Sağlık Bakanlığı açıkladı! Hastaneler için önemli karar

Yayın tarihi: 18 Mart 2020 Çarşamba 9:20 am - Güncelleme: 18 Mart 2020 Çarşamba 9:20 am

Türkiye koronavirüs salgınına karşı seferber olmuşken hastanelerle ilgili de yeni bir karar alındı. Buna göre Hastane Afet ve Acil Durum Planları (HAP) Uygulama Yönetmeliği yürürlüğe girdi.

Sağlık Bakanlığı’nın konu ile ilgili Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yönetmeliğin amacı, ülke genelindeki tüm hastanelerin, afetlere ilişkin risk ve zarar azaltıcı önlem almalarını, yurt içinde meydana gelen afet ve acil durumlarda sunulacak sağlık hizmetleri konusunda gerekli hazırlıkları önceden yapmalarını ve ilk 72 saat boyunca hastane dışından hiçbir yardım almaksızın kendi kendine yeterli olmalarını sağlamak olarak belirlendi.

Tehlike büyüyor! Türkiye’de koronavirüs kaynaklı ilk ölüm, 98 vaka

Yönetmelik, Sağlık Bakanlığına, üniversitelere, belediyelere, özel hukuk tüzel kişilerine ve gerçek kişilere ait yataklı tedavi hizmeti sunan tüm hastaneleri kapsıyor.

Buna göre, Bakanlık adına afet ve acil durum çalışmaları Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek. İllerde, afet ve acil durumlarda sağlık hizmetlerini yürütme ve koordine etme görevi il sağlık müdürlüğündedir. Gerektiğinde bu görevi il sağlık müdürü adına acil sağlık hizmetlerinden sorumlu başkanlık yürütülecek.

Ticaret Bakanlığı’ndan flaş karar! Etil alkol, kolonya, dezenfektan…

HAP uygulanırken gerekmesi halinde afet ve acil durumlarda koordinasyon İl SAKOM üzerinden gerçekleştirilecek.