Sağlık Bakanı Fahrettin Koca koronavirüs salgınının birinci yılında konuştu.
Türkiye'de tespit edildiği açıklanan ilk yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakasının üzerinden bir yıl geçti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da salgın Türkiye'deki birinci yılını doldururken açıklamalarda bulunuyor.
İşte Koca'nın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:
Savaşlardaki gibi yaşama düzenimiz alt üst oldu. İş hayatı evlere taşındı. Yoksulluk, işsizlik baş gösterdi. Maske takılmadan dışarı adım atılmayan bir dünyayı olsa olsa filmlerde düşünürdük.
Salgın 1 Aralık'ta Çin'in Wuhan kentinde başladı. Eskiden hastalıkla ilgili az bilgi vardı. Ama şimdi uğradığı mutasyonları da biliyoruz.
Çin'deki üreticiyle 50 milyonluk anlaşmayı Kasım ayında yaptık. Aralık ayında teslim aldık. 130 milyon doz için 2 ayrı aşı üreticisiyle anlaşma yaptık. Bugün uygulanan aşı 10 milyondan fazladır. Çok yakında 5 ayrı aşı adayımız daha insan deneylerine başlayacak. Çok yakında kendi aşılarımızı kullanacağız. Aşısı olan ve koronavirüs kapanlardan bazıları hastalığı hafif geçirmekte. Koronavirüs grip gibi olmayacak. Salgın şimdiki gücünü kaybedecek.
Planladığımız şekilde nüfusumuzun 50 milyonluk kısmını sonbahardan önce yaparsak salgın azalacak. Umut ediyorum dünyada verilen bu cephelerden biri bu ülke olacak. Elimizdeki tek silah tedbirdir.
Evden adım atar atmaz dikkat çekilmek, dolmuşlarda dikkat etmek sırdan bir şey değil.
Filyasyona başvurmasaydık, tablo daha ağır olacaktı. Kendimize övünme payı çıkarmıyoruz ama dünyanın kayıpları için üzülüyoruz.
Sevgili sağlık çalışanları, hayatları kurtardığınız, sağlığınızı hiçe saydınız. Sizlere şükran duyuyoruz. Yükünüz, yorgunluğunuz kısmen azaldı. Milletim adına size de minnettar olduğumu ifade etmek istiyorum.
Kentlerden köylere insanlarımız bunu bir mesuliyet olarak gördü. Herkese tüm kalbimle teşekkür ederim.
Karamsarlığı, belirsizlik, bıkkınlık duygularımızı üstümüzden atalım. Hayata, yarınlarımıza bağlanalım. 13 Ocak'ta başlayan aşı programı murtazam bir şekilde ilerliyor.
1 Mart'tan itibaren normalleşme sürecine girdik. Risk haritasında turuncu ve kırmızı iller, tüm ülkeye karşı da sorumlular.
Gevşeklik gösterip, mevzi kaybedersek üzücü günler yaşarız. Tablonun ne kadar hızlı değiştiğini önceki aylardan biliyoruz. 'Bu salgın bir bitse' dediğinizi, biliyorum.
İnanmalıyız ki umut kadar büyük bir güç yok. Yolu kısaltan iyimserliktir.