZİYADE FARKLI HESAPLAR PEŞİNDELER”

Doğruyol, “2002 yılında, AK Parti iktidarı gelmeden önce bir röntgen teknisyeni arkadaşımızın 90 gün fiili hizmet zammı ve 30 gün de şua izni vardı. Bugün geldiğimiz noktada 90 günlük fiili hizmet zammı, bir yılda 35-40 güne tekabül ediyor. Şua izinlerinin de önüne engeller konularak kullandırılmaması için çabalanmakta. Radyoloji sonuçta, alınan radyasyonla ilgili bir şey. Mesela hamile olan biri, radyasyonla muhatap olmasın diye röntgen biriminden geri çekilir. Buradaki uygulamalarda arkadaşlarımızın sağlığından ziyade farklı hesaplar peşinde koşulmaktadır. Mesela daha fazla çalıştırılma gibi” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanlığı’nın röntgen ve radyoloji teknisyen ve teknikerini ölüme terk ettiğini dile getiren Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı, yargıya başvurduklarını söyledi.

Sağlık Bakanlığı’ndan ‘maymun çiçeği’ açıklaması!