Sağlık Bakanı Koca’dan o gruplara videolu uyarı! ‘Dışarıya çıkmayın’

Yayın tarihi: 12 Temmuz 2023 Çarşamba 4:50 pm - Güncelleme: 12 Temmuz 2023 Çarşamba 4:50 pm

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca riskli gruplara sıcak çarpmasına karşı uyardı, “Sıcaklığın yüksek seviyelere ulaştığı saatlerde dışarıya çıkmamalarını öneriyoruz” dedi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 5-8 derece üzerine çıkmasının beklendiği açıklamıştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da sıcak çarpmasına ilişkin açıklama yaparken riskli grupların dikkatli olması konusunda uyarıda bulundu.

Bakan Koca sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: “SICAK ÇARPMASI, vücut sıcaklığının 40 derecenin üzerine çıktığı, Hipertermi olarak da bilinen ciddi bir klinik durumdur. Yaşlılar ve çocuklar; diyabet hastalığı, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, astım gibi kronik rahatsızlıkları olanlar sıcak çarpması için yüksek risk grubundadır. Bu gruptakilerin gün içinde sıcaklığın yüksek seviyelere ulaştığı saatlerde dışarıya çıkmamalarını öneriyoruz.”

Koca, yaptığı paylaşımda İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Enes Seyda Şahiner’in konuya ilişkin uyarılarını içeren videoya yer verdi.

 

SICAK ÇARPMASI NEDİR?

Peki uzmanlar sıcak çarpması için ne diyor?

Prof. Dr. Ekuklu sıcak çarpmasının kişide aşırı terleme, halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, bulantı, kusma, kas krampları, sinirlilik, belirtilerinin şuur kaybına kadar da gidebildiğini belirterek böyle durumlarda kişinin hemen bir uzmana başvurması gerektiğini ifade etti.

Ekuklu, eğer şuur kaybı gibi ağızdan beslenmeyi engelleyen bir durum yoksa sıvı-elektrolit kaybının giderilmesi amacıyla 1 litre suya 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karbonat karıştırılarak kişiye içirilebildiğini ifade etti.

Yağışlar bitti! Şimdi de Meteoroloji’den aşırı sıcak uyarısı