Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Son bir kaç günde riskin boyutu arttı

Yayın tarihi: 23 Ekim 2020 Cuma 8:12 pm - Güncelleme: 23 Ekim 2020 Cuma 9:27 pm

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs salgınının seyrine dair konuştu. Salgının Anadolu’da ikinci zirve dönemine ulaştığını belirten Koca, Türkiye genelinde vaka sayılarının artışa geçtiğini söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bursa Şehir Hastanesi’nde yeni tip koronavirüs salgınında gelinen son durumla ilgili açıklamalarda bulundu. Bursa’da vaka sayılarının bir ay öncesine göre 3 kat arttığını söyleyen Koca, Bursa’nın salgın boyunca en riskli dönemi yaşadığını belirtti.  Koronavirüs vaka sayılarının Türkiye ve Dünya genelinde arttığını söyleyen Koca, “Salgının bu evresinde asıl ciddi sınavı kalabalığa karşı vereceğiz.” dedi.

Koca’nın konuşmasından satırbaşları şöyle:

“İSTANBUL’DA MÜCADELENİN ÖNEMİ ARTTI”

“Salgın Anadolu’da ikinci zirve dönemindeyken İstanbul’da mücadelenin önemi artarken günlük hayatımızı nasıl sürdürmeliyiz? Bunun tarifini kontrollü sosyal hayat olarak yapmıştık. Mecburiyetler dışında evde kalalım, hayat eve sığar cümlesini yeniden hatırlayalım. Dışarıda geçirdiğimiz zamanı asgari düzeye indirmeliyiz. Tedbiri boş verip, seyri kendi halinde bırakırsak, kapalı ortamların da etkisiyle, kış hepimiz için bir yenilgi dönemi olur.”

“OKULA DEVAM EDEN ÇOCUKLAR TEDBİRLİ”

“Yüz yüze eğitimde şu ana kadar ciddi bir salgına sebep olacak bir durum olmadığını söyleyebilirim. Okula gitmeyen çocukların yaş grubuyla, devam edenlerin yaş grubunu kıyasladığımızda, okula gidenlerin, gitmeyenlere göre yüzde 3-4 oranında düşük olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki haftalarda benzer şekilde devam eder mi bilmiyoruz. Kademeli geçiş planladık biliyorsunuz. 2’sinden itibaren 5 ve 9. sınıflar da başlayacak. Belirgin bir artış olmazsa bu durumda diğer sınıflar da açılabilir. Son 2 hafta olan artışı görüyoruz. Batı illerinde başta İstanbul’da daha belirgin. 2-3 haftaki seyre göre bir değerlendirme yapacağız. Okula devam eden çocuklar tedbirler için daha fazla hassasiyet gösteriyor olabilir.”

“1 MİLYON 350 BİN GRİP AŞISI TEDARİK ETTİK”

“2021’in grip aşısını şimdiden sipariş etmeye çalışıyoruz. Bu yılki siparişi de geçen yıl etmiştik. Pandemiyle grip aşısının önemi daha da arttı. Bu dönemde herkese yapılması gerektiği kanaati yayılıyor, böyle bir durum söz konusu değil. 1 milyon 350 bin grip aşısını tedarik ettik, 400 binin eczanelerimize verdik. Önümüzdeki iki üç hafta içinde devamını göndereceğiz. Bunun dışında biz grip aşılarını daha da artırmak için yoğun gayret içindeyiz, 2,4 milyona çıktığını söyleyebilirim geçen yıla göre. Bunu 3 milyonun üzerine çıkarma noktasında gayret içnideyiz. Bu durumda arzının çok olmadığı ama talebin fazla olduğu bu dönemde grip aşısını riskli olan kişilere yapmak gerekiyor. Bununla ilgili Bilim Kurulumuz çalışma yaptı ve kimlere öncelikli yapılması gerektiğini belirledi.

Özellikle riskli gebelere, doğumdan sonraki 2 hafta içinde olanlara, 65 yaş üzerindeki bir kronik hastalığı olanlara, 5 yaş altı kronik hastalığı olan çocuklara, 5-65 yaş arası 2 kronik hastalığı olan kişilere ve özellikle riskli olan sağlık çalışanlarımıza ve organ nakli olan kişilere grip aşısı dağıtmayı planladık.  Peyderpey gelen aşıyı bu çerçevede dağıtmış olacağız. Vatandaşımız riskli olmadığını görüp yaptırmayacak mıyım diye düşünmemeli. Telaşlanmayalım, aşının gelişiyle birlikte dediğim çerçevede yaygın şekilde yapılacak. Bugün riskli görünmeye kişiler kademelendirmeyle riskli grupta girebilir. Bir sorun yok ve geçen yıla göre 2 kat fazla aşı tedarik ediliyor.”

“SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI DÜŞÜNMÜYORUZ”

“Özellikle sokağa çıkma yasağı gibi bir yasağı düşünmüyoruz. Hareketliliğin artmasıyla birlikte salgının da arttığını biliyoruz. O nedenle tedbirlere uymanın önemli olduğunu, kalabalık ortamlara girmekten kaçınılması gerektiğini, ev içi bulaşın da arttığını görüyoruz, misafir alınmamasını önemsiyoruz. Ulaşımın önemli bir kaynak olduğunu bu çerçevede esnek mesai konusunda hem kamu hem özel sektörde devreye giriyor olmalı. Günün pik yapan 2 saati var, bu zaman dilimlerini azaltmak gerekiyor, bunun yolu da esnek mesaiden geçer. Bu dönemde maskenin daha çok sadece koronaya karşı değil, viral enfeksiyonların, damlacık enfeksiyonların yoğun olacağı bir döneme giriyoruz. Maske, bu enfeksiyonların hepsi için yüzde doksana kadar önleyici. Aşının koruyuculuğu yüzde 60’a kadar. Aşı bütün dünyada 50-60 oranında yapılmadıkça bu salgını kontrol etmek mümkün olmaz. Önümüzdeki 4 5 ay çok önemli.”

“AVRUPA SALGININ MERKEZİ OLDU”

“Önümüzdeki dönemde Avrupa’da bu salgın giderek artmış olacak. Dünyada görülen Covid-19 vakalarının yarısı Avrupa’da. Dolayısıyla biz de bundan etkileneceğiz. Bu dönemi daha kolay atlatabilmenin yolu tedbirlere uymaktan geçiyor.”