“Sağlık Bakanlığı hastanelere test kotası getirmiş, sınırlı sayıda test yapılıyor”

Yayın tarihi: 22 Ağustos 2020 Cumartesi 6:59 pm - Güncelleme: 22 Ağustos 2020 Cumartesi 7:01 pm

Begümhan Aydoğan’ın sunduğu TELE1 Ana Haber’in bugünkü konuğu; Halk Sağlığı Uzmanı Kayıhan Pala oldu.

Pala son günlerde ‘ayrıcalıklı’ insanlara yapılan testler ve son koronavirüsteki son gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Pala’nın yaptığı açıklamalardan satır başları şöyle:

“Son bir haftadır test sayısındaki artış memnuniyet verici olmakla birlikte bunların kimlere yapıldığı eğer ayrıntılı olarak açıklanmazsa büyük bir soru işareti karşımızda duruyor. Ne gibi? İşte biraz önce örneğini verdiğiniz milletvekilleri ya da birtakım ayrıcalıklı insanlara test yapılması ya da yurt dışına çıkarken birtakım kişilere yapılan testler gibi. Biliyorsunuz bazı rakamlar havada uçuşuyor. Günde 25 bin kadar yurt dışına çıkanlara test yapılması ile ilgili. Eğer bu doğruysa; 25 bin yurt dışına çıkanlar, 10-15 binde ayrıcalıklı insanlara her gün test yapıldığını varsayarsak hala ihtiyacı karşılamakla ilgili test yapılmadığını anlamış oluruz.”

“HASTANELERE TEST SINIRI GETİRİLMİŞ”

“Bazı hastanelere günlük test yapabilme sınırı getirildiği söyleniyor. Örneğin bazı hastanelerde 50, bazı hastanelerde 100 gibi. Dolayısıyla o sınırın aşılmaması için özen gösterildiği ve çok şiddetli olmadığı bazı durumlarda bile kişilere ilaç başlanarak test yapılmadığına ilişkin iddialar var. Sağlık Bakanlığı giderek güven kaybediyor. Test politikası bir açıklığa kavuşturulmazsa, ayrıcalıklı insanların test yaptırabildiği, temasların test yaptıramadığı ve evde tedaviye zorlandığı bir ortamla ilgili iddialar bu kadar yanıtsız bırakılırsa; olgu, ölüm sayılarındaki yükseklikte yaşadığımız sıkıntılar daha da artabilir”