Sağlık Bakanı’ndan Koronavirüs karantinası açıklaması

Yayın tarihi: 14 Şubat 2020 Cuma 11:43 am - Güncelleme: 14 Şubat 2020 Cuma 3:34 pm

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Çin Vuhan’dan tahliye edilen ve Zekai Tahir Burak Hastanesi’nde karantina süreleri dolan vatandaşları ziyaret etti.

Koronavirüs şüphesiyle karantinaya alınan kadın hastaneden kaçtı

 

Cin’den tahliye edilen vatandaşlarla ilgili açıklama yapan Koca, “14 günlük karantina sürecini geçirdiler. Herkesle ayrı ayrı ilgilenildi. Bundan sonra normal hayatlarına devam ediyor olacaklar. Herhangi bir takip gerekmiyor” dedi

Bir günde 15 binden fazla yeni Koronavirüs vakası tespit edildi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Çin’in Vuhan eyaletinden tahliye edilen 42 kişide koronavirüs saptanmadığını ve bundan sonra herhangi bir takip gerekmediğini bildirdi.
Vuhan’dan getirilen 42 yolcu ve mürettebatın 14 gün boyunca kontrol altında tutuldukları Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde alınan tüm testlerin negatif çıktığı belirtildi. Bu gelişmenin ardından 42 kişinin 14 günlük karantinası sona erdi.

Koca’nın açıklamalarından satır başları şöyle:

14 günlük zaman dilimde hastalık bulgusuna rastlanılmadı. Bugün çıkan sonuçların negatif olduğu yani koronavirüse rastlanmadığını rahatlıkla söylebiliriz. Yolcular 42 kişiydi. Ben kendileriyle ve vatandaşlarımızla görüştüm. Beş çocuğumuz vardı. Bundan sonraki süreçte de normal hayatlarına devam edecekler.

KIRGİZİSTAN’DAN 10 BİN KİT TALEBİ

Bakan Koca Türkiye’de üretimi yapılacak koronavirüs kitine de iki ülkeden talep olduğunu belirtti. Sağlık Bakanı ”Bu süreçte kitler DSÖ doğrultusunda üretiliyor. Bir ülkeden 10 bin talebi bulunuyor. Bu kit 90 ila 120 dakika arasında sonuç verebiliyor. Almanya’da ve Fransa’da bulunan kitlerin sonuç vermesi üç saati buluyor. Kırgızistan ve Özbekistan bizden kit istedi. Türkiye’de kit üretiminde sorun olmayacağını söylebiliriz” dedi.

Koca, ”İçeride sağlık personeli dahil 61 kişi bulunuyor. 42 kişi bugün itibariyle tahliye oldu. Yabancı vatandaşlar ise birgün daha kalarak yarın ülkelerine dönecekler. Hastane ise kapatılmayacak bir enfeksiyon hastanesi olarak kullanılacağını söylebiliriz” açıklamasını da yaptı.

VİRÜSE KARŞI TÜRKİYE’DE 48 HASTANE

Termal kamera uygulamasının yetersiz olduğu eleştirilere yönelik Bakan Koca, ”DSÖ’nün önerdiklerinden daha ötesini uygulayan ülke Türkiye oldu. Burada gözlem altında tutan bir ülke de olmadı. DSÖ önermediği zamanda biz başlattık bu uygulamayı. Karantina odalarımız hazır. Bizim 48 tane kurabileceğimiz 50 yataklı karantina hastanesi olacak hastanelere sahibiz” dedi.

HASTANEDEN TABURCU EDİLEN VATANDAŞLAR KONUŞTU

Taburcu edilen İngilizce öğretmeni, ”İngilizce öğretmeni olarak çalışıyordum. Enterasan bir şey oldu. Anneme dediğim anda annem ben seni o hastanede dünyaya getirmiştim dedi. Beni dünyaya getirdiği oda da karantinada kaldım” açıklamasını yaptı. Taburcu olan İngilizce öğretmeni ilk işinin Anıtkabir’e gitmek olacağını söyledi

Çin’de eğitim gören Meltem Soylu da, ”Vuhan’da eğitim görüyordum. Virüsün yayıldığını duymuştuk ama bu kadar olabileceği tahmin etmedik. Elçiliğimiz çok düzenli bir şekilde yürüttü. Evlerimizden alındık. Ulaşımın sıfır olduğu bir yerden ülkemize getirildik. Wuhan’da karantina süresi bittikten sonra oraya dönmeyi düşünüyorum” dedi.

Bir ülkede daha korkulan oldu! Koronavirüsten ilk ölüm