Ankara’ya iniş yapan uçakta koronavirüs tespit edildi mi? Sağlık Bakanı’ndan açıklama

Yayın tarihi: 26 Şubat 2020 Çarşamba 10:45 am - Güncelleme: 26 Şubat 2020 Çarşamba 11:04 am

Çin’den dünyaya yayılan koronavirüs tehdidine karşı açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Şu ana kadar Türkiye’de herhangi bir koronavirüs vakasına rastlanmadı. Bu, rastlanmayacağı anlamına gelmez” dedi.

Burası Wuhan değil, Ankara… ABB’den gece yarısı koronavirüs çalışması

AA’nın sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanı Koca, şunları kaydetti:

“Bütün hazırlıklarımız var. Yapılması gereken ne ise her noktada hazırız. İlk günden itibaren bütün illerde referans hastaneleri oluşturduk.”

“Türkiye’ye girişi ne kadar geciktirebilirsek, bu süreçte ne kadar az etkilenebilir ülke olursak bizim için başarı olur.”

“Başka ülkeler üzerinden gelip Çin’e uğrayan herkesi 14 gün gözetim altına alıyoruz. Bundan sonraki süreçte İran ile benzer durumu yaşayacağız.”

“Risk kapıya geldi, son derece önemli. Bölgemizde her geçen gün artıyor yayılım. Tedbirlerimizi almamız, sınırdan girişleri önlememiz gerekiyor.”

“Sınır bölgesinde sahra hastaneleri oluşturduk. Kum ve Meşhed geçmişi olanları 14 gün sınır ve sınıra yakın bölgede tutmak, ülke içine almamak yeni yaklaşımımız. Kum ve Meşhed öyküsü ve teması olanları mutlaka karantinaya alıyoruz.”

UÇAKTA KORONAVİRÜS GÖRÜLDÜ MÜ?

Koca, Ankara’ya iniş yapan Tahran uçağında Koronavirüs tespit edilip edilmediğine ilişkin soruya, “Uçak içinde Kum ve Meşet teması olan yolcu olmasın diyorsunuz. Bu yolcuların karantinaya alınması gerektiğini düşünüyorsunuz. Bunun varlığını görünce hassasiyet gösterip 14 gün karantinaya alıyoruz” dedi.

Ankara’da koronavirüs alarmı! Tahran uçağı acil iniş yaptı, THY uçuşlarını iptal etti

Koca, uçağa ilişkin de şu açıklamaları yaptı:

“Yolcular şu anda gözlem evinde tutuluyor. Hemen yanındaki şehir hastanemizde 48 tane tüm yoğun bakım şartlarının olduğu odamız hazır bekletiliyor. Şu ana kadar ihtiyacımız olmadı.

Bugün itibariyle hiç bir yolcumuzun sonuçlarının pozitif olmadığı, hepsinin negatif olduğunu, yani koronavirüs olmadığını çok rahat söyleyebiliriz. Ancak belli aralıklarla yakından takip ediliyor olacaklar.

İlk test sonuçları negatif çıktı. Kuluçka döneminde negatif çıkabilir ancak süreçte pozitif olabilir. 14 güne kadar gözlem altında tutulacaklar.

Biz uçakta virüs olduğu ihtimali öğrenince uçağı Türkiye’ye indirmedik. Bizzat ben uğraştım. İçinde Türk vatandaşı olmadığı için biz indirmedik devamında Doğu Avrupa ülkesine indi. Uçak bir THY uçağıydı. Mürettabatımızı orada 14 gün karantinada tuttuk. Riskleri ülkeye sokmak istemedik.

Koronavirüs vakalarının gizlendiği iddiasına ilişkin Bakan Koca, “Tedavi zincirini bırakıp,’Sonucunuz negatif, gidebilirsiniz’ mi denecek? Böyle bir şey olabilir mi? DSÖ’den bir şeyi gizleyebilir misiniz? Gizlediğinizde bir daha dünyada bir yeriniz olabilir mi?” ifadesini kullandı.

Koca, “İran’dan gelen hiçbir yolcumuzun sonuçlarının pozitif olmadığını, hepsinin negatif olduğunu çok rahat söyleyebiliriz.” dedi.

MASKE AÇIKLAMASI

Koronavirüsün grip gibi bulaştığını, özellikle şu dönemde kişisel hijyen ve el yıkamanın çok önemli olduğunu belirten Koca, şöyle konuştu:

“Herkesin maske kullanmasına gerek yok ama gribi olan, soğuk algınlığı belirti ve bulguları olanlar bulaştırmamak üzere maske kullanmalı.

Özellikle sağlık personelinin teması sebebiyle ciddi korumaya alınması gerekiyor, bütün tedbirlerle hizmeti sürdürüyoruz.

Eninde sonunda bize de gelebilir demiyorum, bize de gelme durumu her an olabilir. Çünkü komşumuz İran’da ciddi bir salgın var.”

Koca, “Hava sıcaklığının artmasıyla bu salgının azalacağı yönünde dünyada, DSÖ’de ve bizim Bilim Kurulu’nda bir kanaat söz konusu.” dedi.

Türk Tabipler Birliği’nden çarpıcı uyarı: Koronavirüs korumalarını sağlayacak tıbbi malzeme yetersiz